6 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Altıncı Ay)

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 7 Saniye
6 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Altıncı Ay)

6 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

6 aylık bir bebek artık oturma pozisyonuna geçmeye hazırdır. Bu dönemde bebeğinizin karın üstü pozisyondan oturma pozisyonuna geçmeye çalıştığını sık sık fark edebilirsiniz. Onun sık sık karın üstü pozisyondan oturma pozisyonuna geçmesine destek olarak bebeğinizin kas gelişimine destek olmanız yararlı olacaktır.

Bebeğiniz otururken veya karın üstü vakit geçirirken mutlaka yumuşak bir yüzey üzerinde olduğundan, düşme veya üzerine herhangi bir obje düşmesi riski altında olmadığından emin olun.

Bebeğinizin oynadığı alanda onun boğulmasına sebebiyet verebilecek battaniye, kıyafet örtü vb. olmamasına özen gösterin.

Bebeğinizin bu 6 aylık dönemde yapacağı egzersizler ve oynayacağı oyunlar emekleme dönemine geçişine yardımcı olacaktır. Bebeğinizi sık sık yürüme pozisyonuna sokarak ayaklarına ağırlık vermesini sağlamak, sırtüstü pozisyondayken ayak tabanlarına elleriniz ile hafifçe bastırarak ellerinizi bacaklarıyla itmesini sağlamak onun kas gelişimine destek olacak egzersizlerdir.

6 aylık bir bebek günde ortalama 15 saat kadar uyuyacak, bu sürenin 10-11 saati gece, 3-4 saati ise gün içerisinde gerçekleşecektir. Bebeğinizin gün içinde aktif olması için gece uykusunun kesilmemesine, odasının çok sıcak olmamasına, iyi havalanmasına özen gösterin.


6 Aylık Bebek Beslenmesi

6. ay bebeklerin genelde katı gıdayla tanıştırıldığı dönem olarak bilinmektedir. Bebeğinizi anne sütü dışında herhangi bir gıda ile tanıştırmadan önce mutlaka çocuk doktorunuza danışıp, bebeğinizin buna hazır olup olmadığı konusunda bilgi alın. Her bebeğin gelişiminin farklı olduğunu unutmayın.

Bebeğinizi katı gıdalarla tanıştırmak için rahat ve mutlu olduğu bir günü seçin. Ona herhangi bir katı gıda sunmadan önce annesini emmesi açlığını alacak ve onu yeni bir gıda denemeye daha istekli bir hale getirecektir.

Bebeğinizi yeni bir gıdayla tanıştırırken dikkat etmeniz iki önemli olgu bulunmaktadır. Bunlarda ilki 3 Gün Kuralı’dır. Bu kural, bebeğinizin her defasında tek bir yeni gıda ile tanışmasını ve bu tanışma sürecinin de en az 3 gün sürmesini öğütler. Böylece bebeğinizin yeni tanıştığı bu gıdaya karşı herhangi bir reaksiyon gösterip göstermediğini rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.

3 Gün Kuralı ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Dikkat etmeniz gereken ikinci önemli olgu ise bebeğinizin bir birey olduğu ve sizin sevdiğiniz her şeyi sevmek veya sizin yaptığınız her şeyi yapmak gibi bir zorunluluğunun olmadığı gerçekleridir.

Bebeğiniz sizin sevdiğiniz bir gıdayı sevmeyebilir, sizin evinize bile sokmadığınız başka bir gıdadan ise çok hoşlanabilir. Onu yeni gıdalarla tanıştırma sürecinde bireyselliğine saygı duyun.

Bebeğinizi katı gıdalarla tanıştırırken onun yeni gıdayı tatması için süre tanıyın. Her defasında küçük miktarlar tatmasını sağlayın. Bebeğinizin tanışacağı ilk katı gıda aslında pek katı olmayacaktır.

Bu dönemde ona sunduğunuz herhangi bir gıdanın çok iyi püre yapılmış olduğundan, ufak taneler içermediğinden emin olun. Bebeğiniz çok kıvamlı püreleri yutmakta zorlanabilir, bundan dolayı yaptığınız püreyi anne sütü ile seyreltebilirsiniz.

