Yaratıcı Oyunun Çocuğun Dünyasında Önemi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 4 Saniye
Yaratıcı Oyunun Çocuğun Dünyasında Önemi

Yaratıcı oyun küçük çocuk beynine neler kazandırıyor?

Çocukların hayal gücünü geliştirmeye yönelik oyunlar, onların beyinlerinde neleri yapmaya muktedir olduklarını, neleri yapamayacaklarını yaşayarak bu deneyimlerini kaydetmelerine hizmet etmektedir. Çocuk, gelişmesine paralel olarak günlük hayatı içinde yaptıkları ile bir şekilde bir etki yaratmak ister. Bu etki ne kadar büyük olursa onun gelişimi açısından o kadar olumlu bir etkiye sahip olmaktadır. Yaratıcı oyun çocuğun hangi deneyimlerin daha büyük etki yarattığını, hangilerinin etkisiz kaldığını görmesine, gözlemler ve sebep sonuç ilişkisi kurmasına katkı sağlar. Oyun çocuğa bazı şeyler oluşturmayı ve sonuç üretmeyi gösterir. Bu oyunlarla beyninde etkin sonuçları depolama imkanı bulur. Test edilmemiş, denenmemiş veriden geri bildirim çıkarmak, test edilmiş ve yararlı olduğu görülmüş veriye nazaran çok daha zordur.

Bu test edilip onaylanmış veri beynin ön korteksinde ileride daha rahat bir biçimde gerektiği zaman kullanılmak üzere depolanır. Bu veri bankasının ve işlemcinin (beynin) onun için çok daha yararlı olacağına işaret eder. Böylelikle çocuk araştırmanın, keşfetmenin ve yaratıcılığın kolay olduğunu görüp keyfine varır. Bu da onun aynı süreçleri tekrar tekrar yaşamasına olanak tanır.

Belli rolleri üstlenip taklit etmek ve sanat küçüklere neler kazandırır?

Bizler onlara aksini ispatlamadığımız sürece, küçük çocuklar her hangi bir şey olabileceklerini, her hangi bir şey yapabileceklerini ya da her hangi bir şeyi isteyebileceklerini varsayarlar. Örneğin bir prenses veya prens olmak herhangi bir şey olmanın tek bir deneyidir küçük çocuk açısından. Her gün anneyi ya da babayı taklit etmek, onlar gibi davranmaya çalışmak ise onun toplum içinde ileride oynayacağı sosyal rolleri deneyimlemektir. Bu nedenle de ebeveynlerin en dikkat edecekleri konu küçük çocuklarının önünde sergiledikleri davranış kalıpları olmalıdır. 0-48 aylık bebekleri çok erken dönemde drama (rol yapma becerisi ) ile tanıştırmak oldukça yararlıdır. Onlarla parmak kuklalar ile iletişim kurmak veya onları çocuk tiyatroları gibi faaliyetlere onların beyin gelişimi açısından çok önemli bir rol üstlenirler.

Küçük çocukların beyni dil gelişimi bakımından kafiyeyi ve kafiyeli konuşmayı çok sever. Onlara bebeklikten başlayarak şiir okumak, tekerlemeler sunmak onların beyinlerindeki konuşma merkezini geliştirdiği gibi onlara ileriye yönelik edebiyat dalında ve okuduğunu anlama kendini doğru ifade edebilme gibi sosyal iletişimin temel unsurları konularında da sağlıklı bir altyapı verir.

İlk Yayın Tarihi: 23 Eylül 2015 @ 19:40

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Kawasaki Hastalığı

Kawasaki hastalığı nadir görülen ancak tehlikeli bir hastalıktır. Çocuklarda kalp sorunlarına sebep olur. 1967 yılında çocuk hastalıkları uzmanı Tomisaku Kawasaki tarafından tanımlanmıştır. Erken çocukluk döneminde, tedavi edilmeyen çocukların %20’sinde koroner arterde genişlemelerin geliştiği, miyokard enfarktüsü, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Çocuğun Önünde Tartışmak; Bunlara Dikkat Ediyor musunuz?

Uzmanlar çocuklar önünde tartışmamak gerektiğini sık sık tekrar ediyorlar ama bu, hayatın akışı içerisinde her zaman mümkün olmuyor. Tartışmanın kaçınılmaz olduğu kimi durumları çocuğunuzun tanık olduğunu görüp mutsuz olmak yerine, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz sizin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
99.70 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
114.70TL
0.30 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
3