Erken Müdahale Nedir, Nasıl ve Kimler Tarafından Uygulanır?

Yazar: Özgür Konuk Özel Eğitim Öğretmeni -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 32 Saniye
Erken Müdahale Nedir, Nasıl ve Kimler Tarafından Uygulanır?

Bu makalemizde, yazarlarımızdan Özel Eğitim Öğretmeni Özgür Konuk’un kaleme aldığı ve Erken müdahale nedir, Erken müdahale kimler tarafından uygulanmalıdır, Erken müdahale nasıl uygulanır, Erken müdahale kimlere uygulanmalıdır, Erken müdahale yöntemleri nelerdir, Türkiye’de uygulanan erken müdahale programları nelerdir, Özel eğitim erken müdahale programları nelerdir, Türkiye’de kullanılan erken müdahale programları hangileridir, Özel Eğitimde erken müdahale Nedir gibi sorulara cevap bulacaksınız.

Keyifli okumalar…


Erken Müdahale Nedir?

Erken müdahale; bireyin yaşıtlarından beklenen gelişim düzeyinden daha farklı bir gelişim göstererek risk grubunda olan, 0-3 yaşlarındaki çocuklara ve ailelerine yönelik geliştirilen, çocukların gelişimlerini yaşıtlarının gelişim düzeyine çıkarmak için birçok disiplinin, multidisipiner bir yaklaşım içinde katkı sağladığı programları ifade etmektedir.


Erken Müdahale Kimler Tarafından, Kimlere Uygulanmalıdır?

0-3 yaşta farklı gelişim göstermesi ön görülen çocuklara, standart testler üzerinden; iletişim, dil, bilişsel, sosyal, duygusal, hareket ve motor gelişimlerinin belirlenmesi, içinde bulunulan yaşa göre gelişim profilinin nasıl seyrettiğinin saptanması, ailelere, gerek çocuk üzerinden gerekse de anne-baba rolleri üzerinden ihtiyaç duyulan eğitsel, davranışsal ve psikolojik desteğin, Özel Eğitim Öğretmeni, Çocuk Gelişim Uzmanı, Psikolog, Fizyoterapist, Konuşma Terapisti gibi mesleklerin multidisipliner yaklaşımla oluşturduğu programlarla sağlanması gerekmektedir.

Erken müdahale uygulamaları, çocuğun sadece gelişim alanlarını değerlendirilmemeli, farklı disiplinlerdeki uzmanların ve bu alanların birbirleriyle olan ilişkisini ortaya koyacak şekilde yürütülmelidir.


Erken Müdahale Nasıl Uygulanır, Yöntemleri Nelerdir?

Erken Müdahale Uygulamaları farklı yöntemlerle yapılabilir bu yöntemleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Anne-Çocuk Oyun Eğitimi;

Bebek, çocuk ve ailelerin aldıkları eğitsel desteğin ev ortamında da desteklenebilmesi adına düzenlenen bir eğitim türüdür. Oyun nasıl oynanmalıdır, nelere dikkat edilmelidir, oyunlarda hedefler nasıl belirlenir, oyuncaklar seçilirken nelere dikkat edilmelidir, oyuncakların kullanımı nasıl olmalıdır gibi başlıklar üzerinden gerçekleştirilebilir.
Özel eğitimci, çocuk gelişim uzmanı, psikolog ve fizyoterapistler tarafından verilebilir.

  • Ev ortamı düzenleme programları;

Bebeğin günlük yaşam aktivitelerini ev ortamında düzenleme; Bebek ve çocuklar için hazırlanan eğitim programlarının uygulanma aşamasında daha bütünsel bir yaklaşımla uygulanabilmesi için yapılan uygulamalardır. Desteklenme ihtiyacı olan bebeklerde/çocuklarda çok tekrar ve pratik yapmak kritik önem taşır.
Çocuğun doğal ortamında; evde düzenleme yapmak bebeğe/çocuğa tüm gün boyunca doğru uyaranların verilmesini sağlar. Aile bu uygulamalarda eğitsel sürece çok daha kolay dâhil olarak, edinilen bilgi ve davranışın genellemesi aşamasında katkı sağlamış olur.
Bu uygulamalar Özel Eğitimci, çocuk gelişim uzmanı ve fizyoterapistler üzerinden yönlendirilerek geliştirilebilir.

  • Uzun Süreli Takip;

Bebeklerin ve ailelerin ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenen özel eğitim, fizyoterapi ve psikoloji anlamında verilen hizmetin yeni hedefler koyularak uzun bir zaman diliminde devam etmesi durumudur. Bebekler ve aileler bu süreçte gelişimsel olarak nereden başladıkları, hangi destekleri aldıkları ve bu alınan destek sonucunda hangi noktada olduklarını görebilmek adına etkili bir hizmet türüdür.
Özel eğitimci, Fizyoterapist, Çocuk gelişim uzmanı tarafından verilebilir.


Bu yazı oluşturulurken aşağıdaki kaynaklardan yararlanılmıştır.
i) Özyürek, A., Sezgin, E. (Edt.) (2019), Çocukluk Döneminde Erken Müdahale, Nobel Yay.
ii) Kahraman, G., Ceylan, Ş., Yıldız Bıçakcı, M., (Çev. Edt) (2017) Her Gün Erken Müdahale, Nobel Yay.
iii) Aytekin, Ç., Bayhan, P.(2015), Erken Müdahale Uygulama Basamakları, H.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi Cilt:2, Sayı:2, 2015

İlk Yayın Tarihi: 28 Temmuz 2020 @ 14:28

Özgür Konuk Özel Eğitim Öğretmeni

Yazar: Özgür Konuk Özel Eğitim Öğretmeni

2009 yılında Marmara Üniversitesi Özel Eğitim Bölümünden mezun olmuştur.

Mesleğinin ilk 4 yılında Özel Eğitim Öğretmeni olarak çalıştı. Devlette çalıştığı 4 yıl boyunca milli eğitim bakanlığına bağlı okullarda çalışan sınıf öğretmenlerine kaynaştırma/bütünleştirme eğitimleri verdi.

Sonrasında iş hayatına Türkiye Spastik Çocuklar Vakfında devam etti. Vakıf bünyesinde bulunan rehabilitasyon merkezinde eğitim zümre başkanlığı, Aile Danışma Merkezi Gelişim Danışmanlığı birim yetkilisi ve TSÇV Metin Sabancı Özel Eğitim Okullarında Müdür Yardımcısı olarak çalıştı.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfının ve çeşitli kurumların düzenlediği Uzman ve Aile Toplantılarında Erken Çocuklukta Özel Eğitim, Farklı Gelişen Çocuklarda Oyun ve Oyuncak Kullanımına dair eğitimler düzenledi.

Sonrasında meslek yaşamına Adana’da devam eden Özgür Konuk; Yeni Sihirli Eller Rehabilitasyon Merkezinde Eğitim Koordinatörü olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0