Bebeğinizi Emzirmeden Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 1 Saniye
Bebeğinizi Emzirmeden Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Anne sütünün faydaları saymakla bitmez. Bebeklerin ilk 6 ay boyunca eğer mümkünse yalnızca anne sütü ile beslenmeleri öneriliyor. Emzirmek hem bebeğin hem de annenin sağlığı için faydalı. Anne sütü ile beslenen bebeklerde obezite, çocuk diyabeti, astım, alerji, kanser görülme oranı daha düşükken, emziren annelerde de yumurtalık kanseri, meme kanseri, osteoporoz ve kansızlık görülme olasılığı daha düşük olur.

Emzirmek fiziksel faydalarının yanı sıra anne ile bebeği arasında bağ kurulmasına da yardımcı olur. Bebeğin yalnızca karnını doyurmaz, ruhunu da doyurur.

Doğru emzirmek için annelerin dikkat etmesi gereken birkaç önemli nokta vardır;

Emzirmeden önce anne ellerini yıkamalı ve meme başını ve çevresini su ile silmelidir. Böylece bebeğe mikrop bulaşma ihtimali önlenmiş olur.

Anne emzirmek için bebeğinin ve kendisinin rahat edebileceği rahat, temiz, sıcaklığı normal ve sakin bir ortamı seçmelidir. Sırtını bir yere dayamalı ve tercih ediyorsa ayağının altına yükselti koymalıdır.

Emzirirken anne de bebek de rahat olmalı, göz teması kurmalıdır.

Bebeğin yüzü ve vücudu anneye dönük olmalıdır. Anne bebeğin başını tuttuğu kolunun altına rahat edebilmek için bir yastıkla destek alabilir. Bebeğin başı kolun iç kısmına yerleştirilmeli ve bu kol ve elle bebeğin bacak ve kalçası kavranmalıdır.

Emzirmeye başlamadan önce meme ucu baş ve işaret parmağı ile yuvarlanarak belirgin hale getirilmeli ve bebeğin üst dudağına dokundurularak bebeğin ağzını açması sağlanmalıdır. Boşta kalan elle göğüs ‘C’ şeklinde tutulmalı ve bu sırada kahverengi kısım ile meme başına dokunulmamalıdır. Bebeğin çenesi ile annenin göğsü arasında boşluk kalmamalıdır.

Bebek emerken meme ucu çevresinin büyük kısmı bebeğin ağzında olmalıdır. Eğer bebek doğru yerleştirilmez ve yalnızca meme ucunu emerse bu anne için acı verici olur ve meme başı çatlaklarına sebep olur. Bu şekilde süt de tam olarak boşalmaz.

Bebek doğru yerleştirilmediyse ve göğüsten ayrılıp tekrar yerleştirmek gerekiyorsa, göğüsten çekip çıkarılmamalıdır. Bebeğin ağzının köşesinden küçük parmağınızla damakların arasına girerek meme ucunu nazikçe çıkartmalısınız. Ardından bebeğe doğru konumu verdikten sonra emzirmeye devam edebilirsiniz.

Emzirmek için kullanılan 4 farklı pozisyon vardır. Bunlar;

Kucaklama Pozisyonu

Kucaklama bir diğer adıyla beşik pozisyonu en çok tercih edilen pozisyonlardan biridir. Öncelikle koltuk, sandalye gibi sırtınızı destekleyen bir yere oturun. Oturduğunuz sandalye ve ya koltuğun kolçaklarının olması çok önemlidir. Böylece kollarınız yorulmadan pozisyonunuzu koruyabilirsiniz.

Dizinizin üzerine bir yastık koyun, bebeğinizin başı kolunuzun iç dirsek kısmına gelecek şekilde ve yüzü memenize dönük olarak kucaklayın.

Diğer elinizi ise meme başınızı bebeğinizin ağzına yerleştirmek için kullanacaksınız.

Bebeğinizi yaklaşık 45 derecelik bir açı ile memenize yaklaştırmalısınız. Bebeğinizin ellerini serbest bırakın ki size dokunabilsin ve elleri yardımı ile meme başını bulabilsin.

Ters Kucaklama

Ters kucaklama diğer adıyla çapraz beşik duruşu, memeyi yakalama problemi olan erken doğan prematüre bebekler için uygun bir pozisyondur.

Bu pozisyonun kucaklama pozisyonundan farkı ise,  bebeğiniz yön olarak aynı pozisyonda olmasına karşın ve sizin bebeğinizi kucaklamak için diğer elinizi kullanıyor olmanız. Çapraz beşik pozisyonunda bebeğinizin başı beşik pozisyonundaki gibi sizin iç dirseğinizde değil, diğer elinizin avucundadır. Yani kollar yer değiştirmiştir.

Koltukaltı pozisyonu

Koltukaltına sıkıştırılan çantayı tutar tarzda tutma esasına dayanır.

Bebek karındaki kesi yerlerinden uzak duracağı için, sezaryen ile doğum yapmış anneler için oldukça uygundur. Ayrıca süt fışkırtma refleksi olan anneler için de uygundur, çünkü bebek bu pozisyondayken fışkıran sütle kolayca baş edebilir.

Koltukaltı pozisyonunda da bebeğinizin altına bir yastık koymanız emzirmenizi kolaylaştıracaktır.

Bebeğinizi koltuğunuzun altında, baseninizin biraz üzerinde tutacaksınız. Bebeğin ayakları arkanıza, yüzü ise sizin önünüze doğrudur. Bebeğinizin yüzünü memenize yaklaştırarak, dudaklarının meme başına yaklaşmasını sağlamalısınız.

Elinizi bebeğinizin başının altına koyarak destek olmanız, bebeğinizin boyun kaslarını yormasını engeller ve rahat bir emzirme yapabilirsiniz.

Yatarak emzirme pozisyonu

Anne ve bebeğin birlikte yattıkları yerden emzirme tekniğidir. Öncelikle yatağa yan olarak yatmalı ve sırtınızı yastıkla desteklemelisiniz. Bacaklarınızı kendinize doğru çekerek dengenizi daha rahat sağlayabilirsiniz.

Siz pozisyonunuzu aldıktan sonra, bebeğinizi de size dönük yan olarak yatırmalısınız.

Bebeğinizin başına bir yastık veya avucunuzla destek olabilirsiniz.

Diğer elinizle de bebeğinizin sırtını ve poposunu destekleyin.

İlk Yayın Tarihi: 18 Ağustos 2017 @ 22:34

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0