Krup Hastalığı

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 43 Saniye
Krup Hastalığı

Kış aylarına girdiğimiz şu günlerde çocuklarda en sık rastlanan rahatsızlıklardan birisi olan krup hastalığından bahsedeceğiz bu gün. Krup neden olur, nasıl tedavi edilir, evde ne gibi önlemler alabiliriz sorularını yanıtlayacağız.

Krup hastalığı, esas olarak ses telleri ve soluk borusunun iltihaplanmasıdır. Bazen ciddi solunum sıkıntılarına yol açar. Çoğunlukla 6 aylık ila 3 yaş arasındaki çocuklarda ve özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde görülür. Bebeklerde ani başlangıçlıdır, çok kısa sürede ilerleyebilir. Soluk alıp verme ve yutkunmadaki güçlüklerden dolayı bebeğin beslenmesini olumsuz etkileyebilir.

Krup hastalığının belirtileri nelerdir?

Krup tıpkı soğuk algınlığı gibi, öksürük, burun akıntısı ve burun tıkanıklığıyla başlar. Ateş genellikle normaldir veya biraz yükselmiş olabilir. Çocukta kuru keskin ve havlamayı andıran öksürük başlar. Çocuk nefes alırken stridor adı verilen hırıltılı bir ses duyulur. Çocuğun belirtileri geceleri şiddetlenir, birkaç gece devam eder ve giderek azalır. Bazen daha şiddetli vakalarda, nefes darlığı, huzursuzluk, iştahsızlık, kalp hızının artması gibi belirtiler de görülebilir.

Krup neden olur?

Krup çoğunlukla hasta olan kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla virüsün havaya karışması ile yayılır.

Krup nasıl tedavi edilir?

Krupun özel bir tedavisi yoktur. Destekleyici tedavi yapılır ve komplikasyonların oluşmaması için yakın gözlem yapılır. Ağır olmayan vakalarda evde tedavi edilebilir.

Evde çocuğumuz için ne gibi önlemler alabiliriz?

Krupu evde tedavi edebiliriz, ancak çocuğumuzu yakından gözlememiz gerekir. Nefes darlığı, kalp ritminin artması, hırıltıların artması, beslenmede sorunlar yaşarsak doktora başvurmamız gerekir.

Çocuğu rahatlatmak için nemli ve mümkünse soğuk hava solutmak gerekir. Bunun için hava soğuksa camı açarak solumasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca buhar makineleri de yardımcı olabilir. Ve ya banyoda sıcak suyu açıp kapıları kapatarak nemli bir ortam yaratabilirsiniz. Ancak çocuğunuzu banyoda yalnız bırakmamalısınız.

Kaloriferli evlerde evdeki havanın kurumasını engellemek için buhar makinelerinden veya bir kabın içine koyduğunuz sudan faydalanabilirsiniz.

Çocuğunuzun bol sıvı tükettiğinden emin olmalısınız. Sıvı içerek hem öksürük nöbetleri azalır hem de vücudunun susuz kalmasını engellemiş olursunuz.

Virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için bu hastalıkta antibiyotikler işe yaramaz. Doktorunuz tavsiye etmediği sürece antibiyotik kullanmamalısınız.

Ağlamak solunum yollarındaki ödemi arttırır ve solunum sıkıntısına yol açar. Bu yüzden mümkünse çocuğunuzu sakin tutmalısınız.

Yatarken çocuğun başını yüksek tutmak daha rahat nefes alıp vermesine yardımcı olur.

Evde sigara içmemeye özen göstermelisiniz. Yalnızca krup hastalığı esnasında değil çocuğunuzu her zaman sigara içilen ortamlardan uzak tutmalısınız.

Ayrıca soğuk algınlığı olan kişilerle temastan kaçınmanız da hastalığın oluşmadan engellenmesine yardımcı olur. Hastalığı tedavi etmekten daha kolay olan şey hastalıktan korunmaktır.

Prematüre bebeklerde ve astım hastalarında hastalık daha ağır gerçekleşeceğinden hastanede tedavi edilmelidirler.

Krup hastalığı tekrarlar mı?

Krup hastalığına sebep olan çok sayıda virüs vardır. Bu yüzden hastalık tekrarlayabilir. Ancak bir çocuk sürekli olarak krup oluyorsa bu durumda reflü veya alerjiden kaynaklanan problemlerin olup olmadığı araştırılmalıdır.

Ne zaman doktora başvurulmalıdır?

Çocuk 6 aydan küçükse,
Ateş yükselmişse,
Normalden daha hızlı ve gürültülü nefes alıyorsa,
Uykuya eğilimi varsa,
Az tuvalete çıkma, ağız kuruluğu, ağlarken göz yaşı gelmemesi gibi vüudun su kaybettiğini gösteren belirtiler varsa vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Krup çoğunlukla bir hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak bazı durumlarda çocuğun hastaneye yatması gerekebilir. Hastanede çocuğa oksijen ve sıvı desteği verilerek oluşabilecek komplikasyonlar gözlenir. Bu nedenle yukarıdaki belirtilerden bir yada bir kaçını çocuğunuzda gözlemliyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

İlk Yayın Tarihi: 23 Ekim 2016 @ 17:34

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda79.90 TL 29.90 TL
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1