Bebeklerde Kabızlık: Belirtiler, Nedenler ve Tedavi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 23 Saniye
Bebeklerde Kabızlık: Belirtiler, Nedenler ve Tedavi

Yeni ebeveynler olarak eminiz dikkatiniz sürekli bebeğinizin her gülücüğünün ve keyifle çıkarttığı seslerin, kısacası bebeğinizin mutlu ve sağlıklı olduğunu gösteren belirtilerin üzerindedir. Bu belirtiler kadar belirgin olmayan ama dikkat etmeniz gereken başka bir konu ise, bebeğinizin bağırsak hareketleri. Bebeğinizin normal aralıklarla rahat bir biçimde dışkılaması, yeterince beslendiğini ve bağırsaklarında besin emiliminin normal olduğunu gösterir. Bunun tam tersi olarak da bebeklerin bir süre dışkılamaması genelde tüm ebeveynler tarafından önemli bir sağlık sorunu olarak görülür. Peki bebeğinizin tam anlamıyla kabız olduğunu nasıl anlarsınız?

Kabızlık Belirtileri

Bebeğinizin bağırsak hareketleri arasındaki süre, beslenmesine göre değişir. Sadece anne sütüyle beslenen bebekler genelde sık sık dışkılarken, devam sütü veya anne sütü yerine geçen formüllerle beslenen bebeklerin dışkılaması daha nadir olabilir. Önemli olan, bebeğinizin belirli ve çok değişmeyen bir sıklıkla dışkılamasıdır. Bir referans noktası olarak 4 aya kadar bebeklerin günde ortalama 3-4 kere dışkılamasını alabilirsiniz.

Anne sütüyle beslenen bir bebek çok nadir olarak kabız olacak olsa da, bazı sindirim yolu problemleri kabızlığa yol açabilir. Bebeğinizin dışkısının ufak ve sert topçuklardan oluşması genelde kabızlık göstergesidir. Kabızlığın bir başka önemli göstergesi ise bebeğinizin uzun süre dışkılamamasıdır. Bebeğinizin ıkınırken zorlanması, hafif bir biçimde terlemesi ve karnının şişkin olması da sık görülen kabızlık belirtilerindendir.

Kabızlığın Nedenleri

Genelde sıvı ile beslenen bebeklerin kabız olması nadir bir durumdur. Özellikle anne sütü yerine geçen formüllerle beslenen bebekler kabız olmaya daha yatkındır. Bu tür besinler içerdikleri maddeler nedeniyle bebeğinizin dışkısının sertleşmesine neden olabilir.

Eğer bebeğinizin bir süt proteinine veya laktoza alerjisi varsa, bu durum da kabızlığa neden olabilir. Bu durum aldığı anne sütü dışı bir besinden, veya annenin tükettiği ve anne sütüyle bebeğe geçen bir alerjenden kaynaklanabilir.

Bebeğiniz 6. ayını doldurduğunda doktorunuz genelde bebeğinizin daha çeşitli gıdalarla beslenmesini onaylayacaktır. Bu durumda yetişkinlerde kabızlığa neden olmasıyla bilinen pirinç gibi gıdaları aşırı tüketmek de bebeğinizde kabızlığa neden olacaktır.

Kabızlığın Tedavisi

6 aydan küçük bebeklerde kabızlık annenin diyetini daha lifli gıdalara yönlendirmesiyle veya anne sütü yerine kullanılan değişik bir formüle geçilmesiyle çözülebilir. 6 aydan büyük bebeklerde ise lifli gıdalardan oluşan püreler bebeğinizin bağırsak hareketlerini hemen düzenleyecektir. Özellikle brokoli ve armut gibi yüksek lif oranlı gıdaların püreleri kabızlık için idealdir. Biz Sevgili Bebek olarak böyle bir durumda bu tarifimizi denemenizi öneriyoruz!

Eğer bebeğinizin beslenmesinde yaptığınız değişiklikler bebeğinizin bağırsak hareketlerini kolaylaştırmadıysa bir doktora görünmenizde fayda olacaktır. Bitkisel müsil ilaçları genelde kabızlık sorunlarını efektif bir biçimde çözse de, böyle bir tedavi yöntemi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

İlk Yayın Tarihi: 27 Kasım 2014 @ 14:39

4 “Bebeklerde Kabızlık: Belirtiler, Nedenler ve Tedavi” yorumu;

Tatlı Patates Püresi | Bebek Yemekleri Çocuk Yemekleri · 8 Ocak 2015 at 15:54

[…] bir bölümünü ezerek diğer katı kısımlarıyla beraber, bebeğe verebilirsiniz. Bebeğinizin sindirimi için de sorun yaratmayacak bir yemek olan tatlı patates püresi yapımı oldukça kolay bir […]

Pirinç ve mısırlı tavuk · 8 Ocak 2015 at 13:55

[…] Bebeğinizin diyeti çeşitlilik kazandıkça örneğin kuru üzüm gibi bazı yiyeceklerin dışkısında değişmeden atıldığını görebilirsiniz. Endişelenmeyin, bu son derece […]

Peynir sosunda ıspanaklı morina balığı filetosu · 8 Ocak 2015 at 13:52

[…] Bebeğiniz kabızlık çekiyorsa ona kuru erik, pişmiş armut, ezilmiş papaya, mercimek ve tam taneli tahıllar gibi […]

Pişirme gerektirmeyen bebek maması · 2 Ocak 2015 at 17:17

[…] sağlayan yavaş salınımlı şekerlerden oluşmuştur. Bunlar aynı zamanda hem ishalin hem de kabızlığın tedavisi için de faydalıdır. Üzerinde kahverengi lekeler olan olgun muzları seçtiğinizden […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1