Odaklanırken Dilin Dışarı Çıkarıyor Mu?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 56 Saniye
Odaklanırken Dilin Dışarı Çıkarıyor Mu?

Bazı çocuklar bir şeylere odaklandıklarında dilinin ucunu dışarı doğru çıkarır. Hatta bu davranışı bazı yetişkinlerde de görürüz. Peki bu davranışın sebebini biliyor musunuz?

Bilim insanları bu davranışın sebebini öğrenmek üzere bazı araştırmalar yapmış ve çeşitli sonuçlar elde etmiştir.

Bazı bilim insanları odaklanma sırasında dilinin ucunu dışarı çıkarmanın sebebi olarak, bebeklikte doymuş olan bebeğin annesinin memesini reddetmek üzere dilini çıkarma hareketini, gelecekte ‘beni yalnız bırak’ olarak içgüdüsel olarak yaptığını öne sürmektedir.

Diğer bir görüş ise, odaklanma sırasında motor sinyallerde aşırı hareketlenme oluştuğunu ve bunun sonucunda dili dışarı çıkarma davranışı olduğunu savunmaktadır.

Cognition’da yayınlanan bir araştırmaya göre ise, konuşma yeteneğinin kökeninin jestler olduğu teorisini öne sürmektedir.

Dili dışarı çıkarma davranışının sebebini öğrenmek için yapılan bir araştırmada, 4 yaşındaki 14 İsveç’li çocuk kullanılmıştır. Bu 14 çocuktan yüksek konsantrasyon gerektiren 6 görevi tamamlamaları istendi. Bu görevler; anlatılan bir hikayedeki bilgiyi hatırlama, motor kontrolü gerektiren küçük oyuncakları elle kullanma becerisi, dikkat gerektiren ve araştırmacı elini masaya vurduğunda çocuğunda elini masaya vurması gibi görevler bulunmaktadır.

Çocuklar görevleri yerine getirirken kameraya kaydedildi ve çocukların dillerini ne sıklıkla çıkardıkları kaydedildi. Çocukların bütün görevleri yerine getirirken dillerini çıkardıkları gözlemlendi. Fakat yüksek derecede motor becerisi gerektirmeyen masaya vurma görevinde çocukların daha sık dillerini dışarı çıkardığı gözlemlendi. Bu bize, konuşma dilinin el jestlerinden evrildiği fikriyle uyum içerisinde olduğunu göstermektedir.

Elle masaya vurma araştırması sırasında çocukların dillerini dışarı çıkarması, el ile dil arasında çift taraflı bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

Videolar daha yakından gözlemlendiğinde, çocukların dillerini biraz sağa doğru çıkardıkları görülmüştür. Bu da, beynin (sağ elini kullananlarda) dil ile ilgili olan sol lob tarafından kontrol edildiğini göstermektedir.

Tuhaftır ki, motor becerisi gerektirmeyen hikaye hatırlama görevi sırasında da çocuklar dillerini dışarı çıkarmaktadır. Araştırmacılar bunun sebebi olarak içsel konuşma becerisinin dil hareketlerini tetiklemesi olarak düşünmektedir.

 

Kaynak: www.bilimfili.com

İlk Yayın Tarihi: 8 Nisan 2018 @ 15:50

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Karanlıktan Korkuyorsa

Çocukluk çağında en yaygın görülen korkulardan birisi karanlık korkusudur. Karanlık korkusu çocuklarda ruh sağlığını etkiler ve ebeveynler bunu dikkate almazsa ciddi tablolar görülebilir. Görünürde en masum olan masallarda bile çocuklar için korku öğeleri bulunur. Çirkin Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Çocuğun Önünde Tartışmak; Bunlara Dikkat Ediyor musunuz?

Uzmanlar çocuklar önünde tartışmamak gerektiğini sık sık tekrar ediyorlar ama bu, hayatın akışı içerisinde her zaman mümkün olmuyor. Tartışmanın kaçınılmaz olduğu kimi durumları çocuğunuzun tanık olduğunu görüp mutsuz olmak yerine, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz sizin Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda79.90 TL 29.90 TL
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
59.80 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
74.80TL
40.20 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
2