Bebek Uykusu Hakkında Kaçınmanız Gereken 6 Yanlış

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 21 Saniye
Bebek Uykusu Hakkında Kaçınmanız Gereken 6 Yanlış

Bebeğini gece uyutmakta veya uykuda tutmakta zorluk çeken pek çok ebeveyn bu sorunun kaynağı olarak maalesef bebeklerini görmekte. Oysa ki, bebeğinizin uyku saatleri ve süresi bebekten ziyade ebeveynlerin kontrolündedir. Durum böyle olunca, bu konuda yapılan hatalar da doğrudan bebeğinizi etkilemektedir. İşte bebeğinizin uykusu konusunda kaçınmanız gereken 6 yanlış:

Uyku rutinini atlamak

Hemen hemen hepimiz uyumadan önce sakin bir süre geçirmek isteriz. Bu süre içerisinde insanı rahatlatan banyo yapmak, kitap okumak gibi aktivitelere başvurabiliriz. Bebeğiniz de bu konuda sizinle benzer bir durumdadır. Onun da uyumadan önce birazcık rahatlamaya, onun uykuya rahatlıkla dalmasını sağlayacak ufak bir sakin zaman aralığına ihtiyacı vardır.

Bundan dolayı bebeğinizi uyutmayı düşündüğünüz saatten 1 saat kadar önce böylesi bir rutine başlayın. Bu rutin ufak bir banyo, karanlık bir odada okunan bir masal veya söylenen bir ninni gibi aktiviteleri içerebilir. Önemli olan bu rutini her gece tekrarlamanız, ve aktivitelerin sırasını değiştirmemenizdir.

Bebeğin uyku mesajlarını kaçırmak

Bebekler ve küçük çocuklar yorgun olduklarının ve uyumak istediklerinin sinyallerini çok açık ve net bir biçimde verirler. Bu sinyallerden bazıları göz ovuşturmak, esnemek, sakinleşme ve oyuncaklara ve insanlara ilginin kaybolmasıdır.  Bebeğinizin uykusunun geldiği bu süreyi, bu “pencereyi” kaçırmanız halinde, bebeğiniz vücudu uyku hormonu melatonini salgılamaya devam etmek yerine, cortisol salgılamaya başlayacak, ve bebeğiniz de bir anda çok aktif bir hale bürünecektir.

Seçiminizle eşleşen ürün bulunamadı. Lütfen daha farklı bir şekilde arama yapınız. Mağazaya Geri Dön!

Bu nedenle gün boyunca gözünüz bebeğinizin üzerinde olsun. Bebeğinizin uyku sinyallerine dikkat etmeniz halinde gün içinde ve gece benzer saatlerde uykusunun geldiğini farkedeceksiniz. Bu da uyku rutininizi başlatmak ve bebeğinizin uykusu geldiği an uyuyabilmesi için size iyi bir referans noktası olacaktır.

Uyku alışkanlıkları yaratmak

Uyku alışkanlıkları kalıbını uyku rutini ile karıştırmamak gerekir. Uyku alışkanlıkları diye tabir ettiğimiz alışkanlıklar, sürdürülebilir olmayan ve istenmeyen, ayakta sallama, beşikte sallama, omuzda uyutma gibi alışkanlıklardır. Bunun yanında uyku rutini içinde yapılan aktiviteler, bebeğinizin ilerki yıllarda da sürdürebileceği uyku öncesi banyosu vb. gibi aktivitelerdir.

Bütün gece sizi uyutmamış bir bebeğin uyuması için her yöntemi denemeniz normaldir. Fakat ayakta sallamak gibi kötü alışkanlıkları bebeğinize alıştırmanız ve buna devam etmeniz bebeğinizin rahat uyumasının önünde bir engel oluşturacaktır. Böyle alışkanlıklar bebeğinizin uykusunun o kadar önemli bir parçası olacaktır ki, bebeğiniz başka bir şekilde uyuyamaz hale gelecektir.

