1 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Birinci Ay)

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 57 Saniye
1 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Birinci Ay)

1 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

Bebeğiniz, doğumdan sonraki ilk birkaç günde bir miktar sıvı kaybederek kilo kaybına uğrayacak olsa da 10-14 gün içerisinde doğum kilosuna ulaşacaktır. Bebek gelişiminde ilk aydan itibaren bebeğinizin her hafta 150-250 gram kilo alması beklenmektedir. Eğer bebeğiniz bu aralıktan az veya fazla kilo alıyorsa çocuk doktorunuz ile bir görüşme yapmanız uygun olacaktır.

Bir aylık bebeğinizin, sizin gözetiminizde karın üstü bırakıldığında kafasını kısa bir süre kaldırabilmeli, kol ve bacaklarını vücudunun 2 yanına doğru rahatlıkla hareket ettirebilmelidir.

Yenidoğan bebeğin ilk aylardaki gelişim sürecinde, her kucağınıza aldığınızda kafasını desteklemeyi ihmal etmeyin. Bebeğiniz kafasını kısa süreler tutabilse de boyun kasları henüz bebeğinizin kafasının ağırlığını destekleyecek gelişime ulaşmamıştır. Doğumdan sonra bebeğinizin kafasında fontanel veya bıngıldak denilen oluşumlar bulunmaktadır. Bu yapılar, kemik değil kıkırdaktır. Fontanel ya da diğer ismi ile bıngıldak, doğum sırasında bebeğinizin kafasının hasar görmeden rahimden çıkmasını olanak veriri ve kafatasının beyninin büyümesine izin verecek şekilde adapte olmasını sağlar. Bu noktalar bebeğinizin yaşı ilerledikçe kemikleşerek kapanacaktır. Eğer fontanellerin bulunduğu alanlarda anormal şişme veya çöküklük bulunmakta ise olası sağlık sorunlarına karşı çocuk doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır.

Bebeğiniz, hayata uyum sağlamak sağlamak amacıyla, doğuştan bazı reflekslere sahiptir. Yeni doğan bebek refleksleri, meme arama ve emme, avucuna dokunduğunuzda elinizi veya parmağınızı kavrama, ayak tabanını okşadığınızda ayağın içe kıvrılması ve irkildiğinde veya korktuğunda kollarını ve mümkünse bacaklarını açma gibi değişik reflekslerdir. Aynı zamanda bebeğiniz onu yürüyecek şekilde tuttuğunuzda adımlama refleksi (adım atacak şekilde bir bacağı öne atma) gösterecektir. Bu reflekslerin herhangi birini gözlemleyememeniz durumunda çocuk doktorunuz ile temasa geçmek uygun olacaktır. (Daha fazla bilgi için “Yeni Doğan Bebeklerde Refleks Gelişimi” makalemizi okuyabilirsiniz)

Bebeğiniz ilk 1 aylık döneminde günde 20-22 saat kadar uyuyarak, kalan süreyi ise beslenerek ve etrafındaki dünyayı tanıyarak geçirecektir.


1 Aylık Bebek Beslenmesi

1 aylık bebeğinizi emzirirken aklınızda olması gereken en önemli şey; bebeğinizi hiçbir konuda zorlamamanız gerektiğidir. Aynı şekilde süt miktarınız konusunda endişelenip stres yapmanız hem sizi hem de bebeğinizi olumsuz etkileyecektir.

Yenidoğan bebeğinizin gelişimi sırasında her ağlaması, aç olduğu anlamına gelmez. Yenidoğan bebekler kendilerini rahatlatmak amacıyla, yüksek seslere veya değişik deneyimlere tepki olarak da ağlayabilirler. 1 aylık bebeğiniz her gün 8-12 defa annesini emmek isteyecektir.

