Bebek Uykusunda Tracy Hogg Kaldır-Yatır Yöntemi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 3 Saniye
Bebek Uykusunda Tracy Hogg Kaldır-Yatır Yöntemi

Tracy Hogg Kimdir?

Tracy Hogg, uzun yıllar uyku sorunu yaşayan bebeklere yardım etmiş bir hemşiredir. Yıllar boyunca bebek bakımının verdiği tecrübeyle yazdığı kitapları dünyada milyonlarca satılmıştır. Hogg yöntemini, Ferber yöntemi gibi bebeklerin ağlatılması metodu ile, asla ağlatılmamasını esas alan doğal ebeveynlik metodu arasında yer alan bir metot olarak açıklıyor. Hogg 2004 yılında vefat etmiş olsa da, günümüzde halen kitapları aracılığı ile ebeveynlerle bebek bakımı konusundaki tecrübelerini paylaşmaya devam ediyor.

Tracy Hogg, bebeklerin doğdukları ilk aydan itibaren uyku ve beslenmelerinde bir düzen olması gerektiğini söylüyor. Fakat bu düzen kesinlikle kural değildir. Çünkü Hogg’un bahsettiği düzen, bebeğin ihtiyaçlarına göre oluşturulur.

Kaldır-Yatır Yöntemi Nedir?

Kaldır-Yatır yöntemi ve Ferber yöntemi, bebek uykuya dalmadan önce ağladığında yapılması gerekenleri anlatan yöntemler olarak özetlenebilir.

Kaldır-Yatır yönteminin en önemli avantajı, bebeği ağlatmamaktır. Bebeğin ağlamasının anne ve babalar için dünyadaki en kötü şey olduğu düşünülürse, elbette bu yöntem bebeği ağlatmaya dayanan metotlara göre daha vicdanlı gelecekir.

Amaç bebeği ağlatmadan kendi kendine uykuya dalmasını sağlamaktır. Kısaca bebek ağladığı zaman onu kucağa almak, sakinleştirmek ve tekrar yatağına koymak şeklinde uygulanır. Burada bebeğe “Ağladığın zaman yanındayım fakat uykuya kendin dalman gerekiyor.” mesajı verilmesi amaçlanıyor.

Kaldır Yatır Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Kaldır yatır yöntemine başlamadan önce, bebeğinizin ayına uygun olan uyuma ve uyanık kalma sürelerini öğrenmeniz ve uykusunun geldiğini iyi gözlemlemeniz gerekiyor. Uykusu gelen bir bebeği, ikinci defa esnemesine izin verecek kadar bekletmek bu yöntemde yanlış bir davranış olarak betimlenebilir.

Uykusu kısa olan çocuklara daha kısa uyanıklık süresi, uzun uyuyan çocuklara ise daha uzun uyanıklık süresi vermek gerekiyor.

Bebekleri uyanma saatleri göz önüne alınarak 11-12 saat önce yatırmalısınız. Örneğin sabahları 6’da uyanan bebeğinizi gece 18:00- 18:30’ da yatırmış olmalısınız.

Bebeğinizin gece ve gündüz uyku rutinlerini oluşturmalısınız. Örneğin gece uykusu için, banyo, ardından emzirme ve masal okumak, gündüz uykusu içinse müzik dinletmek uygun rutinler olabilir.

İlk haftalardan sonra bebeğinizin gündüzleri 1.5-2 saatten fazla uyumasına izin vermemelisiniz, eğer uyuyorsa uyandırmalısınız.

Gece uyumaz korkusu ile akşam üzeri uykusu gelen çocuğu uykuya yatırmamazlık yapmamalısınız. Akşam üzeri yapılan 40-50 dakikalık uykular gece uykusuna zarar vermez aksine faydası olur.

Bebek büyüdükçe günlük uyku sayısını azaltmaya başlayın; fakat, örneğin günde toplam 4 defa uykuya yatan bebeği birden 3 defa yatırmaya başlamayın. Öncelikle iki uyku arasında uyanık kaldığı süreyi yavaş yavaş arttırın.

Bebeği uykuya yatırmadan yaklaşık 30 dakika kadar önce bebeği, aşırı ses olan ya da kalabalık ortamlardan uzak tutmanız ve yoğun aktiviteler yapmamanız gerekir.

Tracy Hogg, rüya beslenmesi adını verdiği, bebeği gece 22:00-23:00 arasında bir zaman dilimi içerisinde uyandırmadan emzirme ve uykusuna devam ettirmeyi de yöntemleri arasında açıklıyor. Rüya öğünü bebek yaklaşık 8 aylık olduğunda ise kesilmelidir.

İlk Yayın Tarihi: 19 Nisan 2016 @ 16:18

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0