Formül Mama İle Beslenme

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 18 Saniye
Formül Mama İle Beslenme

Bebek beslenmesinde ilk tercih her zaman anne sütüdür. Ancak anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda bebekler formül mama ile beslenirler. Sizlerden gelen sorular doğrultusunda formül mama ile beslenen bebekler için bazı önemli noktalara değinelim istedik.

Formül mamalar hazırlanırken kutunun üzerindeki talimatlara uyulmalıdır. Bazı anneler bebekleri anne sütü alamadığı için, formül mamanın besleyici olmayacağını düşünerek mamayı daha yoğun hazırlıyorlar. Bu durum bebeklerde kabızlık ve su kaybına sebep olmaktadır. Eğer mama yeterince kıvamlı olmazsa da bu defa yetersiz beslenme ve kilo kaybı meydana gelir. Bu yüzden kutunun üzerindeki mama su oranlarının özenle uygulanması gerekir.

Bebeğinizin mamasını hazırlarken ilk 6 ay kaynatıp ılıttığınız suyu kullanmalısınız. Kalan suyu tekrar kullanmak sudaki sodyum düzeyinin yükselmesine neden olur. Bu yüzden suyunuzu her mama hazırladığınızda taze olarak hazırlamalısınız.

Hazırladığınız mama bebeğinizin ağzıyla temas ettiyse yarım saat içerisinde bozulur. Bu yüzden eğer mama artarsa tekrar kullanmamalısınız. Ancak bebeğin ağzıyla temas etmeyen mamayı 4-6 saat saklayabilirsiniz.

Formül mama ile beslenen bebekler de anne sütü ile beslenen bebekler gibi beslenme esnasında yorulup dinlenmek isteyebilir. Ancak beslenme süresi yarım saati geçmemelidir. Bebek doyduktan sonra hemen yatırılmamalı ve dik tutularak gazı çıkarılmalıdır.

Formül mama ile beslenmeye en az 6 ay ve mümkünse 1 yıl devam edilmelidir.

Anne sütü alamayan bebekler mikroplara karşı daha dayanıksız oldukları için biberon temizliği ve mama hazırlama süreci gibi durumlarda ekstra hassasiyet göstermelisiniz. Her beslemeden sonra biberon ve kullandığınız diğer araçlarınızı en az 20 dakika kaynatmalısınız.

Anne sütü alamayan, yalnızca formül mama ile beslenen bebeklerin 4. aydan sonra ek gıdalara başlaması uygundur. Elbette bu durum bebekten bebeğe değişkenlik gösterebilir. Doktorunuza danışarak bebeğin ne zaman katı gıdaya başlaması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Doktorunuz bebeğinizin gelişimine ve ihtiyaçlarına göre sizi yönlendirecektir. Ancak eğer 4. aydan önce ek gıdalara başlarsanız bebeğinizde, ishal, alerji, demir eksikliği ve kansızlık gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Ek gıdalara başladığınızda unutmamanız gereken en önemli nokta ise, bu gıdaların adı üzerine ek gıda olduğudur. Yani siz bebeğinizi zaten formül mama ile besliyorsunuz, ek gıdadan bebeğinizin ayına göre birkaç kaşık vermeniz yeterli. Zamanla formül mama miktarını azaltarak ek gıda miktarını arttırabilirsiniz.

Anne sütü alamayan bebeklerin ek gıdaya geçiş dönemleri biraz daha sancılı olabilir. Şöyle ki annenin yediği besinleri sütüne ve dolayısıyla bebeğe geçer ve bir aşinalık olur. Ancak anne sütü ile beslenmeyen bebekler için ek gıdalar tamamen yeni bir şeydir ve bu yüzden alışma süreci daha uzun olabilir.

Son olarak bebeğinizin mamasını mikrodalga fırında ısıtmanız doğru değildir. Çünkü siz yeterince çalkalasanız bile, mamanın içerisinde sıcak noktalar kalabilir.

İlk Yayın Tarihi: 1 Ağustos 2018 @ 15:46

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0