Ferber Yöntemi Nedir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 41 Saniye
Ferber Yöntemi Nedir?

Ferber Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Öncelikle yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bebeğiniz için bir uyku öncesi rutini oluşturun. Banyo, ardından müzik dinletmek veya masal okumak gibi bir rutin belirleyebilirsiniz. Bebeğiniz bu şekilde banyodan sonra uyku vaktinin yaklaştığını zamanla öğrenecek ve kendini hazırlayacaktır.

Uyku rutinin ardından bebeğinizi, sevip öperek kendiniz için belirlediğiniz “ İyi geceler” gibi bir kelimeyi söyleyerek odadan çıkın.

Ardından bebeğiniz ağlamaya başlayacaktır. Elbette yöntemin zor kısmı bundan sonra başlıyor. Bebeğiniz ağlasa bile 5 dakika kadar odasına girmemelisiniz.

5 dakikanın ardından bebeğin yanına girin ve çok fazla tensel temas kurmamaya çalışarak bebeği sakinleştirin ve tekrar odadan çıkın. İlk gece için fazla uzun olmayan aralıklarla bu yöntemi tekrarlayın.

Bu şekilde bebeğiniz uykuya dalacaktır. Eğer bebeğiniz uykuya daldıktan sonra tekrar uyanıp ağlamaya başlarsa, yanına giderek kucağınıza almadan veya herhangi bir ses çıkarmadan sakinleştirmeli ve tekrar odadan çıkmalısınız.

İkinci gün bebeğinizin uyku saati geldiğinde bir önceki gece gibi, uyku rutininizi tekrarlayın ve iyi geceler dileyerek odasından ayrılın.

Bu defa bebeğiniz ağlamaya başladığında, odaya daha uzun süreli aralıklarla girerek bebeğinizi sakinleştirmeli ve uykuya dalmasını sağlamalısınız.

Ferber yöntemi ile bebeklerin 3-4 gün içerisinde kendi kendine uykuya dalmayı öğrendikleri söyleniyor. Eğer bebeğiniz çok inatçı ise bu süre bir haftaya kadar uzayabilir. Fakat bir haftanın sonunda bebek halen yöntemi öğrenememişse, birkaç hafta ara vermeniz ve Ferber yöntemini aynı şekilde uygulamaya devam etmeniz gerekir.

Ferber Yönteminde Dışarıda Kalma Süreleri Nasıl Belirlenir?

Ferber yönteminde, dışarıda beklediğiniz süreyi ilk gece için 5-7 ve 10 dakika olarak, ikinci gece için 5-10 ve 12 dakika olarak belirleyebilirsiniz. Elbette bu süreleri size ve bebeğinize uygun olarak değiştirebilirsiniz. Önemli olan dışarıda kalma sürenizi giderek uzatmanızdır.

Bazı anne babalar bebeği ağlatmanın, bebeğin anne ve babasına ve dünyaya olan güvenini sarsacağını düşünerek Ferber yöntemini reddediyorlar. Dr. Ferber ise gün içinde yeterince ilgi ve sevgi gören bir bebeğin bu uygulama sebebiyle, psikolojik bir zarar görmeyeceğini söylüyor.

Ferber yöntemine karşıt görüşlerin nedenlerini açıklamak gerekirse, şunları söyleyebiliriz:

Bebekler isteklerini ağlayarak ifade ederler. Eğer bebek ağladığında, anne veya babasından istediğini alamazsa bu onu strese sokabilir. Bazı araştırmalar bebeğin strese girmesinin beyninde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtmektedir.

Ferber yönteminin bebeklerin, zeka, sosyal ve duygusal gelişimini olumsuz etkilediği söyleniyor. Bunun sebebi, bebeğin ihtiyaçlarının zamanında karşılanmamasının, annesine olan güvenini sarsacağını ve bebeğin kendine bakılacağından umudunu kesmesine sebep olmasıdır.

Ferber yönteminin sıklıkla işe yaramadığı da söyleniyor. Bazı bebekler asla ebeveynlerinin kendilerini ağlatarak uykuya daldıracağını kabul etmezler. Saatlerce ağlayabilir ve hatta bazıları ağlamaktan kusabilirler de. Bazı bebekler kontrol edilemeyecek şekilde titremeye ve hıçkırmaya başlarlar ve ebeveynleri tarafından bile sakinleştirilemeyebilirler.

Bebek bu yöntemi öğrense bile, diş çıkarırken, hastayken veya büyüme dönemlerinde Ferber yöntemini tekrar etmek gerekebilir.

Bebekler ağlayarak uykuya daldıklarında çoğunlukla derin bir uykuya geçerler. Ferber yöntemi savunucuları bunu yöntemin başarısı olarak görürler. Oysa bebekler ve küçük çocuklar genellikle yaşadıkları bir travmadan sonra derin uykuya dalarlar.

Günümüzde depresyonun, suç oranın ve şiddetin bu kadar arttığı bir dönemde, insanların birbirine daha fazla zaman ayırmaları, şefkat göstermeleri ve çocuklarımızı ilgiyle büyütmeliyiz. Nasıl ki gündüz bebeğimizin her ihtiyacını ilgiyle karşılamaktaysak, geceleri de ihtiyaçlarını aynı ilgiyle karşılamaya devam etmeliyiz.

Ferber yönteminin, ne zaman uygulanmaya başlanması gerektiğini, uygulamanın nasıl yapılacağını ve Ferber yöntemine karşıt görüşleri sebepleri ile açıklamaya çalıştık. Elbette Ferber yöntemini uygulayıp uygulamayacağınızın kararı sizin ve eşinizin takdirinde.

İlk Yayın Tarihi: 13 Nisan 2016 @ 15:38

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Kawasaki Hastalığı

Kawasaki hastalığı nadir görülen ancak tehlikeli bir hastalıktır. Çocuklarda kalp sorunlarına sebep olur. 1967 yılında çocuk hastalıkları uzmanı Tomisaku Kawasaki tarafından tanımlanmıştır. Erken çocukluk döneminde, tedavi edilmeyen çocukların %20’sinde koroner arterde genişlemelerin geliştiği, miyokard enfarktüsü, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda29.90 TL 23.92 TL
-
+
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
1,265.80 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
1265.80TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
44