Kilolu Çocuklara Doğru Beslenme Alışkanlıklarının Kazandırılması

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 13 Saniye
Kilolu Çocuklara Doğru Beslenme Alışkanlıklarının Kazandırılması

Çocuklarımız neleri yemesi neleri yememesi gerektiğini, hangi gıdaların zararlı hangilerinin faydalı olduğunu bilmezler. Anne ve babalar çocuklarının doğru ve düzenli beslenme alışkanlığını kazanması için aktif rol oynarlar. Bu süreçte, kendi yediklerimiz ve dolabımızda hangi gıdaların bulunduğu bile çocuğun doğru beslenme alışkanlığı kazanmasında önemli ayrıntılardır.

Çocuğunuz kiloluysa, makarna ve pilav gibi karbonhidrat ağırlıklı gıdaları mümkün olduğunca az tüketmeli. Menüsünde sebze yemeklerine ağırlık verebilirsiniz. Makarna ve pilavı ise haftada 1-2 günle sınırlandırmanız yeterli olur.

Şekerli gıdalar da yüksek kalorili fakat düşük besleyici özelliğe sahip gıdalardır. Kilolu çocukların şekerli gıdalardan uzak durması gerekir. Bunun için en etkili yol ise doğum günü vs. gibi özel durumlar haricinde evde bu gıdaların bulunmamasıdır. Çocuğunuza bu gıdaları yasaklayıp evde bulundurup ara sıra da olsa tüketmeniz hiç doğru bir örnek olmaz. Çocuklar için ebeveynlerinin rol model olduğunu ve çocukların izleyerek öğrendiklerini unutmamalıyız.

Yasakların durumu daha cazip hale getireceğini unutmayın. Yani çocuğunuza şeker gibi faydalı olmayan ve kilo yapan besinleri yasaklamanız belki bir süre için kurtarıcı gözükebilir. Fakat zamanla çocuğunuz yasaklanan şeyi tüketmek için fırsatlar bulacaktır. Yüksek kalorili ve düşük besleyici özelliğe sahip gıdaları menünüzden uzak tutmanız, zararlı gıdaları evinizden uzak tutmanız, çocuğunuzun kilo sorununda büyük fark yaratacaktır.

Çocuklar sebze yemeklerini genelde çok sevmezler. Ancak ilk denemeden sonra beğenmemişse vaz geçmemelisiniz. Zaman zaman aynı sebzeyi hazırlayarak damak tadının bu tada alışmasını beklemelisiniz.

Eğer çocuğunuzun kilo problemi için bir diyetisyenden yardım alıyorsanız, söylediklerini özenle yerine getirmelisiniz. Kilo sorunu olan çocuklar için bir uzman tarafından özel bir beslenme programının hazırlanması ve uygulanması en iyisidir.

Çocuğunuz için cips, çikolata vs. sağlıksız atıştırmalıklar yerine meyvelerle hazırlanan salatalar hazırlamalısınız. Sağlıklı ve lezzetli atıştırmalıklar yapabilirsiniz. Ancak bunu da gün boyu tüketmesine izin vermeyin. Günde iki defa ara öğün olarak tüketebilir.

Bol bol su içmesini sağlamayı ihmal etmeyin. Bunun için siz de çocuğunuzla birlikte su içebilirsiniz.

Televizyon karşısında yemek yiyenler doyduklarını fark edemezler. Bu çocuklarda da aynı şekildedir. Bu yüzden yemek zamanlarınızda televizyonu kapatın ve ailece sohbet ederek yemeklerinizi yiyin.

Sürekli kilosunu tartmakla uğraşmayın. Bu çocuğunuzun kilo konusunu takıntı haline getirmesine sebep olur. Eğer doktora gidiyorsanız kilosunu doktorunuz ölçsün. Doktora gitmiyorsanız da, ayda bir gibi kilo kontrolü yapabilirsiniz.

Doğru davranışları için olumlu geri bildirim yapmayı unutmayın. Takdir edilmek çocuğunuzun moralini yüksek tutacaktır, bu da edindiği doğru davranışların sürekliliğini sağlamakta daha kararlı olmasını sağlar.

İlk Yayın Tarihi: 6 Ağustos 2017 @ 17:03

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0