Yeni Doğan Sarılıkları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 3 Saniye
Yeni Doğan Sarılıkları

Yenidoğan Sarılığı Hastalığı Tanımı

Yeni doğan sarılığı, yeni doğan döneminde vücudun ve gözlerin sararmasıdır. Bebeklerde sarılığa sebep olan, bilirubin denilen maddedir Bilirubin, karaciğerden safra ile bağırsaklara, buradan da dışkı ile dışarı atılır. Yeni doğan bebeklerde, herhangi bir nedenle bilirubinin vücutta birikmesi sarılığa neden olur.

Yenidoğan Sarılığı Hangi Dönemde Oluşur

 Bazı sağlıklı yeni doğanlarda, hayatın 3. gününde başlayan ve genellikle 1 hafta kadar süren fizyolojik sarılık denilen durum oluşabilir. Bu dönemde oluşan sarılık, karaciğerin henüz yeteri kadar olgunlaşmamasına bağlıdır. İlerleyen günlerde karaciğerin olgunlaşması ile sarılık giderek düzelir. Bu durumdaki bebek, doktoru tarafından kontrol altında bulundurulduğu sürece sorun oluşturmaz.

Yenidoğan Sarılığı Tedavisi

Yeni doğan sarılıklarının tedavisindeki en önemli basamaklarından biri de bebeğin sık emzirilmesidir. Sık beslenen bebeğin düzenli dışkılaması ile bilirubin dışkı ile atılır.

Fakat, bazen hayatın daha ilk gününde başlayan yeni doğan sarılıkları da meydana gelebilir. Yeni doğan bebekte, aile tarafından gözle görülür bir sarılık fark edildiğinde, derhal bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.

Yeni Doğan Sarılığı ve Kan Uyuşmazlığı İlişkisi

Zamanında doğan bir yeni doğanda, 1. günde başlayan sarılıklarda sebep genellikle kan uyuşmazlığıdır. Kan uyuşmazlığı, annenin rh negatif, bebeğin rh pozitif kan grubundan olması durumunda olursa, bu duruma rh uyuşmazlığı adı verilir. Genellikle 2. doğumda gerçekleşir, ya da annede daha önceden düşük veya ölü doğum öyküsü vardır.

Kan uyuşmazlığının meydana geldiği bir diğer durum da ABO uyuşmazlığıdır. ABO uyuşmazlığı, annenin 0 kan grubunda bebeğin A, B veya AB kan grubunda olması ile olur. ABO uyuşmazlığında oluşan sarılık, daha hafiftir. ABO uyuşmazlığı ilk doğumda da olabilir. Kan uyuşmazlığının daha seyrek olarak görülen başka nedenleri de vardır. Eğer sarılık 20 günü geçerse, altta yatan başka hastalık olabilir ve bu durumda bebeğin araştırılması gerekir.

Bilirubin, bebek için tehlikeli düzeye ulaştığında ışık tedavisi (fototerapi) uygulanır. Eğer ışık tedavisine rağmen yüksek bilirubin düzeyleri yükselmeye devam ederse, kan değişimi yapılabilir.

İlk Yayın Tarihi: 28 Ekim 2013 @ 20:43

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0