Bebeklerde Uyku Eğitimi Ne Kadar Doğru? (Bilimsel Araştırma)

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 11 Saniye
Bebeklerde Uyku Eğitimi Ne Kadar Doğru? (Bilimsel Araştırma)

Son 5 yıl içerisinde, bebeklerin geceleri kesintisiz uyumasını savunan uzmanların sayısında büyük artış oldu. Geceleri beslenmek amaçlı ya da başka sebeplerle bebeklerin uyanmaması, ebeveynler için elbette büyük kolaylık, ancak bu durumun bebekler için ne kadar iyi olduğu konusunda anlaşmazlıklar devam ediyor.

Saat sabahın üçü ve her saat başı ağlayarak uyanan bebeğiniz, sizin uyumanızı engelliyor olabilir. Bu yorgunluk ve uykusuzluk ile sabah işe gitmek sizin için gerçekten büyük bir yük.

Böyle bir durumun bir kez ya da iki kez tekrar etmesi, sizin için muhtemelen sorun olmayacaktır, peki ya her gün bu durum ile karşılaşıyorsanız?

Geçtiğimiz aylarda, İngiltere’nin Manchester kentinde 7500 ebeveyn üzerinde yapılan bir ankette, ebeveynlerin yarısından çoğunun, bebeklerinin her gece bir kereden fazla uyandığını ve %35’nin düzenli uykudan yoksun ve gün içerisinde bitkin olduklarını ortaya koydu.

Geceleri bebekleri yüzünden uykusuzluk çeken ebeveynlerin sayısının çokluğu nedeni ile, bu konuda danışmanlık veren kişi ve kurumların sayısında da dünya üzerinde ciddi bir artış olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Ebeveynler için olumsuz olan bu durumun asıl sebebi, bebeklerin uyku döngülerinin yetişkinlerden daha kısa olmasıdır. 

Mağara dönemlerinden kalma bir iç güdü ile, yırtıcılardan ve tehlikelerden korunmak için, her gece bir kaç kez uyanması durumu insanoğlunun genlerine işlenmiştir. Yani gece boyunca bir kaç kez uyanmak, 6 ila 8 saatlik bir uyku dilimi içerisinde yetişkinler için sorun olmayacaktır, ancak bu uyanma süreçleri iki defanın üstüne çıktığında, bu durum ebeveynlerde dayanılması zor bir hal alacağı aşikardır.

Bu nedenle, son zamanlarda bir çok uyku danışmanı, kendinizin ve bebeğinizin uyku döngülerini elinizden geldiğince aynı zaman dilimlerine denk getirebilmeniz gerektiği vurgulamakta, eğer bu zamanlamayı güzel ayarlayabilirseniz, bebeğinizin deliksiz uyku çekme ihtimalinin artacağını öne sürmektedirler

Bu düzeni güzel olarak oturtabilmeniz için, bebeğiniz her ağlayarak uyandığında yanına gitmemeniz ve bebeğinizi geceleri iki kereden fazla beslememeniz gerekmektedir. Her ağlayarak uyandığında onun yanına gitmeniz, bu rutinin bozulmasına neden olacaktır. 

Bir haftalık bir gözlem süreci ile, bebeğinizin uyandığı zamanları not ederek, ortalama bir vakitte, özellikle bebeğiniz henüz uyanmadan yanına giderek onunla ilgilenmeniz ve beslemeniz, bir düzen kurmanıza yardımcı olabilir.

Tabi bu rutini oluşturabilmeniz için bebeğinizin ağlamalarına duyarsız kalmanız gerekmektedir. Bu bir uyku eğitimidir ve bebeğinizin uyku rutini oluşturmasında yardımcı olabilecek bir tekniktir. Uzmanlar bu tarz bir uyku eğitiminin, 6 aydan önce yapılmaması gerektiğini de belirtmektedirler. Çünkü 6 aylıktan küçük bebeklerin güven duygusuna çok ihtiyaçları vardır ve kendilerini huzursuz hissettiklerinde ebeveynlerinin onların yanında olması, onlara güven verecektir.

Bazı araştırmacılar ise, bebeklerin ağlamalarına duyarsız kalınmasının, bebeğin duygusal gelişiminde olumsuz etki yapacağını belirtmektedirler. Bu nedenle de bu yöntemi ısrarla uygulamaya çalışmak, duygusal gelişim açısından zararlı olabilir.

Buna karşın bu tekniği savunan uzmanlar, gece ağlamalarına kayıtsız kalınarak bu tekniğin uygulanmasının ardından beş yıl sonra hiç bir olumsuz etki meydana gelmediğini savunmaktadır.

Yani resim aslında belirsiz.

Bebeklerin ağlamasının, stres ve kortizon hormonlarının artmasına neden olduğunu, bu nedenle bebeğin sağlığı için olumsuz bir etkisi olacağını belirten araştırmacılara karşı en büyük savunma, uyku eğitimi almayan bebeklerin uyku düzenin bozuk olması ve yetersiz uyumaları nedeni ile, melatonin hormonunun yetersiz salgılanması sonucu, hem bebeğin gelişimini, hem de ebeveyn’in ruhsal durumunu olumsuz etkileyeceğidir.

Yani biz ebeveynler olarak, bebeğimiz her ağladığında yanına gitmeli miyiz yoksa onu kendi haline mi bırakmalıyız henüz net bir fikir sunmak zor. 

Geceleri iki kereden fazla uyandığı için uyku eğitimi alan bebekler üzerinde yapılan çalışmalarda çıkan sonuçlar ise şöyle:

  • Bebeklerin %16’sı, genellikle gece boyunca deliksiz bir uyku çekmeye başladı.
  • Bebeklerin %9’u, genellikle yalnızca bir kez uyanmaya başladı.
  • Bebeklerin %50’si, genellikle geceleri bir ya da iki kez uyanmaya başladı.
  • Bebeklerin %17’si geceleri ikiden fazla kez uyanmaya devam etti.
  • Bebeklerin %8’inde, düzenli bir uyku rutini oluşmadığı gözlemlendi.

Doğaya baktığımızda ise, memeli canlılar, bebekleri belli bir gelişim düzeyine gelene kadar genellikle anneleri ile birlikte uyur. Ancak belli bir süreden sonra anneler, bebeklerini yanlarında uyutmazlar ve kendi hallerine bırakırlar.

Tüm bu bilgiler ve araştırma sonuçlarından sonra, 6 aylıktan büyük bir bebeğiniz varsa ve uyku sorunu çekiyorsanız, sizin için en doğru seçim bir uyku danışmandan hizmet almanız olacaktır. Bebeğinizin ağlamalarının altında yatan başka nedenler olabileceğini hiç bir zaman göz ardı etmemeniz gerekmektedir. Huzursuz bir ortam, yetersiz beslenme, kronik hastalıklar gibi pek çok neden, bebeğinizin ve sizin uyku düzenini olumsuz etkileyebilir.

Bu nedenle bizim tavsiyemiz, öncelikle uyku düzensizliğinin altında yatan asıl nedeni saptamanız, daha sonra ona uygun bir çözüm yolu bulmanızdır.

İlk Yayın Tarihi: 26 Şubat 2017 @ 22:37

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0