Düz Kafa Sendromu

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 25 Saniye
Düz Kafa Sendromu

Bebeklerinde kafa bozukluğu olan aileler haklı olarak, bu durumun kalıcı olup olmadığından, beyin gelişimini etkileme ihtimalinden korkarlar. Her dört bebekten birinde kafa düzleşmesi ve şekil bozukluğu bulunmaktadır. Bu bozukluğun birkaç farklı sebebi vardır.

Düz Kafa Sendromu Sebepleri

Daha doğumdan önce bebeğin annesinin karnındaki pozisyonu başının belirli bölümlerinde şekil bozukluklarına sebep olabilir.

Doğum esnasında doğum kanalından geçiş sırasında meydana gelen baskıdan dolayı da şekil bozukluğu oluşabilir.

Bebeğin yatış pozisyonu da şekil bozukluğuna sebep olabilir. 20 yıldır Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin yanlış yatırılmasından kaynaklı ani bebek ölümlerinin engellenmesi için, bebeklerin sırt üstü yatırılmasını önermektedir. Ancak sürekli aynı pozisyonda yatan bebeklerde de kafada şekil bozuklukları meydana gelmektedir. Ayrıca, erken doğan, prematüre bebeklerin küvezde kalma süresince sürekli aynı pozisyonda yatmaları da kafa düzleşmesine sebep olur.

Düz Kafa Sendromu Çeşitleri

Plagiyosefali (Plagiocephaly)

Bebeğin kafasının arka kısmında meydana gelen asimetrik şekil bozukluğuna verilen isimdir. Yunanca’da “Eğik baş” anlamına gelir. Yukarıdan bakıldığında baş bir paralelkenara benzer. Ayrıca yukarıdan bakıldığında kulağın birisi diğerinden daha fazla gözükür. Bu şekil bozukluğu bebeğin yüzüne de yansıyabilir.

Brakisefali (Brachycephaly)

Bebeğin kafasının arkasının düzleşmesi şeklinde meydana gelen şekil bozukluğudur.

Bu daha çok bebeğin sırt üstü yatırılmasından kaynaklanan bir şekil bozukluğudur. 1992 yılından beri, bebeklerin sırt üstü yatırılmasıyla ani bebek ölümleri %40 oranında azalmışken, düz kafa sendromu görülen bebeklerin oranı belirgin şekilde artmıştır. Ancak kafadaki şekil bozukluğu düzelebilir bir sorun olduğu için bebekler sırt üstü yatırılmaya devam edilmelidir.

Düz Kafa Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

Bebeğinizin doktoru röntgene gerek kalmadan bu tanıyı fiziksel muayene ile koyabilir. Doktorunuz bebeğinizin baş şeklini not ederek zamanla düzelme olup olmadığını da gözlemleyecektir.

Düz Kafa Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Aslında bebekler için tasarlanmış kasklar bulunmaktadır. Ancak görüntüsü sebebiyle hem ebeveynlere hem de bebeğe sıkıntı verir. Doktorunuzun önerisi ile bu ürünlerden kullanmanız gerekebilir.

En uygun tedavi ise, bebeğinizi sırt üstü yatarken zaman zaman başının konumunu değiştirmeye çalışmaktır.

Bebeğiniz başını çevirebilir duruma geldiğinde, ilgisini çekebilecek oyuncak ve nesneleri farklı yerlere koyabilirsiniz. Böylece başını o yöne çevirerek farklı pozisyonlarda yatmış olur. Ayrıca bebekler ebeveynlerinin geldiği yön olan kapı tarafına doğru başlarını çevirerek uyurlar çoğunlukla. Yatağın konumunu değiştirerek de başını farklı yönlere çevirmesini sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizin uyanık olduğu zamanlarda ise, yüz üstü pozisyonda yeterince vakit geçirmesini sağlamalısınız.

Ancak, eğer baştaki şekil bozukluğunun sebebi boyun kaslarının kısalığı (tortikollis) ise, fizik tedavi ve evde egzersiz gerekir. Bu egzersizler kolay gibi gözükürler ama doğru şekilde yapılması çok önemlidir.

Bu düzelme dönemi 6 ay kadar sürebilir. Tedaviye erken başlamak önemlidir, 1 yaşından sonra geç kalma söz konusu olur.

İlk Yayın Tarihi: 26 Ağustos 2016 @ 14:52

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1