Bebeklerde ve Çocuklarda Demir Eksikliği (Anemi)

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 10 Saniye
Bebeklerde ve Çocuklarda Demir Eksikliği (Anemi)

Kansızlık yani tıptaki ismiyle anemi, kırmızı kan hücrelerin sayısının (alyuvarların) çocuğun yaş grubuna ait değerlerin altında olması durumudur. Ülkemizde 0-1 yaş arasındaki çocukların neredeyse yarısında kansızlık görülmektedir. Kansızlığın bir çok zararları vardır. Bazen çok da önemsemediğimiz sorunlar bile kansızlıktan kaynaklanıyor olabilir.

Demir eksikliği hangi sorunlara yol açar?

Demir eksikliğini uzun süre yaşayan bir bebekte fiziksel ve zihinsel sorunlar ortaya çıkabilir, ayrıca çocuğun enfeksiyonlara daha açık hale gelmesi de demir eksikliğinin zararlarındandır.  Demir dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olduğu için, eksik olması durumunda gelişim geriliği görülür.

Bebeklerde ve çocuklarda demir eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Kansızlık ilk olarak iştahsızlık ve yorgunluk olarak etkisini gösterir. En önemli belirtileri ise; büyümede yavaşlama, kırılgan tırnaklar, davranış bozuklukları, halsizlik, soluk cilt rengi, toprak ve kağıt yeme isteğidir. Ancak bir çok çocukta kansızlık olmasına rağmen bu belirtiler gözlemlenmeyebilir.

Demir eksikliği neden olur?

Bebekler henüz anne karnındaki 3. aylarında doğumdan sonraki ilk 6 ayları için gerekli olan demiri depolamış olurlar. 6. aydan sonra ise ek gıdalarla ve anne sütü ile bebeğin demir alımına devam etmesi gerekir.

Bebeklerde demir eksikliğinin en önemli sebebi anne sütü yerine inek sütü ile beslenmeleridir. İnek sütü demir açısından zengin değildir. Aslında anne sütünün içerisinde de demir oranı yüksek değildir. Fakat anne sütündeki demir kolaylıkla emilir ve kana karışır. 

Erken doğan prematüre bebeklerde de demir eksikliği görülme riski yüksektir.

Ek gıdalara geçişte demir yönünden zengin gıdaların yeterince alınmaması demir eksikliğine sebep olur. 

Bebeklerde günlük alınması gereken demir miktarı nedir?

7-12 aylık bebeklerin günlük alması gereken demir miktarı bebeğin her bir kilosu için 1mg’dır. 

Bebeklerde demir eksikliğinin tedavisi nasıldır?

Öncelikle elbette doktora başvurmalısınız. Doktorunuz bebeğiniz için demir içeren damla verebilir. Vücudun demir depolarını doldurması belirli bir süre alabilir. Bu yüzden doktorunuzun verdiği damlayı kullanmaya ve çocuğunuzun demir içeren gıdalarla beslenmesine dikkat etmelisiniz. Unutmamanız gereken önemli bir nokta ise, demirin fazlasının da zararlı olduğudur. Bu yüzden eksik olmasın da diyerek hareket etmeden mutlaka doktor kontrolünde olmalısınız.

Demir eksikliğini engellemenin ve tedavi etmenin en doğru yolu çocuğu demir açısından yüksek gıdalarla beslemektir. Doktorunuza da danışarak bebeğinizin yaş aralığına uygun olan demir bakımından yüksek gıdalara sık sık beslenmesinde yer vermelisiniz.

Tavuk, balık, yumurta, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler ve kırmızı et demir bakımından yüksek besinlerdir.

C vitamini demir emilimini arttırır. Bu yüzden C vitamini yüksek olan meyveleri de tüketmesini sağlayabilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 4 Şubat 2017 @ 21:46

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0