Bu engellerden kurtulmanın en önemli yolu bebeğinizi yatağa uyurken değil uyumadan önce, mayışmış bir halde koymaktır. Böylece bebeğiniz yatakta hem kendi kendini uyutmaya alışacak, hem de uyandığında sizden çok bir yardım görmeden uykuya geri dönebilecektir.

Bebeğinizin her yerde uyumasına izin vermek

Kimse bebeğinin uyku saatlerinin kölesi olmak istemez ama işin doğrusu şu ki, bebeğinizin arabada veya bebek arabasında biraz kestirmesi ona ihtiyacı olan uykuyu sağlamaz. Hareket halinde uyku sırasında bebeğinizin uykusu hafif olacaktır ve bebeğiniz dinlenmesini sağlayan derin bir uykuyu çekemeyecektir.

İyi uyku alışkanlıkları için bebeğinizin öğle uykularını tanıdığı ve sürekli uyuduğu bir ortamda yapmasını sağlayın. Eğer bir şekilde bebeğinizin uyku vaktinde dışarıya çıkmanız gerekiyorsa bebeğinizi de yanınıza almak yerine, onu bebeğinize göz kulak olacak bir yakınınızın gözetiminde evinizde bırakmaya çalışın.

Bir uyku düzeni yapmamak

Tutarlı olmak, bebeğinizin uykusu konusunda son derece önemlidir. Bebeğiniz gün içinde ve gece aynı saatlerde uyumak isteğindedir. Bu nedenle bebeğinizin uyku düzenini çabuk bir şekilde kurmamak veya bu düzene sadık kalmamak hem onu hem de sizi çok yoracaktır.

Örneğin, bebeğinizi bir gün 13.00 da öğle uykusuna yatırmanız, ertesi gün ise bunu 17.00 da yapmanız, bebeğinizin uyku düzenini bozacaktır. Bu da gece uyku saatlerinde değişikliğe, ve gece uyanma gibi daha büyük sorunlara yol açacaktır. Tabii ki bebeğinizi her gün aynı saatte uyutmak imkansızdır. Bebeğiniz de her uykuya yattığında aynı sürede uyumayacaktır. Fakat gün içinde bebeğinizin uyuduğu saatleri ve süreyi mümkün olduğunca benzer tutmak, bebeğinizin bir uyku düzeni sahibi olmasına yardımcı olacaktır.

“İyice bir yorulsun da gece uyanmasın” düşüncesi

İlk başta iyi bir fikir gibi gözüken bu düşünce maalesef başarısızlıkla sonuçlanmaya mahkumdur. “Geç yatsın, fazla uyusun” gibi bir düşünce maalesef bebeklerde işe yaramamaktadır. Bebeğinizin biyolojik saati, bu tür fikirlerin karşısındaki en büyük engeldir. Bu içsel saat, bebeğinizin yattığı saat farketmeksizin her gün benzer saatlerde uyanmasını sağlayacaktır. Bundan dolayı bebeğinizi geç yatırmak, veya gün içinde çok yormak, ertesi gün yorgun ve uykusuz bir bebeğiniz olmasını sağlamaktan öteye geçmeyecek bir davranış olacaktır.

Bu tür bir anlayıştan ziyade, bebeğinizi her gece 10-11 saat kadar uyumasını (gün içinde en az 2-3 saat uyumasını sağlayarak) sağlayacak bir saatte yatırın. Bebeğiniz çok erken uyanıyorsa veya gece sık sık uyanıyorsa, uyku saatini öne çekmeyi veya gün içindeki öğle uykusu süresini arttırmayı deneyin.

İlk Yayın Tarihi: 13 Şubat 2015 @ 17:12

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

1 “Bebek Uykusu Hakkında Kaçınmanız Gereken 6 Yanlış” yorumu;

Çocuğunuzun Kendi Yatağında Uyumasını Nasıl Sağlarsınız? · 28 Ağustos 2015 at 17:49

[…] Bebek Uykusu Hakkında Kaçınmanız Gereken 6 Yanlış […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0