Formül Mama İle Beslenen Bebekler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 50 Saniye
Formül Mama İle Beslenen Bebekler

Bebeklerin beslenmesinde ilk tercih her zaman anne sütüdür. Ancak anne sütü ile beslenemeyen bebekler formül mama ile beslenirler.

Annelerimizin soruları üzerine, formül mama ile beslenen bebekler için önemli bazı noktalara değinelim istedik. Ek olarak formül mamanın ardından gelecek olan ek gıda dönemine geçişte bilinmesi gerekenlerden de bahsedeceğiz.

Formül mamaları hazırlarken, kutunun üzerindeki talimatlara uymalısınız. Su-mama oranını kutuda belirtildiği gibi ayarlamalısınız. Bazen anneler bebekleri anne sütü alamadığı için, formül mamanın yeterince besleyici olamayacağından endişelenerek, mamayı daha yoğun hazırlıyorlar. Bunun sonucunda ise, bebekte kabızlık ve su kaybı meydana gelir. Tam tersi mamayı çok fazla su ile hazırlamaksa, bebeğin yetersiz beslenmesine ve kilo kaybına dolayısıyla gelişim geriliğine neden olur.

İlk 6 ay bebeğinizin mamasını hazırlarken kaynatıp soğuttuğunuz, ılık suyu kullanmalısınız. Ancak mama hazırladıktan sonra artan suyu saklayarak, bir dahaki beslemede ılıtmak, suda sodyum düzeyinin yükselmesine neden olur. Bu yüzden suyunuzu tek seferlik hazırlamalısınız.

Hazırladığınız mama bebeğin ağzıyla temas ettikten sonra yarım saat içinde bozulur. Bu yüzden eğer mama artıyorsa tekrar kullanmak için saklanmamalıdır. Eğer bebeğin ağzına değmediyse, hazırladığınız mamayı 4-6 saat kadar saklayabilirsiniz.

Anne sütü alan bebekler gibi formül mama ile beslenen bebeklerde beslenirken yorulabilirler. Bu yüzden arada dinlenmeleri gerekebilir. Ancak beslenme süresi 30 dakikayı geçmemelidir. Beslenmenin ardından bebeği hemen yatırmayıp biraz dik tutmak ve gazını çıkarmak gerekir.

Formül mama ile beslenmeye en az 6 ay mümkünse bir yıl boyunca devam edilmelidir.

Anne sütü alamayan bebekler mikroplara karşı daha dayanıksız oldukları için biberon temizliği ve mama hazırlama süreci gibi durumlarda ekstra hassasiyet göstermelisiniz. Her beslemeden sonra biberon ve kullandığınız diğer araçlarınızı en az 20 dakika kaynatmalısınız.

Anne sütü alamayan, yalnızca formül mama ile beslenen bebeklerin 4. aydan sonra ek gıdalara başlaması uygundur. Elbette bu durum bebekten bebeğe değişkenlik gösterebilir. Doktorunuza danışarak bebeğin ne zaman katı gıdaya başlaması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Doktorunuz bebeğinizin gelişimine ve ihtiyaçlarına göre sizi yönlendirecektir. Ancak eğer 4. aydan önce ek gıdalara başlarsanız bebeğinizde, ishal, alerji, demir eksikliği ve kansızlık gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Ek gıdalara başladığınızda unutmamanız gereken nokta, bu gıdaların adı üzerine ek gıda olduğudur. Yani siz zaten bebeğinizi formül mama ile besliyorsunuz, ek gıdayı bebeğin ayına göre birkaç kaşık vermeniz yeterlidir. Zamanla formül mama miktarını azaltarak ek gıda miktarını arttırmanız gerekir.

Anne sütü ile beslenmeyen bebeklerin ek gıdaya  geçiş dönemleri biraz daha zorlu olabilir. Annenin yediği besinlerin tatları sütüne de geçer. Bebek bu sayede besinlere az da olsa alışmış olur. Ancak bebeğin anne sütü almaması durumunda, ona tamamen yabancı gelen bu tatları almak istemeyebilir ve bu süreç daha zor olabilir.

Meyve suları, tuz, şeker, inek sütü gibi besinlerin bebeğe verilmesinde, anne sütü ile beslenen bebekler için geçerli kurallar uygulanır, herhangi bir farklılık yoktur.

Bebeklere tuz ve şeker verilmesi ile alakalı makalemizde gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

Ayrıca inek sütü için de, Bebeğiniz ve İnek Sütü makalemizden faydalanabilirsiniz.

Meyve suyu hakkında merak ettikleriniz için Bebeğiniz ve Meyve Suları isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

Bebeğinize günlük olarak vermeniz gereken formül mama miktarı hiçbir bebeğin ihtiyaçları tam olarak benzer olmayacağı için net olarak söylenememekle birlikte, günlük olarak bebeğin her 1 kilosu için 150ml’dir.

Bebeğinle ek gıdalara geçerken 3 gün bekleme kuralını ihmal etmemelisiniz.

Son olarak bebeğinizin mamasını mikrodalgada ısıtmanız uygun değildir. Çünkü her ne kadar mamayı çalkalasanızda, mikrodalga ile mamanın içinde bebeğinizin ağzını yakacak kadar sıcak noktalar kalabilir.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0