Gece Lambası Kullanmak Doğru Mu?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 51 Saniye
Gece Lambası Kullanmak Doğru Mu?

Bir çoğumuz geceleri korkmaması için çocuklarımızın odasında gece lambası kullanıyoruz. Fakat gece lambasının çocukların büyümesi için gerekli olan hormonun salgılanmasında olumsuz bir etkisi var.

Bu konu ile ilgili Ankara Endomer Pediatrik Endokrinoloji Merkezi Başkanı Doç.Dr. Ergun Çetinkaya’ nın şöyle bir açıklaması var;

“Çocuklarımızı büyüten büyüme hormonu gece uyurken daha fazla salgılanmaktadır. Büyüme hormonunu arttırıcı özelliği olan melatonin hormonunun salınımı engellememek için çocuklarımızın yatak odalarında gece lambalarını yakmamamız ve karanlıkta uyumalarını sağlamamız daha doğru olur.”

Melatonin hormonunu tanıyalım; Melatonin hormonu, hücreleri yeniler, bağışıklık sistemini düzenler, vücudun biyolojik ritmini ayarlar. 

Ayrıca anti-oksidan ve yaşlanmayı geciktirici özellikleri de vardır. Melatonin hormonu gece karanlıkta salgılandığı için “Karanlıklar Hormonu” olarak da adlandırılır. 

Melatonin hormonu çocukların büyümesi ve sağlıklı yaşam için oldukça gerekli bir hormondur. Gece 23:00 ile 05:00 arası saatlerinde salgılanan melatonin hormonu özellikle 02:00 ile 04:00 saatleri arasında en yüksek değerlerine ulaşır. Bu saatlerde eğer ışık açılırsa vücut melatonin üretimini durdurur. 

Doç.Dr. Çetinkaya, “Özellikle görme engelli kişilerde kanser olma riskinin diğer kişilere oranla çok daha az olmasının sebebini görme engellilerde melatonin hormonunun fazla olmasıdır” şeklinde açıklamasıyla melatonin hormonu konusunda yapılan araştırmalara da dikkat çekmiştir.

Doç. Dr. Çetinkaya melatonin hormonu ile alakalı olarak “Vücudumuzun biyolojik saati korunup, ritmi ayarlanamaz ve ‘jetlag’ diye tanımlanan, genellikle uzun süreli uçak yolculuklarından sonra görülen klinik bulgular ortaya çıkar. Bunlar; uykusuzluk, yorgunluk hissi, iştahsızlık, hazımsızlık, zihinsel ve fiziksel performans kaybı, reaksiyon zamanında uzama, hafızada azalma gibi bulgulardır.” açıklamasıyla, melatonin hormonunun yalnızca bebekler ve küçük çocuklarda değil yetişkin kişiler için de önemli olduğunu vurguluyor.

Çocukların büyümesi için en önemli faktörlerden biri uykudur ve iyi bir uyku için çocuğunuzun odasında gece lambası bulundurmamanız gerekir.

İlk Yayın Tarihi: 12 Ocak 2017 @ 19:45

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebek Banyosu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Islak, kaygan, minicik ve sık sık ağlayan yeni doğmuş bebeğini ilk defa yıkamak, anneler için korkutucu olduğu kadar heyecanlı ve özel bir andır. Bebeğin her yıkanmasında deneyim kazanılır ve endişeler azalır. Zamanla bebekler de ebeveynleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0