Odaklanırken Dilin Dışarı Çıkarıyor Mu?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 56 Saniye
Odaklanırken Dilin Dışarı Çıkarıyor Mu?

Bazı çocuklar bir şeylere odaklandıklarında dilinin ucunu dışarı doğru çıkarır. Hatta bu davranışı bazı yetişkinlerde de görürüz. Peki bu davranışın sebebini biliyor musunuz?

Bilim insanları bu davranışın sebebini öğrenmek üzere bazı araştırmalar yapmış ve çeşitli sonuçlar elde etmiştir.

Bazı bilim insanları odaklanma sırasında dilinin ucunu dışarı çıkarmanın sebebi olarak, bebeklikte doymuş olan bebeğin annesinin memesini reddetmek üzere dilini çıkarma hareketini, gelecekte ‘beni yalnız bırak’ olarak içgüdüsel olarak yaptığını öne sürmektedir.

Diğer bir görüş ise, odaklanma sırasında motor sinyallerde aşırı hareketlenme oluştuğunu ve bunun sonucunda dili dışarı çıkarma davranışı olduğunu savunmaktadır.

Cognition’da yayınlanan bir araştırmaya göre ise, konuşma yeteneğinin kökeninin jestler olduğu teorisini öne sürmektedir.

Dili dışarı çıkarma davranışının sebebini öğrenmek için yapılan bir araştırmada, 4 yaşındaki 14 İsveç’li çocuk kullanılmıştır. Bu 14 çocuktan yüksek konsantrasyon gerektiren 6 görevi tamamlamaları istendi. Bu görevler; anlatılan bir hikayedeki bilgiyi hatırlama, motor kontrolü gerektiren küçük oyuncakları elle kullanma becerisi, dikkat gerektiren ve araştırmacı elini masaya vurduğunda çocuğunda elini masaya vurması gibi görevler bulunmaktadır.

Çocuklar görevleri yerine getirirken kameraya kaydedildi ve çocukların dillerini ne sıklıkla çıkardıkları kaydedildi. Çocukların bütün görevleri yerine getirirken dillerini çıkardıkları gözlemlendi. Fakat yüksek derecede motor becerisi gerektirmeyen masaya vurma görevinde çocukların daha sık dillerini dışarı çıkardığı gözlemlendi. Bu bize, konuşma dilinin el jestlerinden evrildiği fikriyle uyum içerisinde olduğunu göstermektedir.

Elle masaya vurma araştırması sırasında çocukların dillerini dışarı çıkarması, el ile dil arasında çift taraflı bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

Videolar daha yakından gözlemlendiğinde, çocukların dillerini biraz sağa doğru çıkardıkları görülmüştür. Bu da, beynin (sağ elini kullananlarda) dil ile ilgili olan sol lob tarafından kontrol edildiğini göstermektedir.

Tuhaftır ki, motor becerisi gerektirmeyen hikaye hatırlama görevi sırasında da çocuklar dillerini dışarı çıkarmaktadır. Araştırmacılar bunun sebebi olarak içsel konuşma becerisinin dil hareketlerini tetiklemesi olarak düşünmektedir.

 

Kaynak: www.bilimfili.com

İlk Yayın Tarihi: 8 Nisan 2018 @ 15:50

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0