Bebeğinizin Konuşma ve Dil Gelişimi İçin Yapabilecekleriniz

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakika 14 Saniye
Bebeğinizin Konuşma ve Dil Gelişimi İçin Yapabilecekleriniz

Bebeğinizi Taklit Edin

Bebeğinizin konuşma gelişimi ilk anından itibaren çift yönlü bir etkileşim olmalıdır. Bebeğinizin çıkardığı sesleri taklit ederek bebeğinize önemli bir mesaj vermiş olursunuz: onun hissettikleri ve sizinle iletişim kurma çabası sizin önem verdiğiniz olgulardır.

  • Bebeğinizin sesini taklit ederek onunla dialoglar kurun. Bu onun dialog formatında konuşmaya alışmasını sağlayacaktır.
  • Bebeğinizin “baa baaa” ve “guu guu” gibi çıkardığı sesleri taklit edin ve onun size başka bir sesle karşılık vermesini bekleyin. Bu cevaptan sonra tekrardan bebeğinizin çıkardığı sesi tekrarlayın.
  • Ne kadar bebeğinizin ne dediğini anlamasanız da, cevap vermekten çekinmeyin ve elinizden gelenin en iyisini yapın.
  • Dialoğunuzu gülümseyerek ve onun yüz ifadelerini taklit ederek destekleyin.
  • Vücut dili kişiler arası iletişimde çok önemli bir yer tuttuğundan dolayı, bebeğinizin vücut dilini de taklit edin.

Bebeğinizle Sık Sık Konuşun

Bebekler yetişkinlerin özellikle de ebeveynlerin konuşmalarını işitmekten memnun olurlar, hele bu konuşma onlara yönelik sıcak ve mutlu bir ses tonuyla yapılıyorsa. Bebekler çevrelerinde konuşulan ses tonlarını taklit ederek konuşmayı öğrenirler. Başka bir deyişle, bebeğinizle ne kadar sık mutlu ve sıcak bir ifade içeren ses tonuyla konuşursanız dil ve konuşma becerileri o kadar hızlı gelişebilecektir.

Birçok yetişkin bebekler ile konuşurken özel bir ses tonunu benimserler. Bu konuşma yüksekçe bir ses tonu ile ve abartılı mimiklerle süslenen, kelimelerin tane tane bir biçimde telaffuz edildiği bir konuşma biçimidir. Bu biçim konuşma bebeklerin dünyasında beslenme ve rahatlıkla ilişkilendirilmiş bir anlam taşır. Böylesi bir konuşma biçiminin bebeklerinin yetişkinlerin konuştuğu biçimde konuşmayı öğrenmesini kesinlikle engellemeyeceği bilinmelidir.

Bebeğinizin işitsel gelişimine destek olmak üzere ona günlük yaptığınız işleri naklen yayın yapar mantığı ile sürekli anlatıyor olmanızda uzmanlar büyük yarar görmekteler. Bebeğinizi beslerken, altını değiştirirken ve genel anlamda onunla ilgili bir eylem içindeyken ona sürekli bu eylemleri anlatıyor olmanız, bebeğinizin yakın çevresindeki nesneler ile sizin çıkardığını dilin sesleri arasında bağlantılar kurmasını destekleyecektir.

Mama veya dede gibi iki hecenin tekrarı olan basit kelimeleri sürekli tekrarlamanız bu kelimeleri ilgili kişiler veya nesneleri işaret ederek tekrarlamanız bebeğinizin bu kelimelerle nesneler veya kişiler arasında doğrudan bağlantı yapmasını geliştirecektir.

İlk Yayın Tarihi: 19 Mayıs 2015 @ 16:46

1 “Bebeğinizin Konuşma ve Dil Gelişimi İçin Yapabilecekleriniz” yorumu;

Çocuğunuzun Dahi Olduğunu Gösteren 7 İşaret · 16 Ağustos 2015 at 16:43

[…] çocukları için belirlediği, yürümeye başlamak, konuşmaya başlamak ve okumaya başlamak gibi bazı dönüm noktaları vardır. Eğer bebeğiniz bu dönüm […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0