Bebek Uykusunu Bozan Durumlar

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 23 Saniye
Bebek Uykusunu Bozan Durumlar

Maalesef bebeklerin uyku düzeni bozulmaya çok elverişlidir. Bir çok anne de çocuklarının uykularının hiç birşey yokken birden bire bozulmasının sebebini anlayamaz ve üzülür. Bebeklerin uyku düzenleri bir çok sebepten dolayı bozulabilir. Bunlar yolculuk, hastalık, yeni bir eve taşınmak, boşanmalar, ölüm, kreş, bakıcı ve bir sürü sebep uyku düzeninin bozulmasına sebep olabilir. Annelerin bu gibi durumlarda, üzülmemeleri ve bebeklerinin nasıl eskiden düzenli uykuları varsa, yeniden gerekli düzenlemeler yapıldığında eski düzenlerine girebileceğidir.

Tatillerde bebekler bazen koşullar gereği ebeveynleri ile aynı odada veya aynı yatakta yatabilirler. Değişen koşullar bebeğinizin uyku düzenini bozabilir. Farklı ortam, bol aktivite, yeni insanlar bebeği yorar ve biolojik uyku saatlerinin kaçmasına sebep olabilir. Bunun için, bebeğinizin uyku saatini kaçırmamaya ve uyku sinyalleri verdiğinde uyku için gerekli ortamı sağlamaya çalışın. Eve döndükten sonra ise, eski düzenine dönmesi yani kendi odasında yatmasına konusunda kesin olmalısınız.

Hastalık da bebeğin uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli bir faktördür. Çocuklar bazen okuldan, kreşten, bazen evdeki bireylerden hastalık kapabilir. Gece boyunca çok güzel uyuyan bebeğiniz birden geceleri uyanmaya başlayabilir. Bunun sebebi nefes almakta zorlanması olabilir, yükselen ateşi olabilir. Bebeğinizin ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra daha rahat uykuya geçer. Hastalık geçici bir dönemdir ve bebeğiniz iyileştikten sonra eski rutinine geri döner.

Yeni bir eve taşınmak küçük bir çocuk için büyük bir değişimdir. Bu dönemde çocuğunuz geceleri sık sık uyanabilir. Bu durumlarda onun yanında olmalı, sakinleşmesini sağlamalı, uykuya geçişini sağlamalısınız. Ancak yatağınıza almamalısınız bu uyku alışkanlığının bozulmasına sebep olur.

Diş çıkarma dönemi de bebeklerde uyku bozukluklarına sebep olur. Bebeklerde dişlerin çıkması 6. ay civarı başlar ve genelde 2-2.5 yaşına kadar devam eder. Yani yaklaşık 2 yıl sürer. Diş ağrısı yüzünden uyanan bebeğinizin, doktorunuzun tavsiyesi ile, soğuk diş kaşıyıcısı kullanmak, hafif bir ağrı kesici vermek gibi yöntemlerle rahatlamasına ve uykuya dönmesine yardımcı olabilirsiniz.

Yeni doğan kardeş birçok çocuk için kabullenmesi zor bir durumdur. Çocuğun karakterinde değişikliklere sebep olabileceği gibi uyku düzeninde de değişikliğe sebep olabilir.

Çocuğun yeni bir bakıcı tarafından bakılması veya kreşe başlaması da uyku düzenini bozabilir. Bu gibi durumlarda çocuğa bakım verecek olan kişi veya kişilere uyku düzenini ve saatlerini anlatın. Özellikle kreşe başladığında bebeğiniz için sessiz ve yalnız uyuduğu odasının dışında bir sürü çocukla birlikte uyumak farklı gelebilir ve ilk zamanlar uyku düzeni bozulabilir. Zamanla buna alışacaktır. Uyuyamadığı için uykusuz kaldığı günlerde zamanından önce yatırmak için çekinmeyin.

Aile fertlerinden birisinin kaybı çocuk için hem çok acı hem de anlaması çok güç bir durumdur. Böyle durumlar olduğunda, çocuğa ölümü açıklarken ölen kişinin uyuduğu ve bir daha uyanmayacağı tarzından açıklamalar yapmaktan kaçınmalısınız. Çocuk eğer uyursa kendisinin de bir daha uyanamayacağı korkusuna kapılıp uyumayı reddedebilir.

İlk Yayın Tarihi: 18 Ocak 2018 @ 22:52

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuzun İç Sesini Olumlu Bir Şekilde Nasıl Etkileyebilirsiniz?

Hepimizin bir iç sesi vardır. Bazen çok ümitsiz olduğumuz zamanlarda bize ‘Yapabilirsin!’ diyerek güç veren, bazen de ‘Hayır başaramayacağım!’ dememize sebep olan iç ses. Bize bazen güç veren ve bazen de ümitsizliğe kapılmamıza sebep olan Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Ebeveyn-Çocuk İlişkisinde Kaliteli Vakit

Ebeveynin dikkat ve ilgisini tamamen çocuğa verdiği, her iki tarafın da keyif alarak beraber geçirdiği süreye ebeveyn-çocuk ilişkisinde “kaliteli vakit” denmektedir. Her ne kadar ilerleyen yaşlarda arkadaş ilişkileri ön plana çıkıp ebeveynler çocuklarıyla ilişkilerinde kendilerini Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0