Reflü Kilo Alımına Engel Oluyor

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 12 Saniye
Reflü Kilo Alımına Engel Oluyor

Reflü toplumda çoğunlukla yetişkin hastalığı olarak bilinir. Fakat bebeklerde ve çocuklarda da çok sık reflü görülmektedir. Örneğin 4 aylık bebeklerin %75’inde reflü görülmektedir. Bu durum çoğunlukla 1 yaşında kendiliğinden %5’e kadar düşer.

Reflü mide içeriğinin yemek borusuna doğru hareketidir. Bebeklerde reflünün bu kadar sık görülmesinin sebebi ise, yemek borusu ile midenin birleşim yerlerindeki kasların tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Bebeklerin çoğunlukla yatarak beslenmesi de sebeplerden bir diğeridir. Neredeyse her bebek beslendikten sonra yediklerinin bir kısmını kusarak çıkarır. Bu normal bir durumdur yani hastalık belirtisi sayılmaz.

Bebekler 1 yaşına yaklaştıklarında reflünün gerilemesinin sebebi de, yemek borusu ile midenin birleştiği yerdeki kasların güçlenmeye başlaması, bebeğin oturur pozisyonda yemek yemeye başlaması ve katı gıdalara başlamasıdır.

Çoğunlukla bebeklerde reflünün tedavi edilmesine gerek olmaz. Fakat bebek yeterli kilo alamıyorsa, sürekli kusuyorsa mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Aksi takdirde büyüme gelişme geriliğine sebep olabilir.

Bebeklerde reflünün tehlikeli olduğu bazı durumlar vardır. Reflü yemek borusu iltihabına sebep olabilir. Bu beslenmeyi istememe, huzursuzluk ve kıvrılma gibi belirtilerle kendine gösterir. Bazı refleks mekanizmaları ise apne adı verilen geçici solunum durmalarına sebep olabilir. Mide içeriğinin akciğere kaçması ise çok sık karşılaşılmasa da önemli bir alt solunum yolu enfeksiyonuna sebep olur.

Eğer bebeğinizde aşağıdaki belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalısınız;
Kilo alamama
Huzursuzluk
Sık sık kusma
Ağlama
Hırıltı, ses kısıklığı, geçmeyen öksürük
Ağza gelen mide içeriği sebebiyle rahatsızlık.

Bebeklerde reflünün nedenleri tam olarak belirlenmemiş olsa da aşağıdaki etkenlerin rol oynadığı bilinmektedir;

Fazla ıkınma hareketi gibi nedenlerle karın içi basıncın artması
Yemek borusu ile midenin birleşim bölgesindeki kas yapısının henüz iyi gelişmemiş olması
Serebral palsi gibi nörolojik hastalıklar
Obezite.
Beslenme alışkanlıklarında bozukluk,
Midenin besinlerle aşırı miktarda doldurulması.
Çevresel faktörler örneğin sigaraya maruz kalmak gibi
Besin alerjisi.

Bebeklerde reflü çoğunlukla fizyolojik olduğu için bazı önlemler alınarak tedavi gerektirmeden hastalık kendiliğinden düzelir. Bu önlemler ise;

Öğün miktarlarını azalmalı ve öğün sıklığı arttırılmalı
Mümkün olduğunca anne sütü ile beslenmeli
Yemekten sonra bir süre yatırılmamalı ve dik pozisyonda tutulmalı
Biberonu kullanmamaya özen gösterilmeli. Çünkü biberonla beslenirken bebek mamayı çekemediği zaman daha fazla hava yutar ve bu da reflüyü tetikler.
Beslendikten sonra gaz çıkarılmalı

Reflü alınan önlemler, uygun beslenme teknikleri, gerekli olduğunda kullanılacak ilaçların yardımıyla çoğunlukla kontrol altına alınabilir. Eğer bebeğinizde reflü belirtileri varsa, vakit kaybetmeden bir doktora başvurmanız gereklidir.

İlk Yayın Tarihi: 1 Kasım 2017 @ 18:58

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
69.70 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
84.70TL
30.30 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
3