Kilolu Çocukları Bekleyen 6 Hastalık

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 9 Saniye
Kilolu Çocukları Bekleyen 6 Hastalık

Aşırı kilolu çocukları ruhsal sorunlardan sindirim sorunlarına kadar bir çok hastalık bekliyor olabilir. Eskiden kilolu çocuklar sağlıklı olarak görülürdü. Fakat günümüzde bu kanı tamamen değişti. Çünkü yetişkinlerde kilodan kaynaklanan hastalıkların bir çoğunun temelinin çocuklukta atıldığı öğrenildi. Bu sebeple anne ve babaların çocuklarının kilo kontrollerini ciddiye almaları büyük önem taşır.

Erişkinlerdeki obezite ile çocuklardaki obezite farklıdır. Obezite basit bir kilo fazlalığı değildir, vücuttaki yağ dokusunun olması gerekenin üzerinde olması durumudur. Yetişkinler kilo aldıkları zaman, yağ hücreleri genişler, kilo verdikleri zaman ise yağ hücreleri daralır. Çocuklarda ise durum farklıdır. Çocuklar kilo aldıkları zaman yağ hücre sayıları artar. Bu yağ hücreleri ömür boyu vücutta bulunur. Bu yüzden çocukların kilolarının çocukluk çağından itibaren kontrol altında tutulması önemlidir.

Aşırı kilo çocuklarda yürüme bozuklukları, omurga bozuklukları, yürüme bozuklukları, geç yürüme gibi ortopedik sorunlara yol açar.

Aşırı kilolu çocuklar enfeksiyona yatkın olurlar, bazı kanser türleri tetiklenir ve otoimmün hastalıklar meydana gelebilir.

Aşırı kilo karaciğer yağlanması, reflü, ülser, safra taşı oluşumu gibi bağışıklık sistemi sorunlarına da sebep olur.

Aşırı kilolu çocuklarda ruhsal problemler de olabilir. Depresyon, özgüven eksikliği, sosyal ayrımcılık, madde kullanımında artış gibi ciddi sorunlar meydana gelebilir.

Dünya Sağlık Örgütünün açıklamasına göre, obez sayısı son 35 yılda, neredeyse 3 katına çıkmıştır. Bu yüzden obezite ile mücadele her geçen gün daha da fazla önem taşımaktadır. Uzmanlar obezitenin yeni adının ‘Yağlanmaya Bağlı Kronik Hastalık’ olabileceğini belirtmektedirler. Özellikle bel çevresindeki yağlanmalar, iç organların da yağlanma riskini arttırır ve kandaki yağların profillerini arttırır.

Çocuğun fazla kilolu olup olmadığına bakmak için bir takım ölçümler yapılmaktadır. Bunlar; boyuna göre ağırlık yüzdesinin oranı, beden kitle endeksi, boyun çevresi, bel çevresi gibi ölçümlerdir.

Çocukların obez olmaması için, bebeklik döneminden itibaren beslenmelerine dikkat edilmelidir. Bebek eğer mümkünse ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile, eğer mümkün değilse formül mama ile beslenmelidir. Ek gıdalara erken başlanmamalıdır. Bebek ek gıdaya başladığı zaman ise, unlu, şekerli, muhallebi, yağlı, tuzlu, salçalı besinler verilmemelidir. Bebeğin yediği mama miktarı doğru ayarlanmalı, aşırıya kaçılmamalı ve çocuk zorlanmamalıdır. Okul öncesi dönemde çocuklara doğru yeme alışkanlıkları kazandırabilmek adına, ailenin de çocuklarına örnek olmaları gerekmektedir. Televizyonun karşısında yemek yemek, cips, çikolata vb. abur cubur tüketmek gibi olumsuz örnek olabilecek davranışlardan kaçınılmalıdır.

 

Kaynak: www.e-psikiyatri.com

İlk Yayın Tarihi: 7 Şubat 2018 @ 22:17

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0