Bebeğinizle tanıştırdığınız ilk katı gıdanın alerjiye neden olmayacak, keskin bir tadı olmayan bir meyve veya sebze olmasını öneririz. Havuç, muz, elma ilk tercihlerinizden olabilir.


6 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Bebeğiniz 6 aylık dönemde sizin kullandığınız pek çok basit kelime veya kalıbı tanımaya başlayacaktır.

Özellikle isimler, anne, baba ve benzeri sık tekrarlanan kelimeler tanıdığı ve tanıdığını belli ettiği kelimeler olacaktır. Bu dönemde bebeğinizin en basit problem çözme becerileri kendini oluşturmaya başlamıştır. Bebeğiniz 6. ayından itibaren gözlemlemeye ve hatırlamaya ilk adımlarını atar.

6 aylık bebeğinizin bu becerilerinin gelişimi için ona ufak neden sonuç ilişkileri kurmaya başlayabilirsiniz.

Örneğin o banyo yaparken ufak bir kabı su ile doldurun ve onun kabı ters çevirerek suyu dökmesini sağlayın. “Kabı ters çevirdiğin için su döküldü” şeklinde açıklayıcı cümleler kurun ve yaptığınızı tekrar edin.

Bebeğinizin bu dönemde öğrenmesini tetikleyen en önemli etken tekrardır. Her oyununuzu, etkinliğinizi ve bebeğinizle konuşmanızı tekrarlamaya hazır olun.

Bebeğinizle konuşurken konuşma arasında açıklamalar yapmaya özen gösterin. Örneğin, “Şimdi sana havuç püresi yapıyorum” dedikten sonra, havucu gösterin ve “Bu havuç” diyin.

Yaptığınızı anlatmaya devam ederken sık sık açıklama yapmaya özen gösterin. Bu durumun tek istisnası sunum olarak yapabileceğiniz sağ beyin erken eğitim çalışmalarıdır. Bu çalışmalarda bebeğinizin çalışmaya odaklanabilmesi için açıklama yapmamanız daha faydalı olacaktır.

6 Aylık Bebek İçin Oyunlar

Bebeğinin sevdiği oyuncakları kategorileştirin. Örneğin yumuşak olan oyuncakları bir grup, ses çıkaranları bir grup yapabilirsiniz. Bu gruplandırmayı yaptıktan sonra her bir gruptaki oyuncakları sırayla bebeğinize sunun ve özelliğini net bir ses tonuyla belirtin. “Bu oyuncak yumuşak!” veya “Bu oyuncak ses çıkarıyor!” gibi.

Bebeğinizin her oyuncağı yeterince incelemesine izin verin.

Kaynak: What to Expect The First Year, Heidi Murkoff-Sharon Mazel, Derleme
Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ay Ay Bebek Gelişimi

9 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Dokuzuncu Ay)

9 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi 9 aylık bir bebek artık yürümeye geçişini yavaş da olsa başlatmıştır. Bu dönemde bebeğiniz oturur pozisyondan etrafındaki eşyalardan destek alarak kendini doğrultabilir. Bazı bebekler eşyalara tutunarak birkaç adım atabilir. Karın Devamını oku…

Ay Ay Bebek Gelişimi

7 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Yedinci Ay)

7 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Bebeğiniz 7 aylık dönemde destekle oturabilecek duruma gelmiştir. Onun desteksiz oturabilmesini sağlamak adına karın üstü vakit geçirmesini ihmal etmeyin. Emekleme dönemine geçişi kolaylaştırmak için onu sürekli yürüme pozisyonunda tutarak bacaklarına ağırlık vermesini sağlayın. 7 aylık bebeklerin bazen yürüme Devamını oku…

Ay Ay Bebek Gelişimi

5 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Beşinci Ay)

5 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Bebeğiniz 5. ay gelişiminde rahatlıkla karın üstünden sırt üstüne dönmeye başlayacak ve karın üstü geçirdiği vakitte emeklemenin temellerini atmaya başlayacaktır. 5 aylık dönemi verimli geçirmek adına, bebeğinizin her gün karın üstü vakit geçirdiğine emin Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0