Evcil Hayvanlarımız Ve Çocuklarımız

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 53 Saniye
Evcil Hayvanlarımız Ve Çocuklarımız

Bir çoğumuzun yaşamını paylaştığı, koşulsuz sevgi, sadakat ve mutluluk kaynağı evcil dostlarımız, çocukların gelişiminde de önemli bir rol oynar.
Evinizde evcil hayvan varken yeni bir bebek bekliyor olabilirsiniz, ya da yeni doğan bir bebeğiniz varken evcil hayvan edinmek isteyebilirsiniz. Peki, evcil hayvanlar ve çocuklar hakkında nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek ve yanlış bildiklerinizi düzeltmek ister misiniz?


Evcil Hayvanların Bebeklere Zararı Var mı?

Tüylerinin dökülme ihtimali veya çocuklarında astıma sebep olabileceği düşünceleriyle bazı ebeveynler evlerine evcil hayvan alma fikrine sıcak bakmıyorlar. Yapılan araştırmalara göre aşıları tam ve rutin bakımı yapılan evcil hayvanların çocuklarımıza hiçbir zararı yoktur. Hatta aksine araştırmalar evcil hayvanların çocukların bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, astım gibi alerjik hastalıklardan koruduğunu söylüyor.

Yenidoğan Bebekler ve Evcil Hayvan İlişkisi

Köpekler, kediler, kuşlar ve balıklar en çok tercih edilen evcil hayvanlardır. Bu hayvanların neredeyse tüm türlerinin, insanoğlunun savunmasız ve hassas bebeklerine karşı ekstra bir hassasiyet ile yaklaştıkları tüm dünyaca bilinmektedir. Tabi ki burada bazı saldırgan türleri ve sokak hayvanlarını hariç tutmak gerekir.

Kedi Tüyü Kist Yapar mı?

Kedi, köpek ya da kuş tüyünün vücutta kist yaptığına dair yaygın ve yanlış bir inanış vardır. Kedi ya da köpek tüyü kesinlikle insan vücudunda kist yapmaz, tüy üzerinde bulunması olası olan parazitler bu kistlere sebep olur. Bu nedenle düzenli parazit aşıları ve bakımı yapılan bir evcil hayvanın, bebeğinizde ya da sizde kist yapma ihtimali yoktur. Pazardan aldığınız marul, domates gibi bitkilerin yıkanmadan yenmesi durumunda, bu tür kistlerin oluşma ihtimali daha yüksektir.


Evcil Hayvanlar ve Çocuklar Aynı Ortamdayken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Evinizde beslediğiniz ve saldırgan davranışlar sergilemeyen bir hayvan ile birlikte bebeğinizin iyi geçinme ihtimali çok yüksektir. Ancak bir misafirlikte ya da sokakta bebeğiniz bir hayvan ile karşılaşırsa, nasıl bir tutum sergilemeniz gerektiğini de önceden düşünmelisiniz.
Bu nedenle, bebeğiniz ile aynı ortamda bulunan evcil hayvanın davranışları hakkında önceden bilgi sahibi olmanız gereklidir ve en azından 1 yaşına kadar birlikteliklerini kontrol altında tutmanız gerekmektedir. Yani onları baş başa bırakmamanız, hem evcil hayvanın hem de bebeğinizin sağlığı için önemlidir.
Evcil hayvanınızın bebeğinize zarar verebileceği düşüncesinin yanında, henüz onun bir canlı olduğunu kavrayamayacak kadar küçük bir bebek de, evcil bir hayvana (en basitinden bir kedinin ya da kuşun kuyruğunu çekerek, veya bir balığı kavanozundan çıkartarak) zarar verebilir.

Tüm bunların yanında, hayvan korkusu olan ebeveynlerin, bu korkularını bebeklerine taşımaması da önemlidir. Güvenebileceğiniz bir evcil hayvandan bebeğiniz mahrum bırakmamanız, çocuğunuzun ruh sağlığı için daha olumlu olacaktır.

Yenidoğan Bebeklerin ve Çocukların, Evcil Hayvanlar ile Birlikte Büyümesinin Olumlu Yanları Nelerdir?

Hayvanlar çocukların dil gelişimini destekler. Çocuklar hayvanlar hakkında konuşmaya bayılırlar. Ebeveynlerine, arkadaşlarına, akrabalarınla birlikte neler yaptıklarını, onu nasıl beslediklerini tüm gün anlatabilirler.

Nasıl ki oyuncak ayısı onun en yakın arkadaşı, bazen sırdaşı oluyorsa, evcil dostu da çocuğunuzun en yakın arkadaşı olabilir ve onunla konuşarak dil gelişimini sağlayabilir.

Hayvanlar çocukların kendilerini ifade etmelerine katkıda bulunurlar. Çocuk evcil hayvanı vasıtası ile, sosyalleşme denemeleri yapabilir. Onunla konuşmak, onun beslenmesini sağlamak, oyunlar oynamak, mutluluğunu, sevincini, öfkesini ona anlatmak çocuğunuzun kendini ifade etmesine yardımcı olacaktır.

