SMA (Gevşek Bebek Sendromu) Nedir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 51 Saniye
SMA (Gevşek Bebek Sendromu) Nedir?

SMA yani Gevşek Bebek Sendromu, omurilikteki ön boynuz denilen bir bölgedeki hareket siniri hücrelerini etkileyen nöro-müsküler bir rahatsızlıktır ve en çok çocuklarda ve bebeklerde görülür. Dünyada ve ülkemizde bir çok çocuğun hayatını kaybetmesine sebep olmuştur.

Hastalığın meydana gelebilmesi için her iki ebeveynden de bozuk gen aktarımı olması gerekir. Yalnızca anneden veya babadan gelen bozuk gen hastalığa sebep olmaz, ancak çocuk taşıyıcı olur.

Gevşek Bebek Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

4 farklı tip SMA vardır. Bu dört tip hareket etme becerilerine ve fonksiyonel durumlara göre belirlenmiştir;

  1. SMA Tip1: Çocuk bağımsız oturamaz ve baş kontrolü çok zayıftır.
  2. SMA Tip2: Baş kontrolü vardır ve çocuk oturabilir. Ancak yatma pozisyonundan oturma pozisyonuna geçemez.
  3. SMA Tip3: Ayakta durabilir ve yürüyebilirler.
  4. SMA Tip4: Tip4 erişkinlerde görülür. Yürüyebilir ve ayakta durabilirler, genel olarak kol ve bacaklarda zayıflık söz konusudur.

Gevşek bebek sendromu kalıtsal bir hastalıktır ve dolayısıyla bulaşıcı değildir.

En tehlikelisi SMA Tip1 hastalığıdır, bazen yutkunamama ve nefes alamama görülebilir.

Gevşek Bebek Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

SMA hastalığının belirli bir tedavisi yoktur. Hastanın yaşam kalitesi arttırılmaya çalışılır. Çocuğun daha rahat hareket etmesi bağımsız olması için çabalanır. Tedavi yapılırken çocuğun kendi yaş grubu ile birlikte olması ve etkinliklere katılması sağlanmaya çalışılır, böylece çocuğun morali yüksek tutularak motivasyonunun artması hedeflenir. 

Hastalığın kesin tedavisi için iki tür çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmalardan ilki genetik terapidir. Bu terapi ile hastalığın nedenleri ortadan kaldırılmaya çalışılır. İkinci tedavi şekli ise hücresel değiştirme terapisidir. Bu yöntemle de ölü veya ölmeye başlayan hücreler yenileriyle değiştirilmeye çalışılır.

Çocukta yutkunma, nefes alınamama ve desteksiz oturmada zorlanma gibi sorunlar gözlemleniyorsa SMA’ dan şüphelenilmeli ve mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. SMA 6000 doğumdan birinde görülmekle birlikte, her 40 çocuktan birinin taşıyıcı olduğu düşünülmektedir.

İlk Yayın Tarihi: 3 Şubat 2017 @ 21:43

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
19.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
34.90TL
80.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1