Bebeklikte Oyunun Beyin ve Zeka Gelişimindeki Etkisi Nereden Kaynaklanmakta?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 23 Saniye
Bebeklikte Oyunun Beyin ve Zeka Gelişimindeki Etkisi Nereden Kaynaklanmakta?

Eminiz sizler de her ebeveyn gibi erken çocuklukta bebeğinizle oyun oynamanızın çok faydalı olduğunu biliyorsunuz.

Bizim size bu yazımızla açıklamaya çalışacağımız, sinir bilimcilerin oyun eyleminin bebek beyninde yarattığı değişimler konusunda yazıp çizdikleri ve yaptıkları araştırmalarda elde ettikleri bilimsel bulgular üzerine olacaktır.

Sinir bilimciler keyfin bir biyolojik ihtiyacı tatmin ettiğini ve beynin çalışmasına öğrenmesinde kritik bir destek sunduğunu söylüyorlar.

Bu noktada ilginç bir saptama yaparsak, bilmeniz gereken husus oyun eyleminin kendisinin değil, tekrarlanıyor oluşunun öğrenmeyi teşvik edici olduğudur. Tekrarlanan eylemler beyinde belli bir nöral aktivite kalıbı (sinaptik desen) oluşturarak beyni değiştirmektedir. Oyun ve öğrenme arasındaki kritik ilişki ise, bir şeyi sürekli tekrarlayabilmemizin nedeninin keyif almamız olduğu ve bunun sonucunda da öğrenme eyleminin gerçekleşmesidir.

Başka bir deyişle oyunu keyif duyduğumuz için tekrarlar ve tekrarladığımız için de beyinde kalıcı bir nöral yapı yani kalıcı öğrenme sağlarız.

En temel seviyede insan beyni, keyfi acıya tercih etmeye programlıdır. Hayatımız boyunca keyifli olabilmek için bir arayış içinde oluruz. Bolca sevgi ve ihtimam gören yeni doğanlar içinse keyif anne memesinde veya ılık biberon mamasında gülen bir yüzde ya da tanıdık bir seste, yumuşak bir battaniyede veya ritmik bir sallanma da olabilmektedir.

İlk Yayın Tarihi: 9 Nisan 2015 @ 18:17

5 “Bebeklikte Oyunun Beyin ve Zeka Gelişimindeki Etkisi Nereden Kaynaklanmakta?” yorumu;

Ufaklıklara Yenilmeyi Öğretmek Gerekiyor · 24 Haziran 2015 at 17:09

[…] pedagojik bir ifade ile devam ediyorsunuz “Ayrıca kazanmak veya kaybetmekten çok daha önemlisi oyundan keyif almak. Kim kazanmış kim kaybetmiş kime ne […]

Gel Okulculuk Oynayalım! · 19 Mayıs 2015 at 12:39

[…] Bu sorunu giderebilecek bir önerimiz var sizlere. Küçük çocuklar bildiğiniz gibi her şeyi oyunla öğrenirler. Oyun formatı 0-5 yaş dönemi için öğrenmenin tek akılcı ve kalıcı […]

Bebeğinizle Oyun Oynama Sanatı · 21 Nisan 2015 at 20:35

[…] zeka gelişimini etkileyen en önemli unsurlardan biri, onunla oynadığınız oyunlardır. Sık sık söylendiği gibi “Bebekler oynayarak öğrenir.” Bu nedenle bebeğinizle ne […]

Annelerden İtiraflar: Annelerin Yaptığı 4 Ortak Hata ve Onları Düzeltmenin Yolları · 15 Nisan 2015 at 21:26

[…] Bebeklikte Oyunun Beyin ve Zeka Gelişimindeki Etkisi Nereden Kaynaklanmakta? […]

Erken Eğitimde Sürprizlerin ve Şaşırtmaların Önemi · 14 Nisan 2015 at 22:05

[…] Bebeklikte Oyunun Beyin ve Zeka Gelişimindeki Etkisi Nereden Kaynaklanmakta? […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri Yeni doğum yapmış annelerde görülebilen bazı psikolojik sorunlar, yeni baba olmuş bireylerde de görülebilir. Bebeğin dünyaya gelişinden sonra annede olduğu gibi babada da bir takım değişiklikler, hayata bakış açısının değişmesi, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1