Yapabilen Ama Yapmayan Çocuklar

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 53 Saniye
Yapabilen Ama Yapmayan Çocuklar

Yapılması gereken bir iş varken başka şeylerle ilgilenmek küçük, büyük, anne, baba hepimizin yaptığı şeydir. Ne kadar iyi niyetli olsak da, başladığımız işlerin sonunu her zaman getiremeyebiliriz. Güçlükler, insanın dayanıklılığıyla, motivasyonlarıyla, duygularıyla ve kendilerine olan güvenleri ile de ilgilidir.

Çocuklarımızın üretken olması, mantıklı zaman hedefleri belirleyebilmesi, kendi başarılarından mutluluk ve gurur duymalarını sağlamak için neler yapabiliriz?

Varsayımlar yapmayın. Çocuğun bir işe başlamamasının sebebi kayıtsızlık veya aylaklık olmayabilir. İnsanların yapmaları gereken işler dururken başka şeyler yapmaları, yapmaları gereken işlerden uzak durmalarının çeşitli sebepleri olabilir. Örneğin çocuk için herşey birden fazla gelmiş olabilir, aklı karışmış olabilir, üzgün veya endişeli olabilir. Ya da yardım istemekten çekiniyor, utanıyor olabilir. Çocuğunuzun işten kaçmasının altında yatan sebebi bulmanız sorunun çözümündeki ilk adımdır.

Çocuğunuzun bireyselliğine saygı gösterin. Çocuğunuzun zayıf olduğu alanlara, yapabileceklerine, tercihlerine, ilgilerine ve mizacına saygılı olun. Çocukların da meşgul hayatları olduğunu, birçok şeyle başa çıktıklarını ve başa çıkmayı öğrendiklerini unutmayın. Bu süreç çocukların kişisel gelişimlerinin ve başarılı olmalarının bir parçasıdır, bir gecede mümkün olamaz.

Çocuğunuzu yüreklendirin. İçten olun ve zamanında müdahale edin. Mesela çocuğunuz bir işin başındayken onun taze bir güçle başlaması veya bir işle uğraşırken ona kolaylık sağlaması için onunla konuşun. Başarısını zihninde canlandırmasını ve bulunduğu noktadan ileriye bakarak işin sonucunda yaşayacağı tatmini görmesini sağlayın.

Tehlike işaretlerine uyanık olun. Çocuğun sağlığının iyi olmaması, bitkinlik ve buna benzer belirtiler, istenileni yapmamasına ve strese girmesine sebep olabilir. Çocuklarda fiziksel etkinlik, iyi beslenme, yeterli uyku gibi insanın kendini iyi hissetmesini sağlayan davranışların gelişmesini sağlayın.

Tartışma ve iktidar savaşlarından kaçının. Verdiğiniz mesajlarda tutarlı olun ama kavga çıkarmayın. Çocuğunuz yapması gereke şeyleri ertelediğinde, yapmadığında sabırlı olun. Öfkenizi aşmaya çalışın. Konuşmak ve dinlemek için zaman ayırın. Ebeveynlerin çocuklarına baskı yapmasının ve onları yargılamasının bu gibi durumlarda bir faydası yoktur.

Kendi başınıza veya çocuğunuzla birlikte gerçekçi beklentileri belirleyin. Hedefiniz anlamlı, yapılabilir veya ulaşılabilir değilse çocuğunuz muhtemelen o hedeften uzak duracaktır. Beklenti ve isteklerin makul, yönergelerin net, anlaşılır ve aşırı zorlayıcı olmamasını sağlayın. Zamanla konusunda esnekliğin motive edici olabileceğini gözden çıkarmayın.

Hazırlanın. Başlanılan işin tamamlanabilmesi için gerekli olan ve bulunmadığı takdirde, işin yarım kalmasına sebep veya bahane olabilecek argümanları hazır hale getirin. Yapacakları işi düşünüp plan yapabilecekleri sessiz ve dikkat dağıtmayan bir ortam da çocuklara iyi gelir.

Yaratıcı olun. Yaratıcı yaklaşım ve olumlu bakış açısı, diğer türlü çok sıkıcı ve zor gibi görünebilecek işlere taze perspektifler katarak işleri eğlenceli hale getirebilir. Sanat, müzik, drama, fiziksel etkinlik ve yenilikçi ekip çalışmaları canlandırıcı unsurlardır. Çocukların meraklarını dürtün.

Neden oyalandığı hakkında konuşun. Bitirmekte zorlandığınız işlerle ilgili kendi deneyimlerinizi anlatın veya çocuklarınızın hayranı olduğu kişilerin üstesinden geldiği durumları örnek verin. Ona, bir işi tamamlamanın inişli çıkışlı bir süreç olabileceğini ve işlerin tamamlanmaması durumunda neler olabileceğini de konuşabilirsiniz.

Başkalarıyla bağ kurun. Çocuklarınızın, ailenin diğer üyelerinden, arkadaşlarından ya da öğretmenlerinden gelecek yardım ve desteğe açık olmalarını sağlayın.

İşlerin tamamlanmasını sağlayacak iyi stratejiler için örnek olun. Çocuklarınıza nasıl organize olacaklarını, işlerini öncelik sırasına koymayı ve hızlarını ayarlamayı öğretin. Büyük bir işin daha ufak parçalara ayrıldıktan sonra her parçanın tamamlanması için ayrı bir zaman belirleyip adım adım ilerlesinler, her defasında dikkatlerini o sürece versinler. Bu sırada ufak molalar verebilir, iş ne kadar büyük olursa olsun, parça parça ilerleyerek süreci tamamlayabilirler.

Onların yöneticisi olmayın. Çocukları desteklemek ve yüreklendirmek, onların davranışlarını kontrol etmekten çok farklıdır. Onların tepesinde dolaşmayın. Bırakın her şeyi onlar yürütsün, bu sırada yaptıkları şeylerden dolayı hem gurur duysunlar hem de bunlarla ilgili hesap verebilme becerilerini geliştirsinler. Bu hemen olmayacak, zaman alacaktır. Her zaman bir öğrenme eğrisi denen bir şey vardır ve aslında genel olarak bakıldığında hayatın kendisi de bundan ibarettir.

Kaynak: www.creativitypost.com/education/kids_who_can_but_wont_what_can_parents_do1

İlk Yayın Tarihi: 20 Ocak 2018 @ 00:46

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0