Bebekler İçin Uyku Stratejileri

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 22 Saniye
Bebekler İçin Uyku Stratejileri

Yeni doğan bebekler, dünyaya geldikleri ilk dönemlerde doğal olarak gece gündüz farkının tam olarak ayırdına varamazlar. Bu nedenle 24 saat boyunca kesik kesik uyumaları mümkündür. Ayrıca bebekler ilk 2 yıl boyunca bir yetişkinden çok daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar.

Bebeğinizin doğumundan itibaren uygulayabileceğiniz basit ritüeller, bebeğinizin iyi bir uyku alışkanlığı kazanmasına ve dolayısı ile ileri ki dönemlerde daha az uyku problemleri yaşamasına olanak sağlar.

Işığı Stratejik Bir Araç Olarak Kullanın

The No-Cry Sleep Solution’ın yazarı Elizabeth Pantley, ışığın (aydınlık ve karanlık ortamların) ilk aylarda bebeğin biyolojik saatini kurmada önemli bir rol olduğunu vurgulamıştır. Karanlık ortamlar, insan biyolojisinde melatonin isimli uyku hormonun salgılanmasını tetikler. Bu nedenle, geceleri bebeğinize karanlık bir ortam sağlamak oldukça önemlidir. Geceleri tüm ışık kaynaklarını kapatmak, kısa zaman içinde bebeğinizin geceleri daha uzun süreli uyumasını sağlayacaktır.

Seçiminizle eşleşen ürün bulunamadı. Lütfen daha farklı bir şekilde arama yapınız. Mağazaya Geri Dön!

Gündüzleri mümkün olduğunca ortamı aydınlık tutmak önemlidir. Gecelerin karanlık, gündüzlerin aydınlık olması, bebeğinizin biyolojik saatinin ayarlanmasında etkili bir faktördür. Gece uyku zamanı yaklaştıkça, evdeki ışık kaynaklarını azaltmak, bebeğinizi uykuya hazırlayacaktır. Bu durum bebeklerde olduğu gibi yetişkinlerde de geçerlidir.

Geceleri bebeğinizi kontrol etmek için yanına gittiğinizde, mümkün olan en düşük güçteki ışık kaynağını kullanmanız gerekir. Ağlayarak uyandığında onu kesinlikle başka aydınlık bir odada teselli etmeyin. Bulunduğu uyku ortamında kalmasına özen göstermelisiniz.

Eğer sabah güneşi, bebeğinizin odasına direkt olarak vuruyorsa, ortamı karartmak için önlemler almanız iyi olacaktır.

Bebeğinizi Uyumadan Önce Yatağına Koyun

Özellikle emzirme dönemindeki bebekler için bu zor bir görev de olsa, bebeğinizin vücut dilini iyi okuyarak, bebeğiniz uyumadan önce onu yatağa koymanız gerekir. Burada önemli olan, bebeğinizin uykusunun geldiğini, uyuklamalarını gözlemleyerek önceden farkedebilmenizdir.

The Sleep Lady’s Good Night, Sleep Tight kitabının yazarı Kim West’in tavsiyelerine göre, bebeğinizin tamamen uyanık olduğu durumu 1, tamamen uykuda olduğu durumu da 10 oalrak puanladığınızı varsayarak, bebeğiniz 7 ya da 8’e (uykuya yakın duruma) ulaştığında onu yatağına koymalısınız.

Geceleri Bebeğinizin Yanına Gitmeden Bir Süre Bekleyin

Bebeklerin geceleri uyanarak ağlamaları çok sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle bebek telsizi kullanan ebeveynler, en ufak bir seste ya da gıcırtıda dahi bebeklerini kontrol etmeye eğilimli olurlar. Bu gibi durumlarda size düşen görev, bebeğinizin kendi kendine tekrar uykuya dalmasına izin vermeniz olmalıdır.

Eğer bebeğinizin uyandığından eminseniz ve çok daha sesli ağlayacağını sezinliyorsanız, şiddetli ağlamaya başlamadan önce onun yanında olarak güven vermeniz de önemlidir. Bu ayrımı yapabilmek biraz zor olacaktır ancak, her uyanma belirtisi gösterdiğinde yanına gitmemekle ve şiddetli ağlamalarına kayıtsız kalmak arasında bir çizgide tetikte olmanız gerekmektedir.

