Bebekler için Temel Besin Maddeleri ve Vitaminler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 12 Saniye
Bebekler için Temel Besin Maddeleri ve Vitaminler

Bebeklerin gelişimi için dengeli ve sağlıklı bir beslenme tarzı çok önemlidir. Peki bebeğinizin kesinlikle yeterli miktarda tüketmesi gereken temel besin maddeleri, mineraller ve vitaminler nelerdir? Bu yazımızda bu konuyu işledik:

Demir:

Doğumu normal olan her bebek ona hemen hemen 6 ay yetecek kadar demiri vücudunda bulundurur. Bundan dolayı 6. aya kadar bebeğinizin vücuduna demir alması gerekmese de, bu noktadan itibaren demir bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi için temel minerallerin başında gelir. Demir eksikliği pek çok ülke gibi Türkiye’de de en sık rastlanan mineral eksikliklerinden biridir. Yeterli miktarda olmayan demir alımı bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimini yavaşlatır, kansızlığa neden olabilir hatta ve hatta zeka geriliğine bile yol açabilir.

Bunlardan dolayı bebeğinizi katı gıdalara başlatmanız ile beraber, demir miktarı yüksek olan ıspanak gibi besinleri bebeğinize alıştırmanız onun sağlığı açısından son derece yerinde olacaktır.

C vitamini:

C vitamini bağışıklık sisteminin önemli parçalarından biridir. Aynı zamanda kemiklerin, dişlerin ve diş etlerinin sağlığı açısından da son derece önemli bir vitamindir. C vitamini eksikliği yaşayan bebeklerde soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara çok sık rastlanır. Bundan dolayı bebeğin kivi, portakal, brokoli, çilek gibi C vitamini açısından zengin gıdaları yeterli miktarlarda tüketmesi gerekir.

A vitamini:

“Göz vitamini” olarak da bilinen bu vitamin, gözlerin, cildin ve dişlerin sağlıklı gelişimi açısından yadsınamaz bir öneme sahiptir. Türlü meyve ve sebzelere turuncu renk veren bir pigment olan beta-karoten maddesinin içinde bulunan A vitaminin antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruma sağladığı da bilinmektedir.

A vitamini havuç, kayısı ve ciğerde yüksek miktarlarda bulunmaktadır.

D vitamini:

D vitamini kemiklerimizin kalsiyum emilimini sağlayan vitamindir. Bundan dolayı sağlam bir iskelet için yeterli D vitamini tüketimi sağlanmalıdır. D vitamini eksikliği raşitizm olarak da bilinen, kırılgan ve dayanıksız kemiklere neden olan bir hastalığa sebep verebilir. D vitamini genelde güneş ışığına maruz kalan vücutta sentezlenmektedir. Bununla beraber somon, diğer soğuk su balıkları, yoğurt ve yumurtada da önemli miktarda D vitamini bulunmaktadır.

Lif:

Anne sütünden katı mamalara geçişte genelde ihmal edilen bir besin maddesi olan lif, bebeğinizin bağırsak hareketlerinin düzende kalmasını sağlar ve kabızlığa engel olur. Genelde tüm meyve ve sebzelerde önemli miktarda bulunan lif, brokoli, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerde daha yüksek miktarlarda bulunmaktadır.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0