Ruhsal Travmalar ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Yazar: Uzman Psikolog Sezen Erem -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 20 Saniye
Ruhsal Travmalar ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Ruhsal Travmanın Etkileri

Travma yaşayanlar yaşadıkları olayları istemedikleri halde ve nedensiz yere sık sık hatırlayabilirler. Bu tür anılar, düşünceler, hayaller, kişiye ciddi bir sıkıntı verebilir. Yaşadığı olay kişinin rüyalarına girer, gördüğü kabuslar uyku düzenini bozar. Travmayı hatırlatan herhangi bir durum, yer, nesne, görüntü veya ses gibi uyaranlar, kişide ciddi bir sıkıntı yaratır ve çoğunlukla bu sıkıntıya eşlik eden çarpıntı, titreme, terleme, nefes darlığı gibi fiziksel belirtilere yol açabilir. Örneğin bir trafik kazasından sonra arabaları görmek ya da depremden sonra enkaz görüntüleriyle karşılaşmak, kişileri zorlayabilir. Bazı durumlarda ise, yaşanılan olay kişinin gözlerinin önünden bir film şeridi gibi geçer ya da kişi o olayı tekrar yaşıyormuş gibi hisseder.

Uykusuzluk, uyku bozuklukları, aşırı yorgunluk, somatik yakınmalar, bağışıklık sisteminin bozulması, sık sık hastalanma, iştah bozukluğu, cinsel ilginin kaybı, ani tepkiler verme, konsantrasyon ve karar verme güçlükleri, hafızada sorunlar, yaşanan kaybın gerçek olduğuna inanmama, endişelenme, kafa karışıklığı ve olayı çarpıtma, özsaygının azalması, kendini suçlama, şok, dehşet, panik, öfke, pişmanlık gibi duyguların birbirine karışması ve çok yoğun yaşanması, ya da duyguların tamamen  uyuşması, yoğun keder ya da üzüntü, çaresizlik, zevk alamama, yabancılaşma, sosyal ilişkilerden kopma, mesleki çalışmalarda bozulma, okul başarısızlığı gibi belirtiler hepimizin yaşadığımız küçük ve büyük travmalardan az veya çok tanıdık olduğumuz belirtilerdir.

Bu tepkilerden şok, öfke, pişmanlık ve duygusal uyuşma genellikle ilk başlarda görülür. Bu şok ve inkar döneminden sonra daha belirgin olan travmatik anının tekrar tekrar hatırlandığı ve buna bağlı duygusal ve davranışsal belirtilerin yaşandığı önem gelir.

Kişinin kendisi yaşadığı bir olay kadar tanık olduğu bir olay da bu travma belirtilerine yol açabilir. Önemli olan belirtilerin şiddeti ve süresidir. Eğer mesleki veya ailevi/sosyal işlevselliğinizi bozacak şiddette ve bir aydan uzun bir süre bu belirtileri yaşıyorsanız bu durumun adı “Travma Sonrası Stres Bozukluğu”dur.

Bir travmaya maruz kalanlardan % 85’i hiçbir yardım almasa bile zamanla düzelmektedir. % 15’i uzun vadeli psikolojik sıkıntı yaşamaktadır. Ancak çoğu kişinin 1 aydan uzun bir süre bu belirtileri yaşamasına rağmen tedavi görmediği bilinen bir gerçektir.

İlk Yayın Tarihi: 8 Temmuz 2015 @ 17:03

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuğun Önünde Tartışmak; Bunlara Dikkat Ediyor musunuz?

Uzmanlar çocuklar önünde tartışmamak gerektiğini sık sık tekrar ediyorlar ama bu, hayatın akışı içerisinde her zaman mümkün olmuyor. Tartışmanın kaçınılmaz olduğu kimi durumları çocuğunuzun tanık olduğunu görüp mutsuz olmak yerine, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz sizin Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sık Yapılan Ebeveyn Yanlışları: 2. Bölüm

Sevgili Bebek takipçileri giderek sunduğumuz vakaları sever okur ve paylaşır oldular. Bu bizleri de çok mutlu ediyor, çünkü örnekleme ve yanlışı vurgulayarak doğruya yönlendirmeyi, sizlere destek vermede en olumlu ve sağlıklı yöntem olarak görüyoruz. Bu Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
-
+
Saklambaç Kitabı - Uzayda29.90 TL 23.92 TL
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
2,603.36 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
2603.36TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
89