Bebeklerde Dil Bağı Sorunu

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 8 Saniye
Bebeklerde Dil Bağı Sorunu

Çocuklarda görülen hastalıklardan birisi de, dil bağı kısalığıdır. Sorun ağız tabanıyla dil arasında bulunan ve tıptaki adı frenulum olan bağın kısa veya kalın olmasıdır. Frenulum bağının kısa veya kalın olması sonucu bebeğin beslenmesinde ve ileride konuşmasında sorunlara yol açıyor. Ayrıca dildeki işlev bozukluğundan dolayı, ağız içi temizleme fonksiyonunda sorunlara ve bu da diş problemlerine, ağız kokusu ve yeterli beslenememeden kaynaklı kilo kaybına neden olabilir. Tüm bu problemler ise çocukta psikolojik sorunlara sebep olabilir.

Dil bağındaki problemler aileler tarafından kimi zaman fark edilemeyebiliyor. Fakat aslında daha bebek doğar doğmaz meme ucunu kavrayamama, emerken aşırı terleme gibi problemlerle kendini belli ediyor. Çocuk büyüdükçe konuşması sırasında, artükilasyon bozuklukları, şiveli konuşma, bazı kelimeleri tam olarak söyleyememe gibi sorunlar da ortaya çıkarak dil bağı sorunu kendini belli eder.

Tanı Nasıl Konulur?

Dil bağı sorunu çocukların %2-3’ünde görülen bir rahatsızlıktır. Basit bir muayene ile teşhis edilebilir. Çocuğun yaşına göre dilini çıkarması, dilini yukarı kaldırarak damağına değdirmesi istenir ve çocuk bu hareketleri yapamaz. Özelikle 3 yaşından sonra ise, “l,r,s,t,z” gibi dilin ön tarafıyla çıkarılması gereken seslerin çıkarılamaması da dil bağı sorunun göstergesidir. Ayrıca dil “V” şeklini alır.

Ön dil bağı en sık görülen dil bağı türüdür ve kolayca fark edilir. Arka dil bağı ise, emzirme sırasında daha çok probleme yol açan ve parmakla muayene edilerek anlaşılan dil bağı sorunudur. Hekim muayene sırasında dilin orta kısmından iki tarafına bastırarak tanıyı koyabilir.

Dil bağı olan çocuklar ne zaman ameliyat edilmelidir?

Eğer bebeğin emmesinde sorun yoksa, ameliyat için iki yaş beklenir. Eğer çocukta kilo kaybı oluyorsa başka sebepler araştırılır. Sorun dil bağı ise 2 yaş beklenmeden kesilir. Herhangi bir beslenme sorunu olmadan 2 yıl beklenirse öncelikle çocuğun konuşma fonksiyonu değerlendirilir. Eğer ki sorun çözülemeyecek gibiyse, lokal anesteziyle sorun basit bir operasyonla çözülür.

Ancak çocuktaki konuşma bozuklukları için öncelikle duyma sorunu olup olmadığı araştırılmalıdır. Dil bağı sorunu yalnızca bazı harflerin bozuk çıkmasına neden olur. Duyamayan çocuk konuşamaz. Konuşma bozukluğunun sebebi başka sebeplerdir. Bu yüzden ameliyat öncesi sorun iyice araştırılmalıdır.

İlk Yayın Tarihi: 10 Ekim 2016 @ 14:55

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
996.60 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
996.60TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
34