İştahsızlığın Sebebi Siz Olabilir Misiniz?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 42 Saniye
İştahsızlığın Sebebi Siz Olabilir Misiniz?

Yapılan araştırmalara göre, bebeklerde görülen iştahsızlığın bir sebebi de, annelerinin yaşadığı kaygı. Anneler bebeklerinin yeteri kadar beslenmediğini düşündüğünde hissettikleri kaygıyı bebekleri de etkiliyor. Bu kaygı anne ile bebeği arasındaki bağı kırıyor ve bebekte iştahsızlığa sebep oluyor.

Bebeğiniz iştahsızsa ve hiçbir sorun bulunamamışsa, sorunun annenin yaşadığı kaygıdan kaynaklanabileceğini göz önüne almalı ve sorunun çözülebilmesi için ilk olarak annenin bu duygularını aşması gerektiğini unutmamalısınız.

Çocuklarda çeşitli sebeplerden dolayı iştahsızlık olabilir. Bunlar;

Tatil,

Hava değişimi,

Ev değişikliği,

Evden uzaklaşma,

Anne ya da babadan ayrılma,

İştahsızlık bir hastalığın belirtisi olabilir mi?

Bebeklerde ve çocuklarda iştahsızlık sorununun zaman zaman görülmesi normaldir. Fakat bazı durumlarda bir hastalığın belirtisi de olabilir. 3 haftadan az süren iştahsızlık problemleri bahsettiğimiz gibi ev değişikliği, ayrılık kaygısı, tatil vb. sebeplerle olabilirken, eğer iştahsızlık bir aydan fazla sürüyorsa altında yatan başla bir problem olur olmadığı araştırılmalıdır.

Çocuklarda görülen iştahsızlığın bir aydan uzun sürmesi durumunda aşağıdaki hastalıkların belirtisi olabilir;

Bağırsak parazitleri

Vitamin eksikliği

Anemi

Enfeksiyon hastalıkları

Hipotiroidi

Konjenital kalp hastalıkları

Bu yüzden bebeğinizde uzun süreli iştahsızlık problemi varsa vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Bebeklerin büyüme hızına göre iştahları değişebilir.

Bebeklerin büyüme ve gelişme hızı yaşına göre farklılık gösterir. Bebekler bazı dönemlerde daha hızlı büyürken, bazı dönemlerinde büyüme hızı azalır. Büyüme hızının yavaş olduğu dönemlerde iştahın azalması normal karşılanır. Örneğin bebekler ilk 1 yıl oldukça hızlı büyürler ve bu yüzden iştahsızlık sorunu olmaz. Ancak ilk yıl iştah sorunu yaşamayan ebeveynler için bebeğin 2. yılında büyümesinin yavaşlaması sonucu daha az yiyiyor olması, iştahsızlık olarak görülür ve doğal olarak endişe vericidir. Aslında bu kaygılanacak bir durum değildir.

Diş çıkarma dönemlerinde de çocuklarda iştahsızlık görülmesi normal kabul edilir. Çocuk için diş çıkarmak zor bir dönemdir. Keyfi olmaz. Bu dönemde beslenmesinin düzensiz olması, azalması normaldir.

Ayrıca ek gıdaya başlayan bebeklerde yaşanan alerjik reaksiyonlar da bebeklerde iştahsızlığa sebep olabilir. Eğer böyle bir durum varsa bir uzmandan yardım alınmalıdır.

İştahsızlık problemlerinin önüne geçmek için aşağıdaki tavsiyelerimizi uygulayabilirsiniz;

Mümkün olduğunca şeker, bisküvi, abur cubur gibi besinlerden uzak tutmaya çalışın. Abur cubur istediği zaman çocuğunuza daha faydalı ve sevebileceği seçenekler sunmaya çalışın. Örneğin, sütlaç, muhallebi tatlılar hazırlayabilir ya da dondurma verebilirsiniz.

Yiyecekleri çocuğunuzun rahatça yiyebileceği şekilde hazırlayabilirsiniz. Örneğin kocaman bir dilim börek vermek yerine, onu küçük parçalara bölebilir ve kendisinin yemesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz kendi başına yediği zaman yemek yemek daha zevkli gelebilir. Ya da salatalık, havuç gibi sebzeleri elinde rahatça tutup yiyebileceği porsiyonlar halinde hazırlayabilirsiniz.

Çocuğu yaşıtlarıyla birlikte yiyebileceği ortamlarda bulundurmak da iyi bir çözümdür. Yalnızca iştahsızlık sorunu için değil, çocuk sevmediği besinleri dahi yaşıtı çocuklar yerken gördüğünde ilgi duyabilir.

Çocuğu yemesi için zorlamak maalesef pek çok ebeveynin düştüğü bir hata. Endişeleriniz nedeniyle çocuğu yemek için zorlamanız ve ödülle teşvik etmeye çalışmanız anlaşılabilir ve tüm yetişkinlerin hak verdiği bir durum olsa da, bu yalnızca çocuğun yemek probleminin kemikleşmesine sebep olur.

Atıştırmalık öğünleri mümkün olduğunca hafif tutarak çocuğun ana öğünü istemesini sağlayabilirsiniz. Örneğin sebze veya meyve gibi ya da dondurma gibi hafif yiyecekleri seçebilirsiniz.

Yemek yemeyi tüm ailenin bir araya toplandığı televizyon gibi dikkat dağıtıcı öğeler yerine sohbet ve neşeyle geçen bir sürece çevirmeye çalışın.

Çocuk ister elleriyle isterse çatalla yesin, bırakın kendi karar versin. Ayrıca döküp saçmasına tepki göstermeniz de yemek yemeyi reddetmesine sebep olabilir.

İlk Yayın Tarihi: 11 Temmuz 2017 @ 23:41

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
-
+
Saklambaç Kitabı - Uzayda79.90 TL 29.90 TL
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
1,325.40 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
1325.40TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
46