İri Bebek Sendromu (Makrozomi)

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 57 Saniye
İri Bebek Sendromu (Makrozomi)

Zamanında doğan ve normalden büyük olan bebeklere iri bebek (makrozomi) adı verilir. Ortalama 9 Ay 10 Gün içerisinde doğan ve vücut ağırlığı 2500 ile 4000 gram olan bebekler normal olarak kabul edilir. İri bebekler 4000 gramın üzerinde doğan bebeklerdir.

Makrozomi Neden Olur?

Diyabetli, yani şeker hastası anne olması, annenin aşırı kilolu olması, genetik faktörler, anne ve babanın da iri olması, hamilelik süresinin 40 haftayı geçmesi makrozomi nedenleri arasındandır. 

Makrozomi bebek doğmadan önce ultrasonografi ile anlaşılabilir. Altıncı aydan sonra yani 3. trimesterda yapılan ultrasonlarda, bebeğin normalden iri geliştiği gözlenebilir ve iri bebek tanısı konulabilir. Makrozominin bazı riskleri vardır.

Makrozominin Riskleri Nelerdir?

En önemli problemlerden birisi normal doğum sürecidir. Bebek normalden büyük olduğunda, doğum daha yavaş ilerler. Annenin vücudu normal doğuma elverişli bir yapıdadır ancak; bebek olması gerekenden iri olduğunda bazı riskler oluşabilir. Bebeğin başı çıksa bile omuzları sıkışabilir. Doğum süresi uzayacağından bebek oksijensiz kalabilir. Bebek sıkıştığı için beyninde ve sinirlerinde hasar olabilir. Bebekte bedensel sıkıntılar olabilir. Normal doğum gerçekleşemeyip sezaryen doğuma dönülse bile bebekte ve annede kalıcı sorunlar oluşabilir. Annenin kesikleri aşırı olacağından gelecekte sorunlar olabilir.

İri bebekler için bu sebepler nedeniyle daha çok sezaryen doğum tavsiye edilir. Eğer bebeğinizin iri bebek olacağı söyleniyorsa doktorunuzun tavsiyelerine uymanız, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için doğru olacaktır.

İri Bebeklerin Doğumundan Sonra Neler Yapılmalıdır?

İri bebeklerin doğumdan sonra çoğunlukla kan şekerinde düşüklük olur. Bu yüzden bebeğin kan şekeri düzenli olarak kontrol edilir. 

İri Bebek Tanısı Konulan Anne Adayları Nelere Dikkat Etmelidir?

Annenin eğer şeker hatalığı tanısı yoksa, özel bir tedavi gerekmez. Ancak eğer anne şeker hastasıysa, kan şekerinin düzenlenmesi çok önemlidir. 

28. Haftadan itibaren şeker hastalığı olan veya hamilelik şekeri olan anne adayları takip edilmelidir. Gerekirse tedaviye insülin eklenir. Bu kontroller bebeğin kilo alımını durdurmaz fakat bebeğin kayıp riskini azaltır. 

Aşırı kilolu anne adaylarının ise kilo alımı mutlaka kontrol altında tutulmalıdır.

İlk Yayın Tarihi: 3 Ocak 2017 @ 19:31

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0