Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı İçin 15 Adım

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 39 Saniye
Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı İçin 15 Adım

Çocukluğumuzda edindiğimiz alışkanlıkları ömrümüz boyunca devam ettiririz, bu beslenme alışkanlıklarında da aynıdır. Çocuklarımızın ömrü boyunca sağlıklı beslenmesini istiyorsak, küçük yaşlardan itibaren onlara bu alışkanlıkları kazandırmamız gerekir;

1. Çocuğunuzun doğru beslenmesini istiyorsanız, siz de öyle yapmalısınız. Bu yalnızca beslenme için de geçerli bir kural değil. Çocuklar anlatılanlardan çok yapılanları örnek alırlar. Çocuğumuza atıştırmalık olarak haşlanmış sebze verirken, kendimize cips alırsak bu hem adil olmaz, hem de zorlama ile yapılan bu davranışın kalıcılığı olmaz.

2. Birlikte bitki yetiştirebilirsiniz. Bahçeniz olmasa bile güneş alan bir pencere önü veya balkonda çocuğunuzla birlikte sebzeler yetiştirebilirsiniz. Günümüzde her türlü sebzeye ulaşmak artık çok kolay. Birlikte sebzeler ekmeniz, çocuğunuzun ektiğiniz sebzeleri sulama alışkanlığını ve görevini edinmesi, hem sorumluluk alması hem de ektiği sebzeleri daha zevkle yemesini sağlar.

3. Ödül-ceza sistemini kesinlikle yiyeceklerle kullanmamalısınız. Yani ‘Şunu yersen sana istediğin oyuncağı alırım’ gibi yaptırımlar çocuğun yemeğin bir gereksinim olduğunu öğrenmesine engel olur.

4. Çocuklarımızın da damak zevkleri vardır. Verdiğiniz her yiyeceği beğenmek zorunda değiller. Beğenmedikleri yiyecekleri zorla yedirmeye çalışmak yerine, beğendiği yiyeceklerle birlikte sunarak alışmasını sağlamaya çalışmalısınız.

5. Doğru yemek alışkanlığı kazanabilmek için, yemek zamanı masa başında olmalısınız. Televizyon karşısında atıştırmak yanlış bir davranıştır.

6. Mutfakta birlikte olun. Evet günleriniz oldukça yoğun, temizlik, yemek, çamaşır, belki aynı zamanda çalışan bir kadınsınız. Fakat yine de haftanın birkaç gününde akşam yemeğini çocuğunuzla birlikte hazırlamanız oldukça etkileyici bir yöntem olacaktır. Yaşına göre uygun görevler seçebilirsiniz. Çatalları masaya dizmesi, dolaptan domatesi çıkarması yada birlikte kek yapmak…. Çocuğunuza özel bir önlük vererek birlikte mutfakta hazırlık yapmanız, onu kendi yaptığı ya da yapım aşamasında görev aldığı yiyecekleri tüketmesi için teşvik edecektir.

7. Doğru beslenme alışkanlıklarından biri de besinleri iyice çiğneyerek yemektir, bu yüzden yavaş yemelisiniz. Çocuğun yemeğini dakikalar içerisinde bitirmesi güzel gibi gözükse de bu yanlış bir alışkanlık olur. Yavaş yemek yemek kilo kontrolüne yardımcıdır. Besinleri yuttuktan sonra midemize inmesi 20 dakika alır.

8. Çocuğunuzun açlık ve tokluk kavramlarını daha iyi kavrayabilmesi için yemek zamanı yaklaştığında acıktığınızdan, yemek sonrasında ise tok olduğunuzdan bahsedebilirsiniz.

9.Az yediği, etrafı kirlettiği, yavaş ya da hızlı yediği gibi sebeplerle çocuğu azarlamak gelecek için yapabileceğiniz büyük bir hatadır.

10.Ebeveynlerindeki aşırı iştah ya da iştahsızlık gibi durumların, genetik olarak çocuklarında da olabileceğini unutmamalısınız. Çocuğunuza karşı her zaman anlayışlı davranmalısınız.

11.Evde abur cubur bulundurmak hem sizin hem de çocuğunuz için doğru bir tutum değildir.

12.Siz veremesiniz de çocuğunuz zamanla abur cuburlarla tanışacaktır. Bu yüzden abur cubur tüketimini sınırlandırarak, ana öğünlerini aksatmaması gerektiğini açıklamalısınız.

13.Yemek ayrımı yapmamasının sizin elinizde olduğunu unutmamalısınız. Uzmanlar yemek ayrımı yapmayan çocuklar yetiştirmek için, bebeğin kendi kendini beslemesi (Baby Led Weaning) metodunu tavsiye ediyorlar. Çocuğunuzun köfteyi sevmesi ve sebze verdiğinizde yememesi üzerine ona köfte patates vermeniz, bir dahaki sefere ona sebze yedirmenizi daha da zorlaştırmaktan başka bir şeye sebep olmaz. Eğer yemek seçen bir çocuğunuz varsa, yaşıtlarıyla beraber yemek yemesi farklı tatları denemesi için çocuğunuzu cesaretlendirebilir.

14.Tabağına çocuğunuzun doyabileceği kadar yemek koyun, fazlasını değil. Böylece çocuğunuz fazla yemek görüp bitiremeyeceği için endişelenmez. Bitiremeyeceğinden endişelenmek yerine doymazsa bir tabak daha isteyebilir.

15.Yemek saatlerinizi eğlenceli hale getirmelisiniz. Yemek saatlerinizin tüm ailenin bir araya geldiği, hoş sohbetlerin yapıldığı hem fiziksel hem de ruhsal açlığın doyurulduğu saatler olmasına özen göstermelisiniz.

İlk Yayın Tarihi: 25 Temmuz 2018 @ 14:45

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0