Yeni Anneler İçin Bebek Bakımında Önemli Noktalar Yazı Dizisi: 2. Bölüm

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 29 Saniye
Yeni Anneler İçin Bebek Bakımında Önemli Noktalar Yazı Dizisi: 2. Bölüm

Bebek Bakımında Babaya Rol Vermek

Hamilelik süresince size destek olan eşiniz bebek doğduktan sonra ikinci planda kalabilir. Burada sizin göreviniz bebeği eşinize emanet edip, bebek bakımını öğrenmesine izin vermektir. Bu sayede bebeğiniz, bebek gelişiminde kritik öneme sahip baba figürü ile yakınlaşacak, aralarındaki bağ güçlenecektir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunmaktadır.

Eşinize güvenin. Çoğu zaman anneler eşlerinin yapacağı hatalardan duydukları endişeden dolayı bebek gelişiminde babaya çok fazla rol vermezler. Yapılması gereken şey eşinizi yargılamadan, hata yapmasına izin vermektir. Yapılan fazla eleştiriler bir süre sonra eşinizin bebek bakımından uzaklaşmasına ve bebekte baba figürünün eksik kalmasına neden olabilir.

Eşinizin işinden biraz uzaklaşmasını isteyin. Bazen babanın kendini işine fazla kaptırması aile içinde uzaklaşmalara sebep olabilir. Eşinizden bebeğiniz ve sizinle zaman geçirmesini isteyin.

Görev paylaşımı yapın. Görev paylaşımı sorumluluğun paylaşımı hissiyle eşler arasındaki bağı güçlendirdiği gibi, bebek bakımını kolaylaştırır ve ebeveynlerin kendilerine zaman ayırmalarını sağlar.

Eşinizin bebek ile oyunlar oynamasını sağlayın. Baba figürünün yalnızca yapılacak bir iş olduğunda değil, eğlence ve oyun zamanlarında da bebeğin yanında olmasını sağlayın. Bu baba ile bebek arasındaki bağı güçlendirerek bebek gelişimine katkıda bulunacaktır.

Bebeğinizin Altını Değiştirmek

Bebek bakımındaki en önemli noktalardan biri bebeğin altının değişmesidir. Yeni doğan bebeklerden birkaç aylık bebeklere kadar tüm bebeklerde, bebeklerin bezleri uzun süre kirli kalmamalıdır. Bez değişimindeki dikkat etmeniz gereke birkaç püf nokta şunlardır:

Gereken malzemeleri yakınınızda bulundurun. Bebeğinizi, altını değiştirirken yalnız bırakmayın. İhtiyacınız olan tüm malzemelerin elinizin altında olduğundan emin olun. Bez değiştirirken bebeği yalnız bırakıp malzeme arayışına girişmek bebeğin düşme tehlikesi olduğundan bebek için sakıncalıdır. Bu durum ayrıca eğer elleriniz temiz değilse mikropların eve dağılması nedeniyle de hastalık riskini arttırmaktadır.

İlaçları ve kremleri bebeğinizin erişemeyeceği yerlerde tutun. Bu sayede siz bez değişimiyle ilgilenirken, bebeğinizin bunları ağzına götürmeye çalışmasını engellemiş olursunuz.

Altını silerken dikkatli olun. Bebeğiniz eğer kız ise altını mutlaka önden arkaya doğru sildiğinizden emin olun. Bu olası enfeksiyonları engellemeye yardımcı olur. Eğer bebeğiniz erkek ise bezi çıkartırken hava ile temasından bebeğiniz tuvaletini yapabilir. Bunu önlemek amacıyla bebeğinizin genital bölgesinin üzerine bir bez veya kıyafet koyabilirsiniz.

Kirli bezleri tutmak için bir bez kovası edinin. Bebek bezi çöp kovaları kokunun çıkışını engelleyerek evi daha az kokutmasının yanı sıra mikrop çıkışlarını engellemek için tasarlanmış olduklarından mikropların yayılmasını azaltmaktadır.

Her değişimden sonra kendi ellerinizi ve bebeğinizin ellerini yıkamayı unutmayın.

Pişik oluşumunu önlemek için tavsiyeler

Pişik genel olarak bebeklerin hassas ciltlerinin nem veya kirli bezlerden kızarmasıyla oluşur. Bunu önlemenin en iyi yolu pişik önleyici krem veya merhemler kullanmaktır. Krem seçerken içinde çinko oksit içerenleri tercih etmek bebeğinizin teni ve nem arasında bariyer görevi göreceğinden daha iyi olacaktır. Ayrıca bebeğinizin günün belli bir kısmında bez olmadan geçirmesini sağlamak, bebeğin teninin hava almasını sağlayacak ve pişik riskini düşürecektir.

İlk Yayın Tarihi: 4 Şubat 2016 @ 15:54

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0