2 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (İkinci Ay)

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 55 Saniye
2 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (İkinci Ay)

2 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

2 aylık bebekler, bu dönemde ellerinin farkına varacak ve onları ellerine tutuşturulan oyuncak veya objeleri hareket ettirmek veya daha sıkı kavramak için kullanacaktır. Bu dönemde bebeğinizin ellerine herhangi bir objeden zarar gelmemesi adına kavradığı nesnelerin yumuşak, sağlam ve keskin hatlara sahip olmayan objeler olmasına dikkat etmeniz yerinde olacaktır.
2 aylık bir bebek gövdesinin üstüne bırakıldığında kollarıyla gövdesini kaldırmaya çalışacaktır. Bu konuda yakalayacakları başarı bebekten bebeğe değişse de bazı bebeklerin 2. aylarında gövdelerini tamamen yerde kaldırabildikleri görülmektedir.

2 aylık bir bebeğin boyun kasları halen başını tamamen destekleyecek güce ulaşmamıştır. Bundan dolayı bebeğiniz karın üstü vakit geçirirken onun başını kaldırmasına destek olmanız ve sık sık karın üstü vakit geçirmesini sağlamanız onun boyun ve sırt kaslarının gelişimine destek olacaktır. Eğer bebeğiniz karın üstü vakit geçirmekten hoşlanmıyorsa, onu kendi karnınızın üstüne karın üstü koyarak bu duruma alışmasını sağlayabilirsiniz. Karın üstü geçirilen vakit, bebeğinizi kas gelişimi için oldukça önemli olmakla birlikte, beyin gelişimi için de çok önemlidir.

2 aylık bebekler algısal gelişim açısından, gece ve gündüz arasındaki değişikliği fark etmeye başlayacak ve uyku düzeni yavaş yavaş geceye doğru kayacaktır. 2 aylık bir bebeğin günde 14-18 saat arası uyuması ve bu uykunun 8-9 saatinin gece gerçekleşmesi beklenmektedir.


2 Aylık Bebek Beslenmesi

Eğer işinizden veya benzeri herhangi bir durumdan dolayı bebeğinizi sık sık emzirmekte güçlük yaşıyorsanız, doğumdan sonraki 2. ayda onu biberon ile tanıştırmak uygun olabilir. Böylece göğüs pompası kullanarak sağdığınız sütünüzü de değerlendirme şansınız olacaktır.

Bebeğinizi biberonla tanıştırmadan önce onun aç ve iyi bir ruh halinde olduğundan emin olun ve meme ucuna tasarım olarak yakın olan bir biberon seçin. Eğer çocuğunuzu emzirmek konusunda herhangi bir sorununuz bulunmamaktaysa, onu biberonla tanıştırmamayı seçebilirsiniz.

Anne sütü bebeğiniz için gerekli tüm besin değerini içermektedir. Eğer bebeğiniz sizi yeterince emiyorsa ve fiziksel gelişimi çocuk doktorunuzun kontrolü altında normal bir şekilde ilerliyorsa ona ilk 6 ay boyunca anne sütünden başka bir gıda sunmayınız. Çocuk doktorunuzun önerisi veya tavsiyesi olmadan bebek formülü vb. gıdaları çocuğunuz ile tanıştırmayınız. (Anne sütünü arttıracak gıdaları buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz!)


2 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

2 aylık bir bebekte fark edebileceğiniz en önemli gelişmelerden birisi gülmeye ve yüz ifadelerini kullanmaya başlamasıdır. 6-8 haftalık bir bebeğin sizin gülücüklerinize kendi de gülerek karşılık vermesi oldukça normaldir. Bebeğiniz kendini iyi hissetmediğinde ise kaşlarını çatacak, başını çevirecek ve gözlerini kısacaktır.

2 aylık bebeğin beyin gelişimine destek olmak amacıyla onunla sürekli konuşmanız oldukça önemlidir. Bebeğinizle konuşurken dikkat etmeniz gereken birkaç konu bulunmaktadır:

Öncelikle, bebeğinizle birlikte bir şey yaparken her yaptığınızı ona anlatın. Bu sizi dinlemeye alışmasını sağlayacak ve beyninde işitsel bir bilgi dağarcığının ilk adımlarını atacaktır.

Bebeğinizle konuşurken konuşmanızın bir dialog olmasına özen gösterin, onun çıkaracağı sesleri dinleyin ve onlara göre konuşmanıza devam edin. “Sen, ben, o” gibi kişi zamirleri yerine doğrudan isimleri (anne, baba vb.) tercih edin. Bu dönemde çocuğunuza sık sık adıyla hitap etmeyi ihmal etmeyin.

Bebeğinizin hareketlerini ve seslerini taklit etmek onun hoşuna gidecek ve daha fazla ses çıkarması için onu motive edecektir. Çocuğunuzun konuşma ve dil gelişimi için bu durum oldukça önemli olduğundan onunla sık sık onu taklit ettiğiniz dialoglar kurmanızı öneririz.

2 aylık bebeklerde erken uyarım, bebeğinizin beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Bebeğinizi tensel olarak uyarmak için onun ellerine değişik dokulardan kumaşlar verebilir veya karın üstü vaktini değişik dokulardan oluşan bir oyun halısı üzerinde geçirmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kesin hatlı ve kontrastlı nesneler veya görseller ile onu görsel olarak da uyarabilirsiniz.

2 aylık bebeğinizin görsel olarak odaklandığı nesneleri ona anlatmak ve o nesneler hakkında onunla konuşmak, bebeğinizi mutlu edecek ve onun beyninde görsel ve işitsel bir bilgi dağarcığı oluşumuna katkıda bulunacaktır.


2 Aylık Bebek İçin Oyunlar

Bu dönemde bebeğiniz ile oynayabileceğiniz en faydalı oyunlardan biri taklit oyunudur. Bebeğinizi yüzünüze yaklaştırdıktan sonra, onun mimiklerini ve seslerini abartarak taklit edin. Bu oyun süresince tensel temas içerisinde olmanız faydalı olacaktır.


Kaynak: What to Expect The First Year, Heidi Murkoff-Sharon Mazel, Derleme
Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ay Ay Bebek Gelişimi

9 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Dokuzuncu Ay)

9 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi 9 aylık bir bebek artık yürümeye geçişini yavaş da olsa başlatmıştır. Bu dönemde bebeğiniz oturur pozisyondan etrafındaki eşyalardan destek alarak kendini doğrultabilir. Bazı bebekler eşyalara tutunarak birkaç adım atabilir. Karın Devamını oku…

Ay Ay Bebek Gelişimi

7 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Yedinci Ay)

7 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Bebeğiniz 7 aylık dönemde destekle oturabilecek duruma gelmiştir. Onun desteksiz oturabilmesini sağlamak adına karın üstü vakit geçirmesini ihmal etmeyin. Emekleme dönemine geçişi kolaylaştırmak için onu sürekli yürüme pozisyonunda tutarak bacaklarına ağırlık vermesini sağlayın. 7 aylık bebeklerin bazen yürüme Devamını oku…

Ay Ay Bebek Gelişimi

6 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Altıncı Ay)

6 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi 6 aylık bir bebek artık oturma pozisyonuna geçmeye hazırdır. Bu dönemde bebeğinizin karın üstü pozisyondan oturma pozisyonuna geçmeye çalıştığını sık sık fark edebilirsiniz. Onun sık sık karın üstü pozisyondan oturma pozisyonuna geçmesine Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0