Yenidoğan bebek annesini emdikçe, annenin süt miktarı artacaktır. Bebeğin annesini emmek istemediği durumlarda göğüs pompası kullanarak anne kendini rahatlatabilir. Sağılan süt, buzdolabında 2-3 gün, buzlukta ise 3 aya kadar saklanabilir. Göğüs pompası kullanmak hiçbir şekilde annenin canını acıtmamalıdır; eğer göğüs pompası kullanırken anne acı hissediyorsa, pompa kullanımı gözden geçirilmelidir ve göğüs ucunda oluşmuş olabilecek çatlak veya tahriş durumları kontrol edilmelidir. (Anne sütü ile ilgili önerilen makalelere buradan ulaşabilirsiniz.)

Eğer bir sağlık sorunu vb. nedeniyle bebeğinize sütünüz yetmiyorsa bebek formülü seçiminde mutlaka çocuk doktorunuza danışın.


1 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Beyin gelişiminin en hızlı yaşandığı dönem 0-4 yaş arasıdır. Bu dönemde bebeğinizin her ay önemli gelişim noktalarına erişecektir.

Bebeğiniz bu dönemde 15-30 cm uzaklığındaki ilgi çekici (yüksek kontrastlı, örneğin siyah beyaz desenli nesneler) nesnelere ve sizin yüzünüze odaklanabilmelidir. Bebeğinizin bu becerisini geliştirmek için onu kendinize yaklaştırın, değişik mimikler yaparak sizi incelemesine ve odaklanmasına izin verin.

1 aylık bebeğinizin size ihtiyaçlarını belirtme ve iletişim kurma biçimi ağlamaktır. Bebeğiniz acıktığında, stres altında olduğunda, yorulduğunda, acı hissettiğinde veya şaşırdığında tepkisini ağlayarak belli edecektir. Bebeğinizi sakinleştirmenin en basit yolu ise onu kucağınıza almak ve onunla sakin bir ses tonuyla konuşmaktır. Bebeğinizi kucağınıza almanız ve ona sevgi göstermeniz güvenli bağlanma için oldukça önemlidir. (Anne-Bebek bağlanması konusunda daha fazla bilgiyi “Güvenli Anne Bebek Bağlanması” makalemizden edinebilirsiniz.)

Bebeğinizin beyin gelişimine destek olmak için onunla sık sık konuşun ve birlikte vakit geçirin. Aynı zamanda kısa süreli erken eğitim çalışmalarına bu dönemde başlayabilirsiniz. Çalışma yaptığınız materyalin yüksek kontrast içerdiğinden (siyah-beyaz) ve herhangi bir çalışma yaparken bebeğinizin yüzünüzü de görebildiğinden emin olun.

(İleri okuma: Bebeklerde Beyin ve Zeka Gelişimi Makaleleri)

Kaynak: What to Expect The First Year, Heidi Murkoff-Sharon Mazel, Derleme
Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ay Ay Bebek Gelişimi

9 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Dokuzuncu Ay)

9 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi 9 aylık bir bebek artık yürümeye geçişini yavaş da olsa başlatmıştır. Bu dönemde bebeğiniz oturur pozisyondan etrafındaki eşyalardan destek alarak kendini doğrultabilir. Bazı bebekler eşyalara tutunarak birkaç adım atabilir. Karın Devamını oku…

Ay Ay Bebek Gelişimi

7 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Yedinci Ay)

7 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Bebeğiniz 7 aylık dönemde destekle oturabilecek duruma gelmiştir. Onun desteksiz oturabilmesini sağlamak adına karın üstü vakit geçirmesini ihmal etmeyin. Emekleme dönemine geçişi kolaylaştırmak için onu sürekli yürüme pozisyonunda tutarak bacaklarına ağırlık vermesini sağlayın. 7 aylık bebeklerin bazen yürüme Devamını oku…

Ay Ay Bebek Gelişimi

6 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Altıncı Ay)

6 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi 6 aylık bir bebek artık oturma pozisyonuna geçmeye hazırdır. Bu dönemde bebeğinizin karın üstü pozisyondan oturma pozisyonuna geçmeye çalıştığını sık sık fark edebilirsiniz. Onun sık sık karın üstü pozisyondan oturma pozisyonuna geçmesine Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0