Bebeğinizin Gözlerinin İçine Bakmayın

Bebekler, ebeveynlerinin göz temasından çok çabuk etkilenirler ve eğer uyku zamanı onunla uzun göz kontağı kurarsanız, bunu bir sevgi zamanı ya da oyun zamanı olarak algılama ihtimalleri yüksektir.

Çocuk Gelişim Uzmanı ve Ebeveyn Danışmanı Claire Lerner, geceleri bebeklerle kurulan göz temasının uzunluğuna bağlı olarak, bebeğinizin uyanma motivasyonuna sokacağını belirtmektedir. Geceleri meydana gelen uyku bölünmelerinde onun yanına gittiğinizde, göz teması kurmamanız gerektiği gibi, onu sakin bir sesle uykuya teşvik etmeniz de önemlidir.

Kaliteli Bebek Bezi Kullanın

Bebeğiniz her uyandığında onun bezini değiştirmeniz gerekmez. Kaliteli bebek bezi kullanmanız hem bebeğinizin rahatlığı için hem de sağlığı için önemli olduğu gibi, kaliteli uyku almasına da katkı sağlayacaktır.

Sadece bebeğiniz kakasını yaptığında değiştirmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca bezini değiştirirken soğuk bir mendil kullanmamanız gerekir, soğuk bir ıslak mendil, bebeğinizin sinirlerini uyaracak ve uykusunun açılmasına neden olacaktır.

Gece Emzirmesi Uyku Problemlerine İyi Gelebilir

Eğer bebeğinizin uyku problemi yaşadığını düşünüyorsanız, onu gece yarısı emzirerek, sonrasında daha uzun bir uyku uyumasını sağlayabilirsiniz.

Gece emzirmeleri sırasında, mümkün olduğunca karanlıkta olmanız ve bebeğinizin uykusunu açacak hareketler sergilememeniz önemlidir. Eğer uykusunu açacak hareketler ya da sesler çıkarırsanız, uyku problemini daha çok tetikleyebilirsiniz.

Mümkünse, bebeğinizi nazikçe kucağınıza alarak, uyku sırasında emzirmeniz, gecenin geri kalanında derin ve kesintisiz bir uyku sürecini destekleyecektir.

Uyku Problemlerine Her Daim Hazırlıklı Olun

Özellikle bebeğinizin gelişiminin ilk yıllarındaki dönüm noktalarında, bebeğinizin uyku problemi çekmesinin normal olduğunu kabullenmeniz gerekir. Bu konuda daha çok makale ve kitap okuyarak kendinizi geliştirebilir, olumsuz durumlara karşı hazırlıklı olabilirsiniz.

Çeşitli uyku eğitimlerini öğrenerek, bebeğinizin uyku problemi çektiği dönemlerde öğrendiklerinizi bilinçli bir şekilde uygulamanız, hem sizin sağlığınız için hem de bebeğinizin sağlığı için faydalı olacaktır.

SevgiliBebek olarak sizlere önerebileceğimiz uyku eğitimleri şunlardır:

Sleep Lady Uyku Metodu

Tracy Hogg Kaltır-Yatır Yöntemi

Ferber Yöntemi

Bebek Uykusunda 5S Yöntemi

Bebek Uykusunda Kaçınmanız Gereken 6 Yanlış

40 Saniyede Bebek Uyutmak

Bebeklere Uyku Eğitimi Vermek Doğru mu?

Bebeklerde Uyku konusunda daha fazla makaleye ulaşmak için buraya tıklayın.


Bu makalede yararlanılan kaynaklar:
The No-Cry Sleep Solution - Elizabeth Pantley
 The Sleep Lady's Good Night, Sleep Tight - Kim West
 Senior Parenting Adviser at Zero to Three - Claire Lerner
//www.babycenter.com/0_expert-sleep-strategies-for-babies_1445907.bc

İlk Yayın Tarihi: 8 Mart 2018 @ 22:16

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0