Bebeklikte Oyunun Beyin ve Zeka Gelişimindeki Etkisi Nereden Kaynaklanmakta?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 23 Saniye
Bebeklikte Oyunun Beyin ve Zeka Gelişimindeki Etkisi Nereden Kaynaklanmakta?

ABD ‘de Duke Üniversitesinde pediatrik kapsamlı bir araştırmada anne sütünün bebek zeka gelişimi üzerindeki etkileri araştırılırken ilginç başka bir bulgu ortaya çıkmıştır. Bu kapsamlı araştırmada emzirme esnasında bebekleri ile yumuşak ve sevgi dolu bir ses tonuyla konuşan annelerin bebeklerinin, tamamen aynı şekilde ve miktarda emzirilen ama emzirme esnasında konuşmayan annelerin bebeklerine oranla IQ seviyelerinin (zeka gelişimlerinin) azımsanamayacak miktarda daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Uzmanların bu bulguyu detaylı tartışması ve bir dizi gözlemleri akabinde vardıkları sonuç ise emzirilirken sürekli tekrarlanan biçimde rahatlatan anne sesine muhatap olan bebeklerin beyinlerinde daha yüksek dozda bir keyif ve mutluluk algısının oluştuğunu bu oluşumunsa ileriye yönelik daha yüksek bir zeka seviyesini beraberinde getirdiği olmuştur.

Erken çocukluk döneminde beynin alt yapısı oluşurken zeka gelişimini hızlandırmanın böylece IQ seviyesini yükseltmenin temel unsurlarının keyif ve tekrar olduğu artık pediatrik nörologlar tarafından kabul görmüş bir bilimsel gerçektir. Bu nedenle Zeka Kartları ile yapılan sunumlar süreklilik ve tekrar esasına dayanmaktadır.

Tekrarları keyifli kılan bir olgu ise insanın taklit becerisidir ve bu becerinin temelinde beynimizde ki ayna nöronlar vardır. Ayna nöronlar sayesinde insan karşısında başka birinin yaptığı bir eylemi izlediğinde aynı eylemi beyninde gerçekleştiriyor konumuna gelmektedir. Örneğin bir tatil reklam filminde kendini serin sulara atan bir kişiyi izlediğinizde sizin beyniniz de aynı eylemi yapar durumda olmakta ve aynı hazzı duyabilmektedir.

Pediatrik uzmanlar 1970’lere kadar bebeklerin ancak 8 aydan sonra taklit edebilme becerilerinin oluştuğuna inanıyorlardı. İlk kez ABD de Washington Üniversitesi Beyin Bilimleri ve Öğrenme Enstitüsünden Dr. Andrew Meltzoff yeni doğanlar ile yaptığı araştırmada aslen bu taklit yeteneğinin insan yavrusunda daha ilk haftada var olduğunu kanıtlamıştır. İşte bu taklit yeteneği insan beyninde doğumdan itibaren var olan Ayna Nöronlar sayesinde olmaktadır.

1990 ların sonlarında ise dondurmayı çok seven bir İtalyan uzman sayesinde ayna nöronların varlığı bilim insanlarınca resmen kanıtlanmıştır.

İlk Yayın Tarihi: 9 Nisan 2015 @ 18:17

5 “Bebeklikte Oyunun Beyin ve Zeka Gelişimindeki Etkisi Nereden Kaynaklanmakta?” yorumu;

Ufaklıklara Yenilmeyi Öğretmek Gerekiyor · 24 Haziran 2015 at 17:09

[…] pedagojik bir ifade ile devam ediyorsunuz “Ayrıca kazanmak veya kaybetmekten çok daha önemlisi oyundan keyif almak. Kim kazanmış kim kaybetmiş kime ne […]

Gel Okulculuk Oynayalım! · 19 Mayıs 2015 at 12:39

[…] Bu sorunu giderebilecek bir önerimiz var sizlere. Küçük çocuklar bildiğiniz gibi her şeyi oyunla öğrenirler. Oyun formatı 0-5 yaş dönemi için öğrenmenin tek akılcı ve kalıcı […]

Bebeğinizle Oyun Oynama Sanatı · 21 Nisan 2015 at 20:35

[…] zeka gelişimini etkileyen en önemli unsurlardan biri, onunla oynadığınız oyunlardır. Sık sık söylendiği gibi “Bebekler oynayarak öğrenir.” Bu nedenle bebeğinizle ne […]

Annelerden İtiraflar: Annelerin Yaptığı 4 Ortak Hata ve Onları Düzeltmenin Yolları · 15 Nisan 2015 at 21:26

[…] Bebeklikte Oyunun Beyin ve Zeka Gelişimindeki Etkisi Nereden Kaynaklanmakta? […]

Erken Eğitimde Sürprizlerin ve Şaşırtmaların Önemi · 14 Nisan 2015 at 22:05

[…] Bebeklikte Oyunun Beyin ve Zeka Gelişimindeki Etkisi Nereden Kaynaklanmakta? […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuğun Önünde Tartışmak; Bunlara Dikkat Ediyor musunuz?

Uzmanlar çocuklar önünde tartışmamak gerektiğini sık sık tekrar ediyorlar ama bu, hayatın akışı içerisinde her zaman mümkün olmuyor. Tartışmanın kaçınılmaz olduğu kimi durumları çocuğunuzun tanık olduğunu görüp mutsuz olmak yerine, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz sizin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1