Hayvanlar doğum, ölüm gibi kavramları anlamasına yardımcı olurlar. Küçük çocuklar için doğum ve ölüm gibi kavramlar oldukça trajiktir. Fakat doğum ve ya ölüm kavramlarını, ilk kez evdeki balık ile deneyimleyen çocuk için bu bilgi doğum ve ölüm kavramlarına uyum sağlamasını kolaylaştırır. Balığı öldüğünde ona bir tören düzenlemek ve ardından yeni bir balık almak çocuğun ölüm kavramına alışmasına ve yaşamın devam ettiğini öğrenmesine yardımcı olur.

Evcil hayvanlar çocukların sorumluluk duyguları güçlendirir. Hayvanlar, ihtiyaçları için kendisine bakım veren bir kişiye gereksinim duyarlar. Örneğin köpeklerin gezdirilmesi, temizliği veya beslenmesi için ona yardımcı olan çocuk, karşılığında köpeğinden bol miktarda sevgi alır. Ayrıca köpeğin sorumluluklarından bazılarını üstlenen bir çocuk, onu sahiplenir ve bağlılık duygusunu öğrenir.

Çocukların hayvanlara olan ilgisi desteklenmeli ve asla korkutulmamalıdır. Anne babalar eğer hayvanlardan korkuyorsa, bu korkuyu belki farkına varmadan çocuklarına empoze edebilirler. Bu çocuğun ileriki yıllarında hayvanlardan korkmasına, fobisi olmasına sebep olabilir.

Bir canlının, yani evcil hayvanının kendisine ihtiyacı olduğunu bilmek çocuğunuzun kendine güvenini pekiştirir. Özgüveni yüksek birey olmasında yardımcı olur.

Çocuğunuz evcil hayvanı ile insan ilişkilerinin temelini oluşturan sevmeyi, vermeyi, yardımlaşmayı, empati kurmayı öğrenir.
Evcil hayvanlar çocukların fiziksel gelişimine katkıda bulunurlar. Çocuklar evcil hayvanları ile oynamaya bayılırlar. Henüz emeklemeyi öğrenmemiş çocuğunuz kedi veya köpeğine ulaşabilmek için emeklemeyi ve ileride yürümeyi daha kolay öğrenebilir.

Evcil hayvanlar çocuğunuzun hırçın davranışlarının önüne geçer. Evcil hayvanların stresimizi aldığını, bizi sakinleştirdiğini ve huzur verdiğini biliyoruz. Bizler gibi küçük çocuklarımız için de evcil hayvanlar bir nevi sakinleştirici etkisi gösterirler.

Evcil hayvanlar çocuğunuzun benmerkezci olmasını engellerler. Çocuğunuzun bir hayvanı sevmesi, beslemesi, onu önemsemesi, ona zarar vermek istememesi, onun iyiliğini düşünmesi sadece hayvanlarla olan ilişkisini olumlu yapmakla kalmaz, başkalarının varlığının da kendisininki kadar değerli olduğunu hatırlatır. Özellikle köpek gibi sadık canlılar besleyen çocuklar, sevgi ve ilgi verdikçe karşılığında köpeklerinin ona nasıl fazlasıyla karşılık verdiğini deneyimlerler. Böylece sevginin erdemini öğrenirler.

Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta daha var. Çocuklarımızın evcil hayvanları oyuncak gibi görmelerini önlemeliyiz. Çocuğunuz herhangi bir evcil hayvanı istediğinde düşünüp taşınmadan, alması gereken sorumluluklardan bahsetmeden gidip o hayvanı satın almanız, çocuğunuzun gözünde o hayvanı oyuncak ayısı ile bir tutar. Evcil hayvanın nesneleştirildiği bu ilişki tam tersi sonuçlar doğurur. Çocuk, hayvanı istediği zaman atabileceğini düşünür. Bu durum hem çocuğunuzun gelişimi için yapmak istediğinizin tam tersini doğurur, hem de aldığınız canlının geleceğini mahvedebilir. Oysa sağlıklı bir çocuk-hayvan ilişkisinde, çocuk kendisi gibi olmayan ama yine de canlı olan bir varlığın sorumluluğunu almalıdır.

Belki bir evcil hayvan sahiplenmek için yeterli imkana veya bakımını yapmak için zamana sahip olmayabilirsiniz. Yine de çocuğunuzla birlikte mahallenizdeki kedileri ve köpekleri kontrollü bir şekilde beslemek, kuşlara ekmek vermek gibi aktiviteler yaparak ve bunları rutin haline getirerek, çocuğunuzun sorumluluk sahibi, çevresindekilere karşı duyarlı bir birey olmasına yardımcı olabilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 4 Ekim 2017 @ 15:35

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0