Çocuklarda Postür Bozukluğu

Yazar: Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 14 Saniye
Çocuklarda Postür Bozukluğu

Normal bir duruşta yandan bakıldığı zaman, sırtta hafif bir kamburluk (kifoz) ve belde hafif bir çukurluk (lordoz) bulunmaktadır. Bu eğriliklerin artması ya da azalması, duruş bozukluklarına ve ağrılara sebep olabilir.

Çocuklarda duruş bozuklukları neden olur?

Küçük yaşlardan itibaren ağır sırt çantaları taşımak,
Görme bozuklukları,
Çocuğun boyuna uygun olmayan sıralarda oturması,
Uzun süre bilgisayar karşısında oturma,
Aşırı kilo çocuklarda duruş bozukluklarına sebep olan faktörlerdir.

Çocukların dışarıda oynamak yerine bilgisayar, televizyon ve tablet karşısında uzun saatler harcamaları, günümüzde duruş bozukluklarının en önemli sebeplerinden birisidir. Bu konu ile alakalı olarak Liv Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hilal Yıldız “Bilgisayar kullanımın yaygınlaşması sonucu çocuklar hem daha az hareket ediyor hem de uzun saatler bilgisayar başında kötü pozisyonda oturuyor. Bu duruş bozukluğu çocuğun ileri yaşlarında boyun, sırt ve bel ağrılarına yol açabilir. Çocuğunuzu dikkatle izleyin, uzun süre ayakta durduğunda kamburlaşıyorsa, başı önde duruyorsa duruş bozukluğundan söz edilebilir. Çocuğunuz özellikle boyun veya sırt ağrısından yakınıyorsa doktora başvurmak gerekir” diye belirtmektedir.

Çocuklarda Duruş Bozukluklarına Engel Olmak İçin Ebeveynlerin Alabileceği Tedbirler:

Basketbol, yüzme, dans, koşu, paten gibi çocuğun kaslarını güçlendirecek aktiviteleri yapması için desteklemelisiniz.

Ergenlik çağında özellikle kız çocukları vücutlarında değişiklikleri göstermemek için kambur durabilirler. Bu yüzden çocuğunuzla ergenlik hakkında konuşarak bilgilendirmelisiniz.

Çocuğun masa ve sandalyesini uygun ergonomik koşullara göre düzenlemelisiniz. Çocuk sandalyesinde otururken ayakları yere değmelidir, dizleri kalça seviyesinden biraz daha üstte olmalıdır, omuzları rahat bir pozisyonda olmalıdır ve bilgisayarın monitörü göz hizasında olmalıdır.

Çocuğunuzun bilgisayar başında uzun saatler boyunca hareketsiz kalmasına engel olmasınız. Zaman zaman kalkıp dolaşabilir ve bazı germe hareketleri yapabilir.

Çocuğun gözünde bozukluk olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Eğer çocuğun gözlerinde bir bozukluk varsa, bilgisayarını veya kitabını daha iyi görebilmek için, başını ve boynunu ileri doğru çıkarır ve bu da zamanla boynunun önde olmasına sebep olur.

Çocuğunuzun okul çantasını hazırlarken kalın ve ağır kitapları vücuduna yakın, hafif olanları ise uzak olacak şekilde yerleştirmelisiniz.

Çocuğunuzun çok ağır çanta taşımasına izin vermemelisiniz. Çocuk çantasının ağırlığı, vücut ağırlığının %10’unu geçmemelidir.

Eğer çocuk ağırlığının %10’undan ağır çantalar taşımak zorunda kalıyorsa, tekerlekli çantalar tercih edilebilir.

Farkında olmadan sağlığımızı çocuk yaşlarımızdan itibaren kaybetmeye başlarız. Çocuklarda duruş bozuklukları sadece fiziksel görüntüsüne zarar vermez. Çocuğun şu anda ve gelecekteki sağlığını olumsuz etkiler. Çocuğun yaşına ve karakterine uygun egzersizler yapması hem postür bozukluğunu ortadan kaldırır hem de çocuk daha sakin ve mutlu olur.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr

İlk Yayın Tarihi: 6 Nisan 2018 @ 15:06

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0