Elektronik Cihazların Işınlarının Çocuklara Zararları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 5 Saniye
Elektronik Cihazların Işınlarının Çocuklara Zararları

Pediatrics dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, çocukların ekran başında zaman geçirmeleri uyku düzeni bozukluklarına sebep olmaktadır. Beyinler, gözleri ve gözleri hala gelişmekte olan çocuklar, elektronik cihazların ışınlarına karşı savunmasızlar.

Colorado Boulder Üniversitesi İntegratif Fizyoloji Bölümünden Doçent Monique LeBourgeois ve arkadaşları, elektronik medya cihazlarını fazla kullanan çocukların ve gençlerin uyku bozukluğuna yakalanma olasılıklarının bu cihazları kullanmayan yaşıtlarından daha yüksek olduğunu belirtmektedir.

LeBourgeois ile ekibinin, 5 ile 17 yaş arasındaki çocuklar üzerinde yaptığı araştırmada, ekran başında fazla zaman geçirmenin uyku kalitesini düşürdüğü, yatma saatini geciktirdiği ve uyku saatini kısalttığı sonucu açığa çıkmıştır.

Çocukların gözleri tam olarak gelişmediği için, ışığın etkilerine karşı yetişkinlerden daha savunmasızdır. Uykuyu getiren melatonin hormonu akşam saatlerinde retinaya ışık geldiğinde baskı altına alınır. Bu da uykuyu geciktirir ve vücut saatini geriye atar. Ayrıca gençlerin göz bebekleri yetişkinlere göre daha büyük ve göz lensleri daha saydam olduğu için, ışığa karşı yetişkinlerden daha duyarlıdırlar.

Yapılan bir araştırmaya göre, yetişkinler ve okul çağındaki çocuklar aynı miktarda ışığa maruz kaldığında, çocukların melatonin seviyesindeki düşüşün yetişkinlerin iki katı olduğu tespit edilmiştir.

Kısa dalga boylu ‘mavi ışık’ elektronik cihazlarda sık sık kullanılmaktadır. Mavi ışık, melatonini bastıran önemli faktörlerden birisidir. Bu yüzden yatmadan önce mavi ışığa maruz kalan çocukların uyku kalitesinde düşüş yaşanır. Ayrıca odasında telefon ve bilgisayar bulunan çocukların da uykusuzluk çekme ihtimali daha fazladır.

Araştırmalara göre, gençlerin %75’inden fazlasının yatak odasında telefon bulunmaktadır. Çocukların %60’ı yatmadan önce telefonları ile oynuyor ve bu çocukların %45’i ise, telefonlarını alarm olarak kullanıyorlar.
Commonsense Media’nın yakın tarihli bir raporuna göre küçük çocuklarda mobil medya cihazlarının kullanımı, 2011 yılından bu yana üç katına çıkmıştır.

LeBourgeois, okul öncesi dönemin çocukların gelişimi için çok önemli bir dönem olduğunu ve bu dönemde dijital medya kullanımının giderek arttığını ve bunun etkileri hakkında hala bilemediğimiz bir çok şey olduğunu belirtmektedir.

LeBourgeois, şu önerilerde bulunmaktadır;

Evdeki tüm elektronik cihazları yatmadan önce kapatın ve uzak bir yerde şarj edin.
Uyku vaktine 1 saat kala çocukların medya kullanımını kısıtlayın.
Küçük çocukların odalarından, televizyon, tablet, bilgisayar, cep telefonu gibi tüm elektronik medya araçlarını kaldırın.

 

Kaynak:www.tzv.org.tr

İlk Yayın Tarihi: 11 Nisan 2018 @ 17:51

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda29.90 TL 23.92 TL
-
+
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
2,216.72 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
2216.72TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
77