9 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Dokuzuncu Ay)

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 41 Saniye
9 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Dokuzuncu Ay)

9 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

9 aylık bir bebek artık yürümeye geçişini yavaş da olsa başlatmıştır. Bu dönemde bebeğiniz oturur pozisyondan etrafındaki eşyalardan destek alarak kendini doğrultabilir. Bazı bebekler eşyalara tutunarak birkaç adım atabilir. Karın üstü daha çok vakit geçiren bebekler ise kendilerini doğrultmadan önce emeklemeye daha rahat geçiş yapacaklardır.

Özellikle üst vücut kasları gelişim gösteren, karın üstü bol vakit geçirmiş bebeklerde bu 9 aylık dönemde, eşyalara tırmanmaya başlamak önemli bir gelişim noktası olacaktır. Bebeğinizin tırmanırken veya tırmandığı eşyadan düşme riski bulunduğundan dolayı, bebeğinizi gözlem altında tutmanız faydalı olacaktır. Eğer bebeğiniz tırmanırken düşerse abartılı tepkiler vermekten kaçının ve sakinliğinizi koruyun. Bebeğinize yaşadığı bu olumsuz olayı neden yaşadığını sakin bir biçimde anlatın.


9 Aylık Bebek Beslenmesi

9 aylık dönemde bebeğiniz kaşıkla beslenmekten sıkılmaya başlayabilir. Artık onu kendi elleriyle tutabileceği ve kendi yiyebileceği gıdalarla tanıştırmaya başlayabilirsiniz. Bu yeni deneyim için uygun olan pek çok gıda bulunmaktadır. İyice olgunlaşmış muz, şeftali, kayısı parçaları, iyi pişmiş havuç, brokoli gibi sebzeler çocuğunuzun elleriyle rahatlıkla yiyebileceği bazı besinlerdir. Bebeğinizle tanıştırdığınız her yeni gıdada 3 gün kuralını uygulamayı unutmayın ve onu hiçbir şekilde zorlamayın. Eğer bebeğiniz püre ve mamaları tercih ediyorsa bu geçişi zorlamayın.

3 kuralı hakkında daha fazla bilgi almak için: Bebeklerin Ek Gıdalara Geçiş Döneminde 3 Gün Bekleme Kuralı

Bebeğinizin ilk kendini besleme deneyimi, onun için de, sizin için de birazcık zor olacaktır. Bebeğiniz mama iskemlesini, üstünü, yerleri kirletecektir. Bu oldukça doğaldır; zira bebeğiniz daha önce hiçbir şekilde denemediği bir kavramı öğrenmektedir. Bu süreci onun için kolaylaştırmak adına ona rahatça tutabileceği ve yiyebileceği büyüklükte gıda parçalarını az sayıda sunun.

9 aylık bu dönemde bebeğinizi baharatlarla da tanıştırmaya başlayabilirsiniz. Püre ve mamalarınızı az miktarda fesleğen, nane, tarçın ile tatlandırmayı deneyebilirsiniz.

Eğer bebeğiniz sizi emmek istemiyorsa onu emmesi için zorlamayın. Bebeğiniz henüz sütten kesilmemiş olsa da aldığı katı gıdalardan dolayı emme isteği azalacaktır. Göğüs pompası kullanarak sütünüzü mamalarına ekleyebilir ve bu şekilde anne sütü alımına devam edebilirsiniz.


9 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Bebeğiniz 9 aylık bu dönemde nesne devamlılığını oturtmaya başlayacaktır. Onun görüş açısından çıkardığınız bir nesnenin hala var olduğunun bilincinde olacaktır. Bundan dolayı eline almak istediği bir nesneyi göremese de bu isteği devam edecek ve sinirlenme, ağlama gibi durumlara yol açabilecektir. Bundan dolayı bebeğinize söz konusu nesneyi neden almasını istemediğinizi sakin bir şekilde anlatın; isteği devam ettiğinde sakinliğinizi koruyarak açıklamanızı tekrarlayın.

Bebeğinizin gelişen problem çözme becerileri bu dönemde ebeveynler için sorunlar oluşturmaya başlayabilir. 9 aylık bir bebek saklanan nesneleri bulabilir, istediği nesneleri masalardan, tezgahlardan aşağı çekebilir veya daha önce erişemediği veya çıkamadığı yerlere erişmenin yollarını bulabilir. Bu noktada önemli olan bebeğinizin problem çözme becerisini törpülemeden onu güvende tutmayı başarabilmektir. Bebeğinizi oyuncaklarına yönlendirmek, onunla problem çözme becerilerini geliştirecek oyunlar oynamak yapabileceklerinizden sadece bir kaçı!


9 Aylık Bebek İçin Oyunlar

Bebeğinizin ilgi çekici bir oyuncağını seçin. Bebeğinize gösterip ilgisini çektikten sonra oyuncağı saklayın. Bir başka pelüş oyuncağın altı, geniş bir oyuncağın veya eşyanın arkası gibi erişilebilir ama görüş açısında olmayan yerleri tercih edebilirsiniz. Bebeğiniz oyuncağı bulduktan sonra onu tebrik edin ve saklamak için başka bir yer bulun.

Bebeğiniz oyuncağını ararken onu yönlendirmeyi ve ona sorular sormayı ihmal etmeyin.

Kaynak: What to Expect The First Year, Heidi Murkoff-Sharon Mazel, Derleme

İlk Yayın Tarihi: 16 Mayıs 2019 @ 21:17

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ay Ay Bebek Gelişimi

7 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Yedinci Ay)

7 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Bebeğiniz 7 aylık dönemde destekle oturabilecek duruma gelmiştir. Onun desteksiz oturabilmesini sağlamak adına karın üstü vakit geçirmesini ihmal etmeyin. Emekleme dönemine geçişi kolaylaştırmak için onu sürekli yürüme pozisyonunda tutarak bacaklarına ağırlık vermesini sağlayın. 7 aylık bebeklerin bazen yürüme Devamını oku…

Ay Ay Bebek Gelişimi

6 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Altıncı Ay)

6 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi 6 aylık bir bebek artık oturma pozisyonuna geçmeye hazırdır. Bu dönemde bebeğinizin karın üstü pozisyondan oturma pozisyonuna geçmeye çalıştığını sık sık fark edebilirsiniz. Onun sık sık karın üstü pozisyondan oturma pozisyonuna geçmesine Devamını oku…

Ay Ay Bebek Gelişimi

5 Aylık Bebek Gelişimi | Ay Ay Bebek Gelişimi (Beşinci Ay)

5 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Bebeğiniz 5. ay gelişiminde rahatlıkla karın üstünden sırt üstüne dönmeye başlayacak ve karın üstü geçirdiği vakitte emeklemenin temellerini atmaya başlayacaktır. 5 aylık dönemi verimli geçirmek adına, bebeğinizin her gün karın üstü vakit geçirdiğine emin Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0