Çocuklar Neden Horlar?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 54 Saniye
Çocuklar Neden Horlar?

Horlamak yalnızca yetişkinlere özel bir durum değildir, çocuklarda da görülebilir. Çocuklarda horlama sağlıklarını, hayatlarını ve okul başarılarını etkileyen ciddi bir sorundur. Günümüzde çocukların yaklaşık %10’unda horlama görülmektedir.

Horlama, uyurken üst solunum yolunu oluşturan burun, küçük dil, dil kökü, yumuşak damak gibi yapıların beraber veya ayrı ayrı dar olmasından kaynaklanan rahatsız edici bir gürültüdür. Solunum yolarındaki hava pasajının yeterince açık olmadığına işarettir.

Çocuklarda horlamanın en sık sebeplerinden birisi bademcik ve geniz etinin büyük olmasıdır. Horlamanın diğer sebepleri ise, burun polipi, burun kemiği eğriliği, alerji, reflü, burun tıkanıklığı, şişmanlık, yüz kemik arkı bozuklukları, Down sendromu gibi hastalıklardır.

Çocuklarda horlama mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Horlamaya anlık apse yani soluk durması da eşlik ediyorsa daha tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir. Ancak çocuk ara sıra horluyorsa, bu yatış pozisyonundan kaynaklı önemsiz bir durum da olabilir. Ebeveynlerin çocuklarını iyi gözlemlemesi, aşırı terleme, çığlık atarak uyanma, anlık apse vb. sorunlarla karşılaştıklarında vakit kaybetmeden doktora başvurmaları önemlidir.

Horlamanın tedavisinde, ilk olarak neyin sebep olduğu bulunarak başlanır. Çocuklarda horlamaya en sık aşırı büyümüş bademcik ve geniz eti sorumlu olur. Bunun için ilaç tedavisi uygulanır. Ancak yeteri kadar küçülme sağlanamazsa, ameliyat gerekebilir.

Şişmanlık da çocuklarda horlamaya sebep olan faktörlerdendir. Böyle bir durum söz konusuysa çocuğun kilo vermesi amaçlanır.

Çocukta alerji varsa, burnun içindeki mukoza ve etler şişer, bu da horlamaya sebep olur. Alerjinin tedavisi yapılarak horlamanın önüne geçilir.

Burun kemiğindeki eğrilik de horlamaya sebep olur. Eğrilik sıklıkla darbeye bağlı olarak oluşur. Eğer problem burun kemiğindeki eğrilik ise, farklı tedavi görüşleri vardır. Bazı doktorlar hemen ameliyat yaparken bazıları ameliyatın yüz kemik gelişimini olumsuz etkileyeceği sebebiyle çocuğun 18 yaşını doldurmasını bekler. Fakat ağır durumlarda erken yaşta da burun kemiği eğriliği ameliyatı yapılabilir.

 

Kaynak: www.annebebek.com

İlk Yayın Tarihi: 11 Şubat 2018 @ 21:54

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0