Bebeğinizin Konuşma ve Dil Gelişimi İçin Yapabilecekleriniz

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakika 14 Saniye
Bebeğinizin Konuşma ve Dil Gelişimi İçin Yapabilecekleriniz

Bebekler Nasıl Konuşmayı Öğrenirler?

Ebeveynler çoğunlukla bebeklerinin tam olarak ne zaman konuşması gerektiğini sorgulama eğilimi içindedirler. Bu her bebeğe göre çok değişkenlik gösteren bir alandır. Bazı bebekler 12.ayın içinde basit birkaç kelimeyi söyleyebilirken bazıları ise 18 aya kadar hiçbir şekilde konuşma çabası göstermeyebiliyorlar ama sonrasında birden bire hızla konuşmaya başlayabiliyorlar.

1-3 ay arası:

Bu ilk aylarda bebekler etraftan duydukları gerek insan seslerine gerekse müzik seslerine şarkılara kulak kesilir, gülebilir, heyecanlanarak agularlar. Bu dönem bebeğinize kitap, dergi okumak için kesinlikle erken değildir. Bebeğinize herhangi bir yazılı eser okumak onun beyin gelişimine yardımcı olacaktır.

Müziğin pek çok bebek üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır. Bebeğiniz bazı basit şarkıları tekrarlanması halinde tanımaya başlayacak ve agulayarak veya gülümseyip hareketlenerek tepki verecektir.

4-7 ay arası:

Bu dönemde bebekler konuşmalarının sizi etkilediğini fark ederler. Daha sık ses çıkarmaya başlayıp ebeveynlerinin tepkilerini ölçerler. Bebekler bu dönemde ses tonlarıyla ve yüksekliğiyle ufak deneyler yapmaya başlarlar. Tıpkı sizin bir konuşma sırasında yaptığınız gibi agularken ses tonlarını değiştirmeye ve seslerini yükseltip alçaltmaya başlarlar.

Bebeğinizi “top” veya “bal” gibi kısa kelimelere alıştırmak için söz konusu objeyi göstererek bu objenin dediklerinizle bağlantısı olduğunu bebeğinize gösterebilirsiniz. Sevgili Bebek Zeka Kartları da bu çalışma yöntemiyle bebeğin zihninde seslerle görüntüleri eşleştirebilmesini sağlamaktadır.

Bebeğinizin konuşmasını geliştirmek için kısa kelimelere yoğunlaşın. Kısa kelimeler kullanın ve kelimeleriniz arasında bebeğinizin tepki vermesini bekleyin. Bu da bebeğinizin kendi bebek dilinde cevap vermesini sağlayacak ve aranızda bir dialog oluşturacaktır.

8-12 ay arası:

Tüm ebeveynler için bebeklerinin ilk “anne” veya “baba” kelimesi özel bir andır. Bununla beraber bebeğinizin bu kelimeleri ilk birkaç kez söyleyişi tamamen tesadüf olabilir. Bebekler bu dönemde kendini tekrarlayan hecelerden oluşan sözcüklerle konuşmaya çalışırlar ve “ba-ba”, “ga-ga” ve “da-da” gibi hece gruplarını sık sık tekrarlarlar.

Bebeğinizin bu konudaki gelişimine yardımcı olmak için gün içinde kısa kelimeleri gülümseyerek ve ona ilgi göstererek sık sık tekrar edin. Bu bebeğinizin gelişmekte olan beynin gün içinde gördüğü objelerin görüntüleriyle sizin çıkardığınız sesleri eşleştirmesini sağlayacaktır. Bu yaş aralığında bebeğiniz sizinle dialog kurmaktan büyük zevk alır. Ayrıca tekrarlardan ve ikilemelerden oluşan şarkılardan ve oyunlardan da büyük keyif alırlar.

Doktor Randevusu Gerektirecek Durumlar

Bebeğiniz ilk yılı içerisinde sizin “agulamalarınıza” kendi agularıyla cevap vermelidir. “Evet”, “Hayır” gibi basit kelimelere, adına ve basit isteklere (“Dur”) tepki vermelidir.

Ne kadar dil gelişimi her bebekte aynı hızda olmasa da, ve normal dil gelişimi büyük kapsamlı bir süreç olsa da, bebeğinizin dil gelişimi hakkında herhangi bir şüphenizde doktorunuzla görüşmenizin yararı olacaktır. Özellikle bir önceki paragrafta bahsedilen tepkileri vermeyen bebeklerde konuşma geriliği gözlenebilir.

Bu yazı http://www.webmd.com/parenting/baby/infant-development-9/baby-talk?page=1 adresinden derlenmiştir.

İlk Yayın Tarihi: 19 Mayıs 2015 @ 16:46

1 “Bebeğinizin Konuşma ve Dil Gelişimi İçin Yapabilecekleriniz” yorumu;

Çocuğunuzun Dahi Olduğunu Gösteren 7 İşaret · 16 Ağustos 2015 at 16:43

[…] çocukları için belirlediği, yürümeye başlamak, konuşmaya başlamak ve okumaya başlamak gibi bazı dönüm noktaları vardır. Eğer bebeğiniz bu dönüm […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
39.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
54.90TL
60.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1