Parmak Emme Davranışı

Yazar: Uzman Pedagog Zeynep Şimşek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 53 Saniye
Parmak Emme Davranışı

Emme davranışı; bebeğin anne karnında geliştirdiği, doğduktan sonrada fizyolojik ihtiyacı için devam ettirdiği bir reflekstir. Beslenme amacı dışında bebek her ağladığında yada her uykusu geldiğinde emzirilmesi, anne ile bebeğin arasındaki bağın bağımlılığa dönüşmesini tetiklemektedir.

Çocukluk döneminde ise parmak emme refleksi uykuya geçiş sürecinde ve çocuk bir problemle karşılaştığında kendini daha çok gösterir.

Çocuklar yetişkinler gibi sorunlarını sözlü olarak ifade edemezler.

Çocuğun gelişim dönemine ait olmayan, parmak emme vb tipteki davranış problemleri çocuğun ailesinde yada arkadaş çevresinde yaşadığı huzursuzluğun, baskı yada şiddetin bir habercisi olabilir. Bu davranış 5 yaş ve üzeri dönemdeki bir çocukta görülüyorsa artık problem davranışa dönüştüğü anlamına gelir. Bu problem, diş yapısının bozulması, parmak yapısının bozulması, akranlarının bu davranışı fark ederek onu incitici sözler sarf etmesi vb gibi çocuğun ruhsal, fizyolojik ve iletişim becerisine ket vurabilir.

Bazı araştırmalar emme refleksi dönemi normal şekilde atlatılmadığında, yani oral döneme saplanıp kalındığında, oral yolla alınan zararlı alışkanlıkların edinilmesinin tetiklendiğini savunmaktadır (sigara, alkol, uyuşturucu vb. gibi)

Özellikle annelere şunu söyleyebiliriz. Bebeğiniz acıktığı zaman emziriniz yukarıda da belirtildiği gibi uykuya geçiş ve her ağlama davranışında emzirmeyiniz. Örneğin parmak emme davranışının en büyük sebeplerinden biri bu davranışınız olabilir.

Parmak emme refleksinin problem davranışa dönüşmemesi için ebeveynler nasıl davranılmalıdır?

  • Bebeğinizi beslenme zamanlarında emzirilmeli ve parmak emmesine de izin verilmelidir, parmak emdiği için caydırıcı cezalardan kaçınılmalıdır (0-3 yaş dönemi)
  • Çocukla kaliteli zaman geçirilmelidir.
  • Gurur kırıcı sözler sarf ederek sürekli tenkit edilmemelidir.
  • Aşırı koruyucu yada aşırı baskıcı tutumlar sergilenmemelidir.
  • Parmak emme davranışını sergilediğinde ilgisini dağıtacak aktiviteler yapılmalıdır.
  • Çocuğun duygusal ihtiyaçları da farkında olunmalıdır.

 

Tüm çabalarınıza rağmen kendi tepkilerinizi yada çocuğunuzun davranışını kontrol edemiyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım alınız.

Yazar: Uzman Pedagog Zeynep Şimşek
Kaynak: http://www.pedagogzeynepsimsek.com/parmak-emme-davranisi

İlk Yayın Tarihi: 25 Şubat 2019 @ 22:37

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Kawasaki Hastalığı

Kawasaki hastalığı nadir görülen ancak tehlikeli bir hastalıktır. Çocuklarda kalp sorunlarına sebep olur. 1967 yılında çocuk hastalıkları uzmanı Tomisaku Kawasaki tarafından tanımlanmıştır. Erken çocukluk döneminde, tedavi edilmeyen çocukların %20’sinde koroner arterde genişlemelerin geliştiği, miyokard enfarktüsü, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda79.90 TL 29.90 TL
-
+
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
1,674.60 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
1674.60TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
54