Bebeklerde 5 Duyunun Önemi

Yazar: Çocuk Glş. Uzm. ve Aile Dnş. Emine Ergün -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 41 Saniye
Bebeklerde 5 Duyunun Önemi

Bebekler dünyaya geldiklerinde muhteşem bir vücut sistemi ile gelirler. Ana rahminde geçirilen 9 aydan sonra, dış dünyaya alışmak her ne kadar zor olsa da, bu zorluğun üstesinden anne babalarının da desteği ile gelirler.Dünyaya alışma evresi ile dünyayı tanıma evresi iç içedir. Önce kendi vücudunu tanımaya başlayan bebek, büyüdükçe duyularını da kullanarak çevreyi tanımaya başlar. Bunun için ilk olarak ağzını kullanır. Anne babaların çoklukla şikayet ettikleri “Her şeyi ağzına alıyor” cümlesinin altında aslında bebeğin tanıma, tanımlama isteği vardır.

Ağız yolu ile nesneleri tanımaya başlayan bebek için bu süreç bir süre daha devam eder. Bu süreçte anne babalar bebek ağzına yeni bir nesne götürdüğünde panikle ve kaygıyla onu ağzından çekip, bebeğe kızmak yerine, sakince ağzındaki nesneyi çıkarıp, nesne ile ilgili tanımlama yapmalıdır. Örneğin boş bir bardağı ağzına sokmaya çalışan bebek için bardak yavaşça ağzından çıkarılmalı ve “Bunun adı bardak, bununla su içilir” şeklinde bir tanımlama yapılması, daha sonra boş bardaktan su içer gibi yapılması ve çocuğun da aynı şekilde su içer gibi yapması yani anne babayı taklit etmesi sağlanmalıdır. Bu şekilde duyuları da kullanarak öğrenme süreci devam eder.

Bebeklerin işitme duyusu da oldukça iyidir. Hatta doğum sonrası ilk birkaç ay uzağı görmekte zorlanan bebek, işitme duyusu ile anne babasını ayırt edebilir. Sesli oyuncaklara ve insan sesine fazla tepki vermesi bu yüzdendir. Bebeklerin işitme duyusunu daha da güçlendirmek ve bu yolla hem zihinsel hem sosyal gelişimlerine katkı sağlamak adına, onlarla sık sık konuşulmalı, farklı yükseklikteki sesler ile konuşulmalı, şarkı söylenmeli, hayvan ve taşıt sesleri gibi farklı sesler tanıtılmalıdır.

İlk Yayın Tarihi: 6 Eylül 2015 @ 21:04

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0