Bebeklerde Uçuk ve Nedenleri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 9 Saniye
Bebeklerde Uçuk ve Nedenleri

Uçuk genelde dudak bölgesinde ortaya çıkan, Herpes virüsü de denilen HSV türündeki virüslerin neden olduğu kırmızı, acı ve kaşıntı yapabilen kabartılardır. Bu tür virüslerin en önemli özelliği vücuda girdikten sonra vücudu terk etmeden beklemesidir. Yorgunluk, stres, hastalık, yüksek ateş veya uzun süre güneş ışığına maruz kalma sonrası başa güneş geçmesi gibi vücudun bağışıklık sistemini düşüren durumlarda virüs harekete geçer ve çoğalmaya başlar.  Uçuk virüsünün bebeklerde ortaya çıkması durumunda, özellikle yeni doğan bebeklerde yüksek ateş, halsizlik ve hatta ölüme kadar giden ciddi sonuçlar doğurabilir ve bebek mutlaka gecikmeden bir doktora gösterilmelidir.

Bebeklerde uçuk neden olur?

Bebeklerde görülen uçuğun iki ana nedeni vardır. Bunlardan en yaygın olanı virüsü taşıyan birinin bebeği öpmesidir. Bebeklere sevgi gösterirken farkında olmadan onları hasta edebiliriz. Uçuk vücuda bir kere yerleştikten sonra da vücutta kalmaya devam ettiği ancak belirtileri göstermediği için çoğu zaman virüsün taşıyıcısı olduğumuzu anlayamayız. Virüs taşıyıcısı birinin salgılarının bebeğe bulaşması sonucu virüs taşıyıcı bireyden bebeğe geçer. Bebekleri çok sık veya dudak bölgesinden öpmek riski arttıracaktır. Bebeğinizi özellikle ilk aylarda çok fazla öperek sevmemeye çalışın ve öpmek isteyen kişileri de sınırlandırın.

Bebeklerde uçuk görülmesinin diğer nedenlerinden biri de annede genital uçuk virüsünün olması ve bu virüsün doğum sırasında bebeğe geçmesidir. Eğer genital uçuk geçmişiniz varsa, şu anda geçiriyor veya geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız mutlaka doktorunuza başvurup, bilgilendirin. Doğuma yakın çıkan genital uçuk vakalarında sezaryen ile doğum gerekli olabilmektedir.

Sizde uçuk çıkmış ve hala dudağınızda bulunuyor olsa bile bu virüs bebeğe emzirme yoluyla geçmez.

Bebeğime uçuk virüsünün bulaşmasını nasıl engelleyebilirim?

  • Uçuk çıkarmış kişilerin bebeğinizi öpmesine izin vermeyin. Eğer uçuk çıkaran sizseniz, bebeğinizin sağlığı açısından uçuğunuz geçene kadar bebeğinizi öpmeyin.
  • Özellikle yeni doğan bebekleri korumak için uçuk taşıyıcısı veya uçuk riski altında olduğunu düşündüğünüz kişilerin de bebeğinizi öpmesini engelleyin.
  • Bebeğinizi güneşten koruyun. Fazla güneş ışığına maruz kalmak, eğer uçuk virüsü kapmışsa, bebeğinizde uçuk çıkmasına sebep olabilir. Dışarı çıkmadan önce dudak bölgesine nemlendirici, vücudun açıkta kalan bölgelerine de yüksek koruma faktörlü güneş kremi sürebilirsiniz.
  • Bebeğinizin beslenmesine ve sağlığına dikkat edin. Zaten yeterince güçlü olmayan bağışıklık sistemlerini daha da güçsüz hale getirmemeye özen gösterin.

İlk Yayın Tarihi: 4 Mart 2016 @ 20:27

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0