Çocuğunuz İçin Ayrı Yemek Pişiriyor Musunuz?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 20 Saniye
Çocuğunuz İçin Ayrı Yemek Pişiriyor Musunuz?

Bütün ebeveynlerin ortak sorunu çocuklarının yemek yememesi. Çocuklarının yeteri kadar yemek yemediğini, iyi beslenemediğini düşünen ebeveynler bir çok yol denedikten sonra soluğu doktorda alıyor ve sonuç olarak doktor yalnızca, ‘Çocuğunuzun gelişiminde bir problem yok, değerleri normal. Yemek yememesi için zorlamayın, acıkınca yiyecek. Bu geçici bir dönem.’ cevabını alıyor.

Elbette bu yanıt biz anne ve babaları tatmin etmiyor ve doktorun söylediklerini kulak arkası yaparak çocuğumuzu yemek yemesi için zorluyor, farklı yemekler deniyor ve hatta en azından sevdiklerini yesin diyerek ona özel yemekler pişiriyoruz. 

Sorun da burada başlıyor! Çocuğunuzun otizm, glüten intoleransı vb. özel sağlık problemleri olmadığı sürece, ona özel yemekler hazırlamamalısınız. Evde o gün ne pişiyorsa, çocuğunuz da o yemekten yemeli.

Çocuğunuzun yanında çok yemesi ya da az yemesi hakkında yorumlar yapmamalısınız. Nasıl ki kötü davranışlarını söylediğimizde çocuk o davranışı devam ettiriyor ve iyi davranışlarını söylediğimizde çocuk da iyi olmaya çabalıyorsa, yemek konusunda da az yediğini söyledikçe çocuk az yemeye devam edecektir

Çocuğunuzun yemek yemenin zamanı geldiğinde veya acıkıldığında ailece oturulup yenildiğini öğrenmesi gerekir. Yani canının yemek istememesi, yalnızca televizyon karşısında yemeyi kabul etmesi, başka bir yemek yemeyi istemesi gibi isteklerinin kabul edilmeyeceğini öğrenmelidir.

Ülkemiz yemek kültürü, çeşitliliği zengin bir ülkedir. Amerika gibi obezite oranının yüksek olduğu, fast food ürünlerinin sıklıkla tüketildiği ülkelerde çocuklar için özen göstererek ayrı yemek pişirilmesi gerekebilir. Ancak ülkemizde evde tencerede pişen yemekler çok çeşitli ve sağlıklıdır. Önemli olan yemeğin yağ ve tuz oranının düzgün olması ve çocuğun yemesi gereken porsiyonu yemesidir. 

Unutulmaması gereken bir diğer konu da yasaklardır! Çocuklara her hangi bir konuda bir şeyi yasakladığınız zaman o şey daha tatlı gelir. Aynı şey yemekler için de geçerlidir. Örneğin çocuğunuza dondurma veya şeker, çikolata gibi besinleri tamamen yasaklamanız yalnızca bu besinlerin cazibesini arttırır. Tabi ki önüne koyun, istediği kadar yiyebilir demek değil bu. Fakat tamamen yasaklayarak sadece belirli bir zamana kadar bu kuralı uygulayabilirsiniz. Yani çocuk okula başladığı zaman ya da birisi teklif ettiği zaman bu yiyecekleri fazlasıyla yemeye başlar.

Çocuğunuz her şeyden yemeli fakat kararında yemeli. Unutmayın yemek yemek yaşamak için gerekli olan içgüdüsel bir davranıştır. Çocuklar acıktıkları zaman yemek yerler. Yemek saatlerinizi mümkün olduğunca aynı saatlerde yaparak çocuğunuzun yemek rutinini oluşturabilir, her gün yaklaşık aynı saatlerde acıkmasını sağlayabilirsiniz. Fakat yemek saatinde acıkmadığı için birkaç saat sonra tekrar deneyerek yedirmeyi başarsanız bile bir daha ki öğünde çocuğunuz yine acıkmamış olur. Yemek, belirli saatler içerisinde yenmeli ve eğer yeteri kadar yenmemişse bir sonraki öğün beklenmelidir. (Tabi ki bazı durumlarda öğün saatlerinin sarkması doğaldır, bir sonraki öğün de bir önceki öğünün saatine göre esnetilebilir.)

İlk Yayın Tarihi: 10 Nisan 2017 @ 02:48

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0