Baş Ağrısı

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 39 Saniye
Baş Ağrısı

Eğer çocuğunuzda zaman zaman baş ağrıları oluşuyorsa bu durumu ciddiye alıp bir doktora görünmelisiniz. Baş ağrısı başlı başına bir hastalık olmamakla birlikte çocuklarda baş ağrısı herhangi başka bir hastalığın belirtisi olabilir.
Baş ağrısı, baş bölgesinin değişik bölümlerine yerleşmiş olan ağrı algılayıcılarının farklı uyaranlarla uyarılması sonucu oluşur. Kişilerin ilk planda yanılgısının tersine, baş ağrısı eşittir beyin ağrısı değildir. Çünkü baş bölgesinde bu ağrılara duyarlı algılayıcılar(reseptör), başın birçok bölgesinde bulunmakta olup, genel beklentinin tersine beyin ve beyin zarlarında ise yoktur. Beyin ve beyin zarlarındaki hastalık durumunda, çevrelerindeki yapılarda bulunan ağrı algılayıcıları etkilenerek ağrıya neden olur. Çocuklarda görülen baş ağrılarına karşı anne babaların özensiz davranmaması gerekir. Bazen senede birkaç kez görülen ciddi bir nedeni olmayan ağrıların yanı sıra, ciddi rahatsızlıkların belirtisi olarak da meydana gelen ağrılar oluşabilmektedir.

5 yaş civarındaki her üç çocuktan birinde ve 14-15 yaş grubundaki her iki çocuktan birinde senede iki veya üç kez baş ağrısı şikâyeti olabilmektedir. Klinik şartlarında incelenen tüm baş ağrısı şikâyeti olan çocukların sadece %5 gibi bir kısmında, organik bir neden bulunmaktadır. Çocuklarda baş ağrısının genelde belli bir neden bulunamaz.

Çocuklarda Baş Ağrısı Nedenleri

Baş ağrısı psikolojik faktörler (suçluluk duygusu, korku, depresyon), enfeksiyonlar (beyin zarı iltihabı, abseler, damar iltihabı vb.), âdet dönemi, gürültü, fazla televizyon seyretme, kurşun zehirlenmesi, migren, epilepsi (sara), kafa travması, kafa içi hastalıkları (kanama, tümör vb.), kemik ilthabı (osteomiyelit), böbrek iltihabı (nefrit), yüksek tansiyon, ilaç etkileri, kulak veya diş ağrısı, göz hastalıkları, sinüzit ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları gibi pek çok farklı durumda karşımıza çıkabilmektedir.
NE YAPALIM?

Baş ağrısı, yukarıdaki listeden de anlaşılacağı üzere, bir hastalık değil sadece bir hastalığın bulgusudur ve bu nedenle dikkatli, detaylı bir fizik muayene ve izlemi gerektirir. Hasta yakınları, baş ağrısına neden olacak faktörleri eski deneyimlerinden biliyorsa (belli yemekler, belli kokular, ışık etkisi, gürültü vb.); daha önce aynı şikâyet nedeniyle ilgili hekim tarafından herhangi bir hastalık tespit edilmemişse; travma hikâyesi ve muayene edilmiş ve bilinen kronik bir hastalığı yoksa ve çocuğun baş ağrısına kusma, döküntü, ağızda alışılmamış koku, yüksek ateş, vücutta fonksiyon kaybı, bilinç bulanıklığı, kasılma gibi bulgular eklenmemişse; bu ağrıya neden olacak havasız, stresli ortam ve kötü koku gibi etkenlerden çocuğun uzaklaştırılması ilk yapılması gerekendir. Çocukda, her enfeksiyon baş ağrısı ile başlayabilmekte olup, birçok psikolojik neden bu ağrının temel sebebi olmakla birlikte, diğer baş ağrısı nedenlerini göz ardı etmemek için ilgili hekime danışılmalıdır.

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURALIM?

Her dayanılamayacak kadar şiddetli baş ağrısı olan veya baş ağrısının şiddeti giderek artan ve/veya mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, yüksek ateş, aşırı terleme, ışıktan rahatsız olma, bilinç bulanıklığı gibi eşlik eden bulguları olan baş ağrılı çocuk, doktor tarafından muayene edilmelidir. Tekrarlayıcı uzun süreli baş ağrıları da nedeni bulunması gereken (migren, beyin tümörü vb.) ağrılar olmakla birlikte, ani başlayıp giderek şiddetlenen ve bilinç bulanıklığı, baş ağrısı, kusma vb. bulguları olan hastalar, hızlı bir şekilde ilgili doktor tarafından değerlendirilmelidir. Bu sayede, olası kafa içine kanama, beyin zarı iltihabı (menenjit), beyin iltihabı (ensefalit) gibi klinik tabloların erken teşhis ve tedavisi mümkün olabilecektir.

İlk Yayın Tarihi: 4 Ekim 2013 @ 15:06

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
39.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
54.90TL
60.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1