Sleep Lady Uyku Metodu

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 55 Saniye
Sleep Lady Uyku Metodu

Anne ve babalar için belki de en zor durumlardan birisidir bebeklerinin uyku rutinlerini oluşturmak. Çocuk ve aile terapisti olan Kim West’in geliştirdiği “The Sleep Lady Metodu” çocukların uyku düzenlerinin kurulmasında ailelere yardımcı olan, adım adım ilerlenen bir metot. Sizin için bu metodun işleyişini adım adım anlatacağız…

Sleep Lady Metodunu 6 aydan büyük bebekler için uygulayabilirsiniz. Metodu kısaca uykuya dalmaya engel olabilecek ve uygulanması zor olan kötü alışkanlıkların yavaş yavaş bırakılması şeklinde de yorumlayabiliriz. Çocuğun uyku öncesi rahatlamak için emzirilmesi gibi yöntemlerle değil, kendi kendini rahatlatarak uykuya dalmasını öğrenmesini sağlamaktır amaç. Bunu yaparken ağlarsa ağlasın gibi, ya da bebeği yatağınıza almak gibi katı kurallar veya ailenin düzenini bozabilecek yöntemler bulunmamakta.

Sleep Lady Metodunun İşleyişi

Metodu uygulayama başlamak için bebeğinizin diş çıkarma gibi herhangi bir rahatsızlığının bulunmadığı ve gündüz uykusunu iyi aldığı bir günün akşamında başlamalısınız.

Çocuğunuzu emzirmek, ninni söylemek gibi rutinlerinizin ardından, uykuluyken fakat henüz uykuya dalmamışken yatağına yatırın. Bebeğiniz ilk defa uyumadan yatağa yatırılacağı için durumu protesto etmek amacıyla ağlayabilir. Bu nedenle yatağının yanına koyacağınız bir sandalyeye oturarak ilk 3 gün boyunca yanında onu sakinleştirin.

Seçiminizle eşleşen ürün bulunamadı. Lütfen daha farklı bir şekilde arama yapınız. Mağazaya Geri Dön!

Bebeğin yanında otururken dikkat etmeniz, uygulamanız gereken bazı kurallar var;

Bebek eğer ayağa kalkabilecek kadar büyükse, onu zorla yatırmaya çalışmayın, bu tam aksine huysuzlanıp uyanık kalmaya çalışmasına sebep olur. Nazikçe yatağına yatmasını sağladıktan sonra, “aferin, uyku zamanı, iyi geceler” gibi sözlerle onu ödüllendirin.

Bebeğiniz uykuya dalana kadar elinizi beşiğin parmaklıklarından sokarak ara ara okşayın. Fakat bunu sürekli tekrarlamayın, çünkü bu defa bebeğiniz gece uyandığı zaman da aynı ilgiyi isteyecektir. Bebeğiniz uyuduğu anda ise elinizi çekin.

Bebeğiniz istediği zaman ona dokunmayın. Elinizi tutarak, kendine çekerek uyumasına izin vermeyin. Eğer o şekilde uykuya dalarsa elinizi çektiğinizde uyanacak ve tekrar baştan başlamanız gerekecektir. Bebeğiniz uyuyana kadar sizin kontrolünüzde, vücudunu çeşitli bölgelerini sevin.

Çocuğunuz histerik bir şekilde ağlamaya başlarsa eğer, onu kucağınıza alın, sakinleştirin ve öperek yatağına koyun. Fakat kucağınızda uyumasına izin vermeyin. Eğer kucağınıza aldığınızda bebeğiniz hemen sakinleşiyorsa bu kandırıldınız demektir. Yani siz ona uyku eğitimi vermeye çalışırken bebeğiniz size kucak eğitimi veriyor olabilir. Eğer böyle bir şey olursa, bir daha ki sefere kucağa almak için biraz daha fazla bekleyebilirsiniz. Tabi bu bebekten bebeğe değişen bir durum. Kucak yönteminin işe yarayıp yaramadığını birkaç gece içinde kendiniz çözebilirsiniz.

Metodun ilk 3 gününde yukarıdaki yönergeleri izleyerek, bebeğiniz uyuyana kadar ve uyuduktan sonra da yanında bulunmalısınız. Yani bebeğiniz uyandığında sizi baş ucunda görmelidir.

Her 3 günde bir sandalyenizi beşiğin yanından biraz uzaklaştırın.

Örneğin ilk 3 gün sandalye beşiğin yanında, ikinci 3 gün sandalye odada ama beşikten biraz uzakta, üçüncü 3 gün sandalye kapının dışında fakat bebeğin sizi görebileceği bir yerde, ve dördüncü 3 günde sandalye bebeğin sizi göremeyeceği fakat duyabileceği bir yerde olmalıdır.

Bu metodu uygularken, bebeğinizin kendi kendine saçları ile oynaması, bir oyuncağını veya battaniyesini tutması yada okşaması gibi uykuya dalmasını kolaylaştıracak olumlu davranışlar engellenmemelidir.

En önemlisi de tutarlı davranışlar sergilemeniz. Bebeğinizi bazen besler bazen beslemezseniz, yorgun olduğunuz gün, metodu uygulamaya ara verirseniz, yaptıklarınız hiçbir işe yaramaz, bebeğin aklı karışır ve sinirli olur.

Yatma ritüeliniz gibi uyanma ritüeliniz de olsun, bebeklerin buna ihtiyacı vardır. Örneğin ışıkları ya da perdeleri açarak, güzel bir günaydın öpücüğü ile güne başlayın.

Bu metodla, birkaç hafta içerisinde bebeğiniz yatağına yatırılıp iyi geceler dendiğinde, kendi kendine ve en önemlisi mutlu bir şekilde uykuya dalabilecektir.

İlk Yayın Tarihi: 8 Temmuz 2016 @ 14:37

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Oedipus ve Elektra Kompleksi

Kız çocuğunuz babasına “ Ben büyüyünce seninle evleneceğim.” diyebilir. Erkek çocuklarının babalarını, kız çocuklarının ise annelerini kıskanması, Sigmund Freud’un Oedipus ve Elketra Kompleksi kuramlarında yer almaktadır. Ebeveynlerin bazen çaresizce üstesinden gelmeye çalıştıkları, çocuklarının düşmanlıklarının altında Devamını oku…

Güncel Haberler

Bebeklerde Uyku Sorunları Çocuklukta Davranış Bozukluklarına Yol Açıyor

Uzun dönemli bir araştırma sonuçlarına göre, günde 10 saatten az uyuyan bebeklerin 5 yaşından itibaren duygusal ve davranışsal sorun yaşama olasılığı, uykusunu alan bebeklere göre daha fazla. Norveç Toplum Sağlığı Enstitüsü’nde çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, uyku Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

5 Yaşa Kadar Çocuklar Dijital Ortamı Nasıl Kullanmalı?

Çocukları tablet veya akıllı telefonlardan ayırmak oldukça zordur. Teknoloji ile iç içe büyümemiş olan ebeveynler, teknolojinin çocuklarının hayatında bu kadar büyük yer kaplaması ve teknolojinin avantajları ve dezavantajları hakkında endişe duymaktadırlar. American Academy of Pediatrics’de Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0