Tepkisel Bağlanma Bozukluğu

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 27 Saniye
Tepkisel Bağlanma Bozukluğu

Tepkisel bağlanma bozukluğu (TBB) çocukların ebeveynleri ile sağlıklı ilişkiler kurmasına engel olan ciddi ve nadir olmayan bir durumdur. Bakıcı kadın sendromu olarak da bilinen tepkisel bağlanma bozukluğu sıklıkla otizm ile karıştırılır. Aralarındaki fark ise tepkisel bağlanma bozukluğunda yaşam biçiminde değişiklikler yapılmasıyla birlikte çocukta ciddi değişiklikler gözlenir.
Otizm tanısı konmuş çocuklara özel bakım gerektiği fakat tepkisel bağlanma bozukluğu geçiren çocuklara özel bir eğitim gerekmediği gibi bir yanılgıya kesinlikle düşülmemelidir. Zira bu çocukta düzeltilemeyen sosyal ve duygusal gelişim geriliklerine sebep olabilir.
Tepkisel Bağlanma Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?
Tepkisel bağlanma bozukluğunda çocuklar ebeveynleri ile sağlıklı ilişki kuramazlar.
Bu çocuklar yaşamlarının ilk yıllarında belki de ilk aylarında ihtiyaç duyduklarında kendilerine bakım veren kişinin ilgisini görememiş çocuklardır. Çocuk acıktığı, altını kirlettiği, üşüdüğü, uykusu geldiği yada fiziksel temas isteğinde ağladığı zaman kimse onunla ilgilenmemiş ya da cevap fiziksel şiddet olarak gelmiştir.
Bebekler dünyaya geldikten sonra ihtiyaçlarının sürekli karşılandığını, ağladıklarında kendilerine bakan kişinin yanlarında olduğunu görür ve bir süre sonra o kişiye güvenerek bağlanırlar. Ancak çocuk ağladığında ilgisiz kalırsa ya da şiddet görürse, güven duygusu yerine korku ve öfke yerleşir. Çocuk dünyanın güvensiz bir yer olduğunu, ağlamasının yardım istemesinin bir faydası olmadığını, yalnız olduğunu düşünür.
Tepkisel Bağlanma Bozukluğu Hangi Çocuklarda Görülür?
Tepkisel bağlanma bozukluğu yaşayan çocukların genel olarak ortak özellikleri, annelerinin doğum sonrası psikoz geçirmiş olması yada başka fiziksel bir rahatsızlık sebebiyle bir süre ayrı kalmaları, yetiştirme yurdunda olması, bakım veren kişinin bakıcı olması, ebeveynlerin uyuşturucu kullanıyor olması, genç ebeveynler, huzursuz aile ortamı, sert ve tutarsız tepkilere maruz kalması yani kısaca ihmal edilmiş, kötü davranılmış çocuklardır.
Tepkisel Bağlanma Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Çok küçük çocuklarda birisi ona uzandığında kollarını kucağa alınmak için uzatmama, oyuncaklarla ilgilenmeme, halsizlik, ilgisizlik gibi belirtiler vardır.
Genel olarak bu çocuklar ebeveynleri ile göz kontağı kurmak istemezler. Yalan söylerken ise gözlerinin içine bakarlar. Yaşıtlarıyla sağlıklı ilişki kuramazlar. İçe kapanık olurlar, hayvanlara zarar verme eğilimleri olur, hırsızlık yapabilirler.
Tepkisel bağlanma bozukluğunun otizm ile karıştırılmasının sebepleri ise aşağıdaki belirtilerdir;
Anlamlı yüz ifadelerinin bulunmaması,
Fiziksel temastan hoşlanmama,
Tekrarlayan ve anlamsız vücut hareketleri,
Sözel uyaranlara tepkisizlik.
Tepkisel Bağlanma Bozukluğu Tedavisi
Psikiyatrik değerlendirmenin ardından doktor hem aile hem de çocukları için bir tedavi planı geliştirir. Çocuğun güvenli ve ilgili bir ortamda bulunması gerekir. Ebeveynler sorunun ne olduğu ile alakalı olarak eğitilmeli, ailede psikiyatrik sorunları olan kişiler varsa ayrıca tedavi edilmeli, ebeveynlerin ebeveynlik becerileri arttırılmalıdır.
Çocuk ile daha fazla ilgilenmek, günün belirli zamanlarında yalnızca çocukla birlikte vakit geçirmek, çocuğun mümkünse anaokuluna veya kreşe gitmesini sağlamak gerekir. Eğer çocukta öğrenme bozukluğu varsa özel eğitim verilmelidir.
Erken teşhis tedavinin en önemli anahtarıdır.

İlk Yayın Tarihi: 22 Eylül 2016 @ 16:20

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
19.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
34.90TL